Kattenbak Lifehacks: alles wat je moet weten over de WC van je kat

Kattenbak Lifehacks: alles wat je moet weten over de WC van je kat

10/09/2017

Katten zijn hygiënische dieren die al heel vroeg begrijpen dat de kattenbak hun toiletje is. Om je kat gelukkig en gezond te houden is het belangrijk dat de bak altijd schoon en fris is en dat je de toiletgewoonten van je kat goed begrijpt. Maar hoe pak je dat nu handig aan? Hier de belangrijkste adviezen, tips en lifehacks op een rij die elk kattenbaasje moet weten!

De basis op een rij

  • Hoe vaak schoonmaken: In elk geval 1 keer per week. Drollen en plasjes uitscheppen het liefste dagelijks.
  • Schoonmaakmiddelen: Gebruik een gewone allesreiniger, biotex of ecologisch schoonmaakmiddel. Gebruik géén azijn, chloor of bleek.
  • Locatie: Op een rustige plek, uit de doorloop en niet naast draaiende wasmachines. Maar verstop de bak ook niet ver weg: zorg dat de bak makkelijk toegankelijk is voor je poezebeest, het liefst in een ruimte waar je kunt ventileren. En oh ja: zet de bak niet in de buurt van z'n eet- en drinkbakjes. Poepen en eten houdt je kat liever gescheiden ;-)
  • Hoeveel bakken?: Gebruik in elk geval 1 kattenbak per kat. Heb je twee katten of meer, gebruik dan de formule: 1 bak per kat +1 extra bak.
  • Hoeveel grind? Genoeg om te graven, ongeveer een laag van 10 centimer.
  • Klepje en deksel: Sommige katten willen het liefste op een overdekte bak, maar de meeste katten houden van een open bak. Daar is de lucht frisser en kunnen ze de omgeving goed in de gaten blijven houden. Kijk wat jouw kat het liefste wil. Gebruik liever geen bak met een klepje/deurtje: katten vinden het maar niks, en als je het nodig hebt om de stank tegen te houden betekent het dat de bak veel te vuil is.

Help, de bak stinkt!

In principe mag de kattenbak nooit echt stinken. Natuurlijk kun je een vers drolletje even ruiken, maar zodra de omgeving van de kattenbak naar urine en uitwerpselen begint te stinken is de bak te vies. Katten ruiken dit nog sterker dan wij, dus voor hen is het nog veel vervelender! Maak dus op tijd schoon. Stinken de uitwerpselen toch, zelfs op een verse, schone bak? Dan zou je de poep aan een onderzoek moeten onderwerpen... Diarree, stinkende of plakkende poep kan op gezondheidsproblemen duiden, of op voeding van onvoldoende kwaliteit. Check daarom even het dieet van je kat en houdt hem goed in de gaten of hij geen gezondheidsklachten heeft. Bij twijfel -> schakel je dierenarts in.

Sowieso is het nuttig om het toiletgedrag van je kat in de gaten te houden. Gaat hij vaker naar de wc dan normaal? Is hij plotseling heel de dag aan het graven in de bak? Het zijn allemaal signalen die op gezondheidsproblemen zoals blaasgruis of nierstenen kunnen duiden. Is je kat plotseling niet zindelijk meer of plast hij soms buiten de bak? Het kan betekenen dat je kat stress heeft of andere gedragsproblemen. Bel altijd je dierenarts als je iets vreemds opmerkt.

Kan dat niet makkelijker?

Lifehack 1: Vind je de kattenbakkorrels overal in het huis terug? Gebruik een kattenbakmatje! Je kunt ze in de dierenwinkel kopen of knip er zelf één uit van een stukje hoogpolig kunstgras of tapijt. Leg het matje voor de ingang van de bak. De korrels blijven vanaf nu hangen in het matje. Om de dag even uitschudden boven de prullenbak en klaar!

Lifehack 2: Vieze geurtjes komen vaak niet uit de kattenbak zelf, maar uit de vuilnisbak waar het schep-afval in zit. Voor dat probleem zijn hele handige vuilnisemmers te koop, speciaal voor kattenbakafval, bijvoorbeeld de Litter Locker. Het zijn hele handige afvalemmers waarmee je het schep-afval geurdicht afsluit.

Lifehack 3: Nog makkelijker de bak verschonen? Bedek de bak vóór je het grind erin doet met een kattenbakzak. Je hoeft alleen nog maar de zak met grind en al eruit te halen, en klaar is kees. Let op: sommige katten houden niet van een plastic zak in hun bak en graven de zak kapot. Hierdoor wordt het alleen maar een zooitje en kun je beter geen zak gebruiken. Als alternatief kun je een krant gebruiken: wordt ook een zootje, maar is veiliger dan plastic :-)

Lifehack 4: Om de kattenbak langer fris te houden kun je een grind kopen dat klontert. Elke keer als de kat een plasje doet klontert de urine samen. Elke dag even de bak uitscheppen en hij is weer fris voor een nieuwe dag.

Weet jij nog handige trucjes? Deel ze hieronder!

Bewaren