Hoeveel slaapt een hond?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 20/11/2019

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Een hond heeft gemiddeld gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig. Grotere en oudere honden slapen 16-18 uur per dag en jonge puppy's 18 tot 20 uur per dag. Honden die te weinig (kwalitatieve) slaap krijgen kunnen daar flinke gezondheidsproblemen door krijgen. Waarom hebben honden zoveel slaap nodig en hoe zorg je ervoor dat je hond de slaap krijgt die hij nodig heeft?

Slaapcyclus

Een hond heeft net als de mens een slaapcyclus die bestaat uit een lichte slaap en een diepe slaap oftewel de REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap droomt hij en verwerkt de hond de dag. De slaapcyclus van een hond is korter dan de mens namelijk ongeveer 20 minuten. waardoor je hond ook met korte slaapjes goed uitgerust kan raken. Na een flinke wandeling waar veel is gebeurd kan hij dus gerust een half uurtje slapen en uitgerust weer wakker worden. Ze spenderen wel minder tijd in hun REM slaap dan bijvoorbeeld mensen. Daarom hebben honden meer dutjes nodig om aan dezelfde 'verwerkingstijd' te komen.

Honden dromen: waarschijnlijk over de gebeurtenissen van de dag en de dingen waar ze emotioneel op aanslaan: vechten, vluchten, jagen, beschermen, waken. Je kunt het merken aan de hond als hij droomt: zijn ogen gaan onder zijn oogleden heen en weer, de pootjes kunnen beginnen te trillen en de hond kan gaan piepen of zelfs blaffen! Het is een schattig gezicht en de hond is dan waarschijnlijk hele 'spannende' dingen van de dag aan het herbeleven.

hond slaapt

Het belang van rust

Slapen is enorm gezond voor de hond. Het behoudt een goed concentratievermogen, concentratie, leervermogen en goede prestaties. Als een hond te weinig slaap krijgt kan hij prikkelbaar, gestrest, lusteloos en zelfs depressief worden. Ook heeft slaap effect op de fysieke gezondheid. Te weinig slaap brengt het afweersysteem in het geval waardoor ziektes op de loer liggen. Zorg er dus voor dat de hond zich tussen activiteiten terug kan trekken om te slapen.

Kwaliteit van slaap

Niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van slaap is belangrijk. Een hond kan alleen in diepe slaap komen als hij totaal ontspannen is. Dit zie je aan zijn slaaphouding: slaapt hij op z'n zij met z'n poten uitgestrekt, dan kan zijn lichaam volledig ontspannen en komt hij in diepe rust. Honden die op hun rug slapen zijn nóg relaxter. Slaapt je hond op zijn buik of helemaal opgekruld? Dat is een meer 'beschermende' houding en het houdt de hond warmer. Dan slaapt hij waarschijnlijk iets minder diep omdat zijn spieren niet volledig kunnen ontspannen. Honden zijn zo vaak wat 'alerter' voor korte slaapjes gedurende de dag. Lees meer over slaaphoudingen 

Een hond slaapt het beste als hij gedurende de dag voldoende fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. ga dus lekker wandelen, apporteren, speuren en spelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

 

Problemen met slapen

Slaapgebrek kan komen doordat de hond te weinig kans krijgt om in diepe rust te komen door te veel activiteiten of door te veel drukte in huis. Bouw die rustmomenten dus in op de dag en zorg voor die fijne slaapplek. Maar ook kunnen er fysieke oorzaken zijn voor een slechtere slaap zoals slaapapneu. Dit zie je vaak bij honden met een korte neus zoals Buldogs en Mopshondjes. Merk je dat je hond minder en onrustiger slaapt? Let ook op zijn algehele gezondheid (activiteit, eetlust, ontlasting, vacht). Bij twijfel, ga naar de dierenarts.

Te veel slaap?

Honden slapen dus behoorlijk vaak, maar kan een hond ook te veel slapen? Ja dat kan. Als een hond vaker dan gemiddeld slaapt kan dat duiden of emotionele of fysieke problemen. Honden kunnen bijvoorbeeld slapen uit verveling of depressie. Hij weet dan simpelweg niet wat hij anders moet doen! Een gebrek aan aandacht / activiteit kan dus een oorzaak zijn van te veel slaap. Maar sluit ook lichamelijke problemen niet uit. Ook hier geldt: bij twijfel, bezoek de dierenarts. Vermoed je dat je hond te weinig uitdaging krijgt overdag? Dan kun je een hondenoppas van Pawshake inschakelen die je hond overdag komt uitlaten.

Waar moet je hond slapen?

Het verschilt per hond wat de favoriete slaapplek is: een mand, kussen, stretcher. Het is belangrijk dat je hond niet op de tocht ligt, de meeste honden vinden het fijn als er een opstaande rand is waar hij lekker tegenaan kan kruipen. Veel honden kiezen zélf het beste plekje in huis uit, dat kan natuurlijk ook de bank of het bed zijn. Zorg in elk geval voor een rustige slaapplek die niet in de loop ligt / waar hij niet gestoord wordt en waar er het niet al te licht is. Slaapt je hond graag op bed bij jou en vind jij dat ook fijn? Geen probleem natuurlijk! Honden slapen vaak in de nabijheid van 'roedelgenoten'. Zit je veel op een bepaalde plek in huis, bijvoorbeeld achter de computer? Leg daar dan ook eens een mandje neer. Je zult zien dat je hond al gauw bij je in de buurt wil slapen. 

hond heeft voldoende slaap nodig
Na elke activiteit moet een hond kunnen rusten

Voordat de hond gaat slapen zie je hem vaak eerst een paar rondjes draaien, en misschien een beetje graven met zijn pootje. Dit is niets meer dan het nest lekker opschudden en de 'bodem' vrijmaken om lekker op te gaan liggen. Laat je hond maar lekker een plekje uitzoeken en geniet van zijn schattige dromen. 

Slaap lekker samen! :-)