Kun jij 'nee' zeggen tegen je huisdier?

Author picture Paulien

Dit is de periode dat wij mensen steeds worden geconfronteerd met heerlijk eten. Kerstdiners, oliebollen, borrels met hapjes: het kan niet op. Veel baasjes laten hun huisdieren graag meegenieten van al dat lekkers, en stoppen hun hond of kat regelmatig wat lekkers toe. Maar in januari worden de problemen pas zichtbaar: het huisdier is te zwaar. En dan moet Fikkie opnieuw hondenvoer leren eten, en Minoes op dieet. Willen we dat wel?

Honden en katten horen steeds meer bij ons gezin. Dat betekent dat we ze niet graag alleen laten (we boeken bijvoorbeeld een lieve Pawshaker om op te passen), we geven ons huisdier een kerstcadeau, én we laten de hond of kat meegenieten van het kerstdiner. Dat resulteert in een nieuwe trend: te dikke dieren. Obesitas komt helaas steeds vaker voor onder huisdieren. De grootste boosdoener? Mensenvoedsel! Maar een bedelende blik van onze viervoeter kunnen we maar moeilijk weerstaan.

Katten zijn van oudsher atletische dieren

Helft huisdieren is te dik
Het is begrijpelijk: tijdens de feestdagen willen we onze huisdieren mee laten genieten van het feest. Terwijl we zelf volop aan het snoepen zijn kan het moeilijk zijn om je huisdier niets te geven. De hond kijkt ons ook zó lief aan, en de kat verdient ook wel wat extra's. Maar experts waarschuwen voor de gevaren van mensen-voedsel: het meeste voedsel dat wij eten is niet goed voor onze dieren. En al die extra snoeperijtjes zorgt voor overgewicht. Ongeveer de helft van alle honden en katten heeft overgewicht, en vaak weten de baasjes dat niet. Dat gaat ook vaak ongemerkt. Een klein stukje lekkers voor ons is een gigantische portie voor je huisdier. Bovendien bevatten veel van onze voeding foute vetten, granen, suikers, zout en andere stoffen die niet goed zijn voor je huisdier.

Overgewicht bij huisdieren is niet alleen ongezond, het dier wordt er ook niet blij van. Het leukste wat een hond of kat kan doen is bewegen, rennen en spelen. Met een te zwaar lijfje wordt dat steeds moeilijker. Maar veel baasjes vinden het moeilijk om hun huisdier wat lekkers te ontzeggen En de huisdierenindustrie weet dat maar al te goed. Er is speciaal dieetvoer te koop, er zijn gewichtsconsulenten en zelfs speciale cursussen om je huisdier te laten afvallen. Maar willen we in januari ons dier wel op dieet zetten? Is het niet beter om te voorkomen dan te genezen?

Niets is zo leuk als lekker rennen en spelen!

Zeg 'nee' en voel je niet schuldig
We willen onze dieren (terecht) graag verwennen. Zeker als ze een moeilijke start hebben gehad, bijvoorbeeld als ze uit het asiel komen, vinden veel baasjes dat hun huisdier iets lekker mag. Maar experts benadrukken dat je je vooral niet schuldig moet voelen als je je huisdier geen extra traktaties geeft. Want gelukkig hebben honden of katten geen besef de feestdagen: ze voelen zich dus niet te kort gedaan! Als we onze honden gewoon hondenvoer geven, en onze katten kattenvoer, dan komen ze fit de feestdagen door. Een gezond gewicht betekent ook voor een huisdier een lang, gelukkig leven.

En wil je ze toch iets lekkers geven? Geef je hond een kauwstaaf of je kat een een stukje gedroogd vlees. En als je het dier extra wil verwennen met de feestdagen, ga dan spelen met je kat of doe hem een kattentunnel of speelmeubel cadeau. En maak samen met je (oppas)hond een flinke wandeling met apporteerspelletjes: dat is nog goed voor het baasje ook :-)

Fijne kerstdagen en een gezond nieuwjaar!

Liefs, van

Pawshake