Je huisdier aankleden: een goed idee?

Je huisdier aankleden: een goed idee?

29/10/2017

Misschien heb je de trend ook wel opgemerkt: kostuums speciaal voor huisdieren. Je ziet schattige foto's op social media van honden en katten aangekleed als pompoen, fee, spin en alles daar tussenin.

En we moeten toegeven, dat ziet er soms heel schattig of grappig uit. Toch is het belangrijk om je af te vragen: wat vinden onze huisdieren hiervan?

Sommige dieren lijken er totaal geen problemen mee te hebben om te worden aangekleed. Andere dieren worden er ronduit angstig van en voor hen is een verkleedfeestje echt een stressvolle ervaring. Het belangrijkste is om goed na te denken wat het beste is voor jouw hond of kat.

Wanneer is kleding wél een goed idee?

Het kan nuttig zijn om je huisdier van jongs af aan te leren wat het is om kleding te dragen _ bijvoorbeeld in het geval van een kortharig ras, of als je in een gebied met een koud klimaat woont. Bij strenge vorst, nat weer en lange wandelingen kunnen een hondenjas of zelfs sneeuwschoentjes soms noodzakelijk zijn.

Huisdieren met een witte of hele dunne vacht lopen op warme dagen in de zomer verhoogd risico op zonnebrand en huidkanker. Zij kunnen dan speciale zonwerende kleding dragen.

Daarnaast zullen sommige honden of katten zich juist fijn en veilig voelen als ze iets comfortabels dragen. Veel honden worden bijvoorbeeld kalm als ze worden gewikkeld in een 'thundershirt' tijdens het vuurwerk of bijvoorbeeld onweer.

Ook een tuigje kan een nuttig 'kledingstuk' zijn voor je huisdier om aan te wennen vanaf een jonge leeftijd. Zorg ervoor dat je de juiste maat hebt en kies een tuigje van goede kwaliteit zodat je huisdier genoeg bewegingsvrijheid heeft er er niets wordt afgekneld.

Wanneer is kleding niet zo handig?

De filosofie van Pawshake is dat we huisdieren graag zien op hun natuurlijke donzige, vrolijke en ontspannen manier. Als kleding of accessoires zoals hoedjes en brillen hun bewegingsvrijheid beperkt; als ze het ongemakkelijk vinden of gestrest worden van de aandacht die ze niet begrijpen - laat de kostuums dan achterwege. We adviseren om absoluut niets te gebruiken waardoor je hond zich kan verslikken, beknellen, moeilijker kan bewegen of slechter kan zijn. Gebruik ook geen verfsprays om je huisdier een vrolijke kleur te geven: het kan gaan irriteren op de gevoelige huid van je huisdier, en hij zou het er waarschijnlijk af willen likken met alle gevolgen van dien. Veiligheid en comfort van het huisdier moet altijd om één staan.

Vind je het toch té leuk om je huisdier iets feestelijks mee te geven met Halloween? Kies dan iets wat hij gewend is te dragen, of iets dat daar op lijkt. Je kunt bijvoorbeeld een feestelijke halsband om doen of het tuigje versieren met enge Halloween-prints. Jij kent je huisdier het beste en weet wat hij wel en niet fijn vindt. Respecteer de grenzen van je huisdier.

En wil je het helemaal leuk en diervriendelijk houden dit jaar? Laat het kostuum voor je huisdier dan achterwege, en verkleed jezelf als je eigen hond of kat ;-) Vrolijke Halloween!