Nieuw onderzoek: honden zijn nóg slimmer dan we dachten

Author picture Paulien

Honden hebben altijd al indruk op ons gemaakt met hun intelligentie, maar recent onderzoek werpt een nieuw licht op hoe slim ze eigenlijk zijn. We hebben altijd geweten dat honden woorden kunnen begrijpen, maar wat er echt in hun hoofd omgaat, is altijd een beetje een mysterie geweest. Tot nu toe!

Wie veel met honden omgaat weet dit allang, maar ook de wetenschap heeft nu aangetoond dat honden meer begrijpen dan wat simpele commando's. Een groep Hongaarse en Noorse onderzoekers heeft ontdekt dat honden niet alleen woorden herkennen en onderscheiden, maar ook echt de link kunnen leggen tussen woorden en objecten. Dit betekent dat als je hond het woord 'bal' hoort, hij zich niet alleen bewust is van het geluid, maar hij ook echt een bal voor zich ziet in zijn verbeelding.

Hond kijkt naar bal die in een hand voor hem wordt getoond

Hond snapt woorden

Dit inzicht kwam naar voren dankzij slimme experimenten met 18 gewone honden. Ze kregen enkele eenvoudige commando's van hun baasjes. De onderzoekers maakten gebruik van elektro-encefalografie (EEG), een methode waarmee ze de hersenactiviteit van de honden konden meten. En ze ontdekten iets leuks: wanneer de honden het woord 'bal' hoorden en vervolgens daadwerkelijk een bal zagen, vertoonden hun hersenen een heel ander patroon dan wanneer ze een ander object te zien kregen. Oftewel, als de hond het woord 'bal' hoort en ze krijgen een ander object te zien, raken ze in de war want ze verwachtten de bal!
 
 
Dit betekent niet alleen dat honden woorden begrijpen, maar ook dat ze een soort geheugen activeren dat gelinkt is aan die objecten. Dus, wanneer je hond je commando hoort en de bijbehorende actie uitvoert, is het niet alleen een kwestie van getraind gedrag, maar ook van begrip en herinnering. Hierbij maakt het niet uit hoeveel woorden je hond kent. Zelfs als 'ie slechts een paar objectnamen kent, kan hij nog steeds het verband leggen tussen de woorden en objecten. Het gaat dus niet zozeer om de hoeveelheid woorden die ze kennen, maar om hun vermogen om die objecten te herkennen en begrijpen.
 
Hond kijkt naar drie bekertjes

Honden zijn slim

Dat honden 'slim' zijn, wisten wetenschappers al. Het was al bekend dat honden goed zijn in het oplossen van problemen. Ze kunnen obstakels overwinnen en trucjes bedenken om bij hun doel te komen. Ook zijn honden heel goed in het begrijpen van mensen. Ze letten op onze gezichtsuitdrukkingen en onze lichaamstaal om te weten hoe we ons voelen. Ze kunnen zelfs aanvoelen wanneer we verdrietig zijn en proberen ons op te vrolijken. 

Hond doet voerpuzzel

Wat ook interessant is, is dat honden veel kunnen leren van ervaringen en training. Dat betekent dat als we ze iets leren, ze het vaak goed kunnen onthouden en het later opnieuw kunnen doen. Maar niet elke hond is hetzelfde. Sommige rassen lijken sneller te leren dan andere, maar het hangt ook af van de individuele hond. Dit nieuwe onderzoek werpt wel een nieuw licht over hoe we eigenlijk denken over de intelligentie van honden. Honden voeren namelijk niet zomaar wat 'trucjes' uit als we ze iets leren, maar honden hebben echt begrip van wat er om hen heen gebeurt. Dit onderzoek verandert niet alleen onze kijk op honden, maar ook op de evolutie van taal en intelligentie in het algemeen. 

Dus, de volgende keer dat je je hond 'bal' hoort zeggen en hij je met die trouwe ogen aankijkt, weet dan dat hij niet alleen luistert, maar je ook begrijpt. En wie weet wat voor andere verborgen talenten onze favoriete huisvrienden nog meer hebben! 

Zoek je een hondenoppas in de buurt? Vind iemand die lekker komt wandelen en spelen met je hond bij Pawshake