Huisoppas worden: de ideale bijbaan?

Huisoppas worden: de ideale bijbaan?

20/12/2018

Het is een leuke en avontuurlijke manier om nieuwe mensen en dieren te ontdekken: huisoppas worden. Als huisoppas verblijf je in het huis van het baasje. Dat is ideaal voor het huisdier: die kan volop genieten van het gezelschap van de oppas. En het baasje kan zijn huisdier én het huis met een gerust hart achterlaten. En voor de oppas is huisoppas worden de ideale bijverdienste! Waar moet je op letten als huisoppas en hoe zorg je dat alle partijen tevreden zijn?

De kennismaking voorbereiden

Voor baasjes is het een flinke stap om voor het eerst een oppas in huis te laten logeren. Maar ook voor de oppas is het spannend: waar kom ik terecht? Om de ervaring voor beiden succesvol te laten zijn is het belangrijk dat de oppas vooraf de leiding neemt. Plan daarom eerst een kennismaking in waarin je elkaar ontmoet en de belangrijste zaken doorspreekt. Schrijf vóór de kennismaking je belangrijkste vragen op, neem je notitieboekje mee naar het baasje en maak aantekeningen tijdens het gesprek.

Kennismaken met het huisdier

Tijdens je meet & greet zal je de huisdieren waarop je moet passen leren kennen. Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komen over de dieren en stel volop vragen. Let op zaken als:

  • Welk voer moet je geven, hoe vaak?
  • Kattenbak/kooien verschonen, wat wordt er verwacht?
  • Wat is de dagelijkse routine van het dier? Wanneer wordt er gespeeld, gewandeld, geknuffeld?
  • Waar mag het dier wel en niet komen in huis? Waar slaapt het dier?
  • Wat zijn de regels in huis?
  • Wat zijn de commando's die het dier kent?
  • Wat is het karakter van het dier, waar is hij bang voor, wat vindt hij juist leuk om te doen?

Lees meer over: wat bespreek je tijdens een kennismakingsgesprek? 

Rondleiding: check het huis

Tijdens het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat je je ogen en oren goed open houdt. Bekijk alle vertrekken en vraag waar jij als huisoppas wel- en niet mag komen. Bedenk je goed dat je een tijdje in het huis (soms weken, misschien wel langer) zult verblijven. Dus het is belangrijk dat je je er prettig en comfortabel voelt. Kijk dus niet alleen waar de dieren leven en slapen, bekijk je eigen slaapplek ook goed, check de keuken en badkamer en vraag wat je zelf aan persoonlijke spullen mee moet nemen.

Bespreek daarnaast hoe het met zaken zit als sloten en sleutels, alarmsystemen, thermostaat, stoppenkast vuilnis. Vraag waar je handige spullen zoals schoonmaakmiddelen en gereedschap kunt vinden. Vraag of je gebruik mag maken van een eventuele parkeerplek, fietsen etc. 

Wat heb je nodig als huisoppas?

Het baasje heeft bepaalde verwachtingen van jou. Maar als oppas die een dienst levert ben jij ook degene die duidelijk aangeeft wat je nodig hebt om de dienst goed te kunnen leveren. Bijvoorbeeld: moet het huis zijn schoongemaakt voordat je komt? Wat voor eisen stel je qua hygiëne? Wat verwacht je van de plek waar je slaapt? Welke spullen heb je nodig om de huisdieren goed te verzorgen? Sluiten jullie aanpak wat betreft de dieren op elkaar aan? Maak duidelijk wat je precies verwacht van het baasje en je verblijf. 

Extra diensten als huisoppas?

Als huisoppas ben je niet alleen verantwoordelijk voor het huisdier, ook ben je de oren en ogen die de woning veilig houden. Wat verwacht het baasje nog meer van je behalve het verzorgen van het huisdier? Misschien moeten de planten water krijgen, moet het huis er 'bewoond' uitzien dmv lichten en gordijnen? Sommige baasjes willen graag dat je ook extra klussen doet als schoonmaken of de tuin verzorgen. Wees zelf duidelijk over wat wel en niet tot je taken behoort en wees daar eerlijk over. Zorg in elk geval dat álle taken die je uitvoert inbegrepen zitten in je totaalprijs. Lees meer over het bepalen van je prijs. 

Maak een weloverwogen beslissing

Is de kennismaking een succes? Gefeliciteerd! Je kunt het baasje nu vertellen dat de reservering kan worden gemaakt. Twijfel je nog? Vertel de oppas dat je even over de ontmoeting na gaat denken en dat je z.s.m. /(bijvoorbeeld over 1 dag) laat weten wat je kunt betekenen voor het baasje. Voel je je niet comfortabel bij de afspraken, het dier, het huis of de omgeving? Als deze aanvraag niet bij je past kun je altijd afzien van een reservering. Laat het baasje wel snel weten als de reservering niet door kan gaan en waarom. 

-> Huisoppasser worden? 

-> Huisoppas gezocht?