Nieuwe regel: maximaal drie honden in natuurgebieden

Author picture Paulien

Natuurmonumenten kondigt een nieuwe regel aan: maximaal drie loslopende honden per persoon zijn straks nog toegestaan in hun natuurgebieden. Deze beslissing komt voort uit klachten van bezoekers. Wat betekent deze maatregel voor jou en je hond? En wat moeten hondenoppassers hierover weten?

Vanaf 2025 moet de nieuwe regel gaan gelden: maximaal drie loslopende honden per persoon in natuurgebieden van Natuurmonumenten.* Deze beslissing is genomen na klachten van bezoekers over de aanwezigheid van grote groepen loslopende honden. Deze maatregel heeft niet alleen gevolgen voor hondenbaasjes, maar ook voor hondenoppassers en hondenuitlaatservices.

Hondenuitlater met een grote groep honden

Waarom zijn groepen honden straks verboden?

De nieuwe regel komt voort uit een onderzoek onder bezoekers van de natuurgebieden. Uit onderzoek blijkt dat veel bezoekers van natuurgebieden zich storen aan grote groepen loslopende honden, zelfs als ze aangelijnd zijn. Ouders met kinderen ervaren deze situatie als storend, eng of intimiderend. Bovendien kunnen grote groepen honden verstorend werken op de natuur, met name op dieren zoals reeën en broedende vogels. 

Waarom de limiet dan op drie honden is gesteld, komt omdat honden in groepen groter dan drie neigen naar roedelvorming. En dat kan leiden tot conflicten met andere honden of bezoekers. En andere mensen (en honden!) moeten natuurlijk ook rustig kunnen genieten van de natuur.

Hond rent in natuurgebied

Wat betekent dit voor hondenbaasjes?

Als je gewend bent om met meer dan drie honden tegelijkertijd in natuurgebieden te wandelen, zul je je activiteiten moeten herzien. Dit kan vooral uitdagend zijn voor hondenbaasjes met meerdere honden of voor degenen die hondenuitlaatservices gebruiken. Maar voor hondenbaasjes die verlegen of angstige honden hebben, zal het misschien een opluchting zijn dat je in deze natuurgebieden geen grote groepen honden meer tegenkomt!

De impact op hondenoppassers en -uitlaatservices

Voor hondenoppassers en -uitlaatservices heeft deze regel mogelijk een grotere impact. Velen van hen hebben gewoontegetrouw groepen honden meegenomen naar natuurgebieden om ze lekker te laten rennen en spelen. Deze nieuwe regel kan betekenen dat ze hun bedrijfsmodel moeten herzien.
 
Voor sommige actieve en populaire hondenoppassers op Pawshake die vaak meerdere honden tegelijk opvangen of uitlaten, kan dit betekenen dat je niet meer overal zomaar kunt lopen met je honden. Dit zullen niet veel hondenoppassers zijn, bij Pawshake is de opvang over het algemeen kleinschalig, en wij vragen ook aan oppassen om niet te veel honden tegelijkertijd op te vangen - afhankelijk natuurlijk van hun leefsituatie.
 
Op zoek naar een kleinschalige uitlaatservice? Zoek een wandelmaatje voor je hond bij Pawshake
 
Vrouw met Berner Sennenhond in de natuur

Welke natuurgebieden zijn groepen honden verboden?

Het verbod zal vanaf 2025 gelden voor natuurgebieden van Natuurmonumenten. Toch is het niet voor het eerst dat er restricties worden gesteld aan het aantal honden dat je mag uitlaten. De ergernis rondom grote hoeveelheden hondenuitlaatservices met grote roedels honden groeit. Ook in uitlaatgebieden rondom Amsterdam zijn al beperkingen, en moeten hondenuitlaatservices een speciale vergunning hebben. Ook op steeds meer andere plekken zijn er restricties voor hondenuitlaatservices.
 
Sommige hondenuitlaters vrezen dat andere landschaps- en bosbeheerders ook beperkingen willen gaan opleggen voor grote groepen honden. Dit kan voor uitlaatservices voor flinke uitdagingen betekenen, aangezien ze misschien hun tarieven moeten verhogen of hun diensten moeten aanpassen. Toch is het belangrijk om deze regel te respecteren en op zoek te gaan naar alternatieve locaties waar honden veilig kunnen rennen en spelen.
 
Op zoek naar een persoonlijke hondenuitlaatservice? Vind een lieve hondenuitlater bij Pawshake