Huisdier is belangrijker dan partner

Huisdier is belangrijker dan partner

02/10/2019

Liever met huisdier op de bank dan met geliefde

Huisdierbezitters beschouwen hun huisdieren steeds meer als volwaardig gezinslid - het dier wordt zelfs belangrijker geacht dan de partner. Dat blijkt uit een onderzoek* voor Dierendag 2019.

Uit een enquête onder Nederlandse huisdierbezitters blijkt dat 91% van de ondervraagden géén relatie zou kunnen hebben met iemand die niet van hun huisdier houdt. En in onze telefoon vinden we vooral foto's van onze huisdieren: 71% van de baasjes maakt liever foto's van de hond of kat dan van de kinderen of de partner. Het past in de trend waarin huisdieren een steeds belangrijkere plaats in ons leven innemen.

Huisdier is onderdeel van het gezin

Huisdieren nemen steeds vaker de rol over van een kind, maatje of partner. Bijna alle baasjes praten dan ook regelmatig tegen het huisdier: 58% vertrouwt zijn dieren zelfs geheimen toe die we liever niet aan andere mensen vertellen. En opvallend: bijna driekwart van de baasjes vindt het houden van huisdieren zelfs vergelijkbaar met het hebben van kinderen. "Mijn hele werk en vakantie plan ik om mijn hond heen. Mijn hond is het vertrekpunt van alles wat ik doe.  Wat anderen regelen rondom een kind regel ik rondom mijn hond.", zegt een van de respondenten.

"Zonder mijn dieren weet ik pas wat eenzaamheid is."

Pawshake vroeg aan meer dan 400 baasjes wat hun huisdier voor hen betekent. Daaruit blijkt niet alleen dat de geliefde plaats moet maken voor het huisdier. Ook van werkgevers willen baasjes meer begrip krijgen voor hun huisdier. Als baasjes mochten kiezen hebben ze liever de mogelijkheid van thuiswerken (47%) zodat ze bij hun dier kunnen zijn of betaald huisdierverlof (28%)  dan een salarisverhoging (13%) 

Risico voor dierenwelzijn

We zien dus dat huisdieren steeds meer gelijkwaardig aan de mens wordt gezien. Is deze 'humanisering' van huisdieren ook goed voor de dieren zelf? Daar moet je mee oppassen, vindt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming: " Het risico is dat we het dier geen dier meer laten zijn. Huisdieren moeten zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Kleertjes aantrekken, in kinderwagens rondrijden of ze een onnatuurlijk dieet opdringen hoort daar niet bij."Een andere keerzijde van het teveel vertroetelen is bovendien dat onze dieren vaker overgewicht krijgen, meer dan 30% van de huisdieren in Nederland is te zwaar. Ook ziet de Dierenbescherming dat het doorfokken van zogenaamd 'schattig' uitziende huisdieren tot gezondheidsproblemen bij de dieren kan leiden.

"Met mijn kat voel ik me niet alleen. Hij is een enorme steun tijdens ziekte, echtscheiding en andere ellende die een mens in zijn leven mee kan maken"

Natuurlijke behoeftes van dieren

Bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren delen ze die zorg, maar zien ze gelukkig ook positieve ontwikkelingen:  "Er is vaker aandacht is voor het welzijn en het natuurlijke gedrag van dieren. Dan denken wij bijvoorbeeld aan de toename van voerspeeltjes en denkspelletjes voor konijnen, en vogels. Of bijvoorbeeld het inrichten van ruime verblijven voor knaagdieren, waarin ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.", aldus Corina Haverlag van het LICG.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierennieuws in je inbox

Ook zien steeds meer dierenliefhebbers de keerzijde van doorgefokte honden of commerciële 'broodfokkers' wat vaak gepaard gaat met dierenleed. De meerderheid van de respondenten, bijna 40%, heeft het huisdier verkregen via een adoptiestichting of asiel. 

Gelukkig zijn veel Nederlandse huisdierbezitters nuchter genoeg om te zien dat hun huisdieren 'gewoon' dieren zijn met natuurlijke behoeftes: "Mijn hond is een volwaardig lid van het gezin. De zorg, opvang, opvoeding en welbevinden vind ik vergelijkbaar met het hebben van kinderen. Maar ze is wel hond en dat is wel belangrijk. Ze is geen kind", aldus een respondent. 

*Onderzoek van Pawshake uit oktober 2019 onder 431 Nederlandse huisdierbezitters, waarvan 55% hondenbaasjes 43% kattenbaasjes en 2% andere (kleine) huisdieren. Pawshake is een platform waarop huisdierbezitters een persoonlijke dierenoppas in de buurt vinden voor huisbezoeken, logeeradres of hondenuitlaatservice.