Leven als kat en hond

Author picture Paulien

In tegenstelling tot veel dierenpensions vertoeven de dieren in Pawshake-gezinnen gewoon bij elkaar. Geen gescheiden hokken of kennels, dat is groot voordeel voor mens en dier! Toch kunnen niet alle dieren zomaar bij elkaar leven. Katten en honden staan bekend als vijanden, maar ook dieren van hetzelfde soort kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden. Toch kun je met veel rust en geduld dieren prima aan elkaar laten wennen, en kunnen zelfs kat en hond prima maatjes met elkaar worden. Ik heb het zelf ondervonden toen ik bij mijn katten een hond introduceerde. Het is fantastisch om de dieren samen in harmonie met elkaar te zien leven. Mijn eigen huis is nu een gezellig dierenhotel voor zowel hond als kat.


Of je nu zelf een nieuw dier in huis neemt of alleen maar een oppashond of -kat, er zijn een paar basisregels die helpen om de dieren rustig aan elkaar te laten wennen. Als je je daar aan houdt en niets forceert kun je daar later veel plezier aan beleven.


Een veilige plek
Katten zijn echte territoriumdieren. Het huis waar de kat woont, is van hem. Als je daar een nieuw hondje bij zet voelt de kat zich bedreigt. Om te voorkomen dat ze elkaar in de haren vliegen creëer je voor de kat veilige plekjes waar de hond niet bij kan. Hou de introductie rustig en kalm, laat de kat zelf bepalen of hij komt 'kijken' bij de hond en andersom. Wordt één van de twee onzeker of agressief? Zet ze in een aparte kamer. Laat de eerste week de kat en hond niet in dezelfde ruimte als je er niet bent, en doe dat pas als je absoluut zeker bent dat ze totaal ontspannen zijn bij elkaar, oftewel: als de kat niet blaast, de hond niet gromt en ze helemaal op hun gemak zijn


Jij bent leuk!

Honden en katten spreken een totaal verschillende taal. Onbegrip is dan ook de reden dat ze zo tegen elkaar uit kunnen vallen. Een hond die kwispelt wil spelen, een kat die kwispelt is geïrriteert. Voor dat je het weet is er een misverstand! Zorg daarom zeker de eerste tijd dat hond en kat niet met elkaar in de clinch gaan. Als de kat wegrent, zorg dat de hond er niet achteraan rent, en wordt niet boos. Zorg er juist voor dat ze de ander gaan associëren met iets positiefs, bijvoorbeeld met iets lekkers. Prijs de dieren als ze de ander rustig en zoet benaderen. Laat ze tegelijkertijd hun diner opeten, dat schept een band tussen de twee.


Wees geduldig

Katten zijn eigenwijs en kunnen de honden soms het bloed onder de nagels vandaan halen. Stoïcijns blijven ze zitten precies op die plek waar de hond zijn drinkbak staan, of zitten op een kastje waar de hond net niet bij kan. Sommige honden blijven maar achter de kat aanrennen, waardoor je als een soort kleuterjuf de ruzieënde dieren uit elkaar moet blijven houden. Maar: heb geduld. Zolang je de dieren niet straft maar alleen beloont bij goed gedrag, ze zelf het tempo van toenadering laat bepalen en ze hun eigen rustige plekje gunt, dan komt het in veel gevallen na een aantal weken wel goed en kunnen het vrienden voor het leven worden!


Sommige honden en katten zullen nooit echt vrienden worden maar kunnen toch prima met elkaar leven zolang ze elkaar met rust kunnen laten. Sommige dieren zijn echt koppig, of zo getraumatiseerd dat het nooit echt wil lukken. Kan jouw kat echt niet samenleven met een hond of andersom? Bij Pawshake zijn er talloze honden- en kattenbezitters die dolgraag een oppasser aan huis willen hebben. Dan kun je zonder gegrom of geblaas genieten van zowel hondenfratsen als kattenstreken.