Huisdieren vervoeren: zo doe je dat

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 07/06/2015

Waarschijnlijk zit je op deze site omdat je geïnteresseerd bent in petsitting. En dat is heel verstandig, want als je op vakantie gaat is het voor veel dieren het beste om niet zo'n lange reis te hoeven ondergaan. Regel daarom een goede opvang in Nederland. Maar toch komt het voor dat je huisdier vervoerd moet worden, bijvoorbeeld voor een dierenartsbezoek of heen- en weer naar je oppasadresje. Om die korte reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, hier wat tips voor de verschillende huisdieren.

Katten
De meeste katten zijn er niet dol op en raken ook behoorlijk gestresst van een reisje. Zorg voor een goede stevige draagbox die niet aan alle kanten open is. Je kat kan zich onveilig voelen met zoveel openingen. Ook kun je daarom de box gedeeltelijk bedekken met een doek. Je kat zal misschien even moeten wennen aan de draagbox. Om te voorkomen dat hij niet wegvlucht als je de draagmand tevoorschijn haalt is het verstandig om 'm al een paar dagen van tevoren gewoon open in huis neer te zetten. Laat je kat wennen aan de box, leg er af en toe wat lekkers in zodat de box een leuke plek wordt. Als je kat erg gestresst is kun je op de reisdag een speeltje of doek in de box leggen met wat valeriaan of Felliway erop. Valeriaan is een rustgevend kruid waar katten dol op zijn, Felliway is een rustgevend hormoon. Als je meerdere katten hebt, vervoer ze dan het liefst allebei in een aparte box.

Wat voor katten geldt, gaat eigenlijk ook op voor konijnen. Vervoer ze in een stevige, donkere box met een lekker zacht kleedje op de bodem.Honden
Veel honden vinden autorijden hartstikke leuk. Zorg wel dat het veilig gebeurt, zowel voor je hond als voor jou. Een hondenrek achterin de auto is hartstikke veilig, zo weet je zeker dat je hond niet onverwachts op de bestuurder kan duiken. Zorg dat de bestuurder zich goed op de weg kan focussen. Zet je de hond op de achterbank, of zoals ik op de passagiersstoel, zet de hond dan vast met een speciale hondenriem. Dat is een soort tuigje die je vast kunt klikken in kliksysteem van de autogordel.Vogels
Voor vogels als parkieten en papegaaien is reizen erg stressvol. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen, en regel bij vakantie een oppas aan huis. Moet je de vogel toch vervoeren, doe dit dan niet in de kooi. Dit is erg gevaarlijk en de vogel kan zich erg verwonden. Gebruik liever een speciaal transportkistje of gebruik een knaagdierenbakje met stukje en bodembedekker. Houd de transportdoos bedekt zodat de vogel niet teveel schrikt van de omgeving. Vervoer vogels altijd apart, ook al zijn je vogels beste maatjes. Door de stress van de reis kunnen ze elkaar wat minder lief gaan vinden...

Houd het rustig
Voor alle dieren geldt: bewaar de kalmte. Ook al zitten ze nog zo te piepen, blaffen of krijsen: blijf zelf rustig. Jouw kalmte werkt aanstekelijk. Moet je een tussenstop maken met de auto? Parkeer in de schaduw en zet een raam open. Laat de dieren nooit langer dan een paar minuten alleen in de auto, en let altijd op de temperatuur in de auto.

Natuurlijk kun je ook gewoon lekker met de fiets. Ik heb een hondenmand achterop de fiets, maar je kunt natuurlijk ook je draagmand met konijn of kat meenemen op de fiets. Zorg dat je mandje goed vast zit, eventueel met extra tyraps.

Bij thuiskomst kun je je huisdier natuurlijk extra verwennen.... Zo'n knapperd die zich goed heeft gedragen tijdens de reis verdient wel wat extra's :-)

En hebben jullie nog andere reistips? Deel ze met ons!

Liefs,
Paulien