Hoelang moet mijn hond spelen?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 01/12/2023

Spelen is niet alleen leuk voor je hond, maar het is ook onmisbaar voor hun lichamelijke gezondheid en emotioneel welzijn. Je krijgt er dus een blije en gezonde hond voor terug! Maar hoe vaak moet je eigenlijk met je hond spelen, en hoelang? In dit artikel geven we je richtlijnen per levensfase van je hond.

Hond speelt met een tennisbal
Ja, honden hebben echt speeltijd nodig. Alleen af en toe een rondje lopen en de rest van de dag binnen liggen, daar word je hond niet van. Spelen is niet alleen goed voor zijn lichamelijke gezondheid,  maar ook voor zijn mentale welzijn is het heel belangrijk om je hond genoeg uitdaging te geven. Spelen versterkt bovendien de band tussen hond en baasje. En spelen kan gedragsproblemen (agressie, stress, dingen stukmaken) voorkomen.
 
Maar, hoe lang moet je eigenlijk spelen met je hond? En kun je ook te veel spelen?

Hoeveel speeltijd heeft mijn hond nodig?

Hoeveel een hond 'moet' of wil spelen hangt af van de leeftijd, het ras, het energieniveau en individuele behoeften van je hond. Over het algemeen geldt dat regelmatig spelen en beweging belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Hou daarbij 30 tot 90 minuten lichaamsbeweging per dag aan. Dat kan dus van alles zijn: wandelen, rennen en spelen. Spelen kan dus een belangrijk onderdeel zijn van de dagelijkste bewegingstijd van je hond. Een ander voordeel van spelen is dat het ook de hersenen van de hond aan het werk zetten, wat je hond extra uitdaagt en ook sneller moe kan maken dan een gewone wandeling.
 
Vrouw knuffelt met haar Golden Retriever
 
Onderstaande tijden zijn richtlijnen, kijk altijd naar de behoeften en signalen van jouw individuele hond.

Puppy's (0-6 maanden):

Puppy's zijn als kleine wervelwinden vol energie en nieuwsgierigheid. Ze hebben veel speeltijd en stimulatie nodig om te groeien en te leren. Speel kortere sessies gedurende de dag, ongeveer 5 minuten per keer, om te voorkomen dat ze oververmoeid en overbelast raken. Je zult zien dat na een poosje lekker spelen je puppy alweer in een diepe slaap valt. Geef hem die rust, hij heeft het hard nodig om te groeien!

Adolescente honden (6 maanden - 2 jaar):

Tijdens deze fase heeft je hond nog steeds veel energie maar het kan het uitdagend zijn om z'n aandacht vast te houden. Alles wat er om hem heen gebeurt kan tenslotte hartstikke interessant zijn! Speel 2-3 keer per dag gedurende 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de behoefte van jouw hond. Dat kan tijdens de wandeling of binnen als je hond wakker is. Introduceer bal- of frisbeespelletjes. Oefeningen zoals zoekspelletjes of hindernisbanen (agility) vinden sommige honden geweldig! 

Heb je te weinig tijd om te spelen met je hond? Boek een lieve hondenoppas bij Pawshake

Volwassen honden (2-8 jaar):

Witte hond speelt met een hondenpuzzel

 

Volwassen honden hebben regelmatige lichaamsbeweging en spel nodig. Ze kunnen zich meestal langer concentreren, soms wel 30 minuten tot een uur. Andere honden hebben genoeg aan korte spelletjes van tien minuten. Wat kun je dan doen? Denk aan apporteren tijdens wandelingen, trekspelletjes, verstoppertje spelen en hersenwerk (hondenpuzzels). Sommige hondenrassen hebben behoefte aan extra stimulans zoals speurwerk en langdurige lichaamsbeweging. Laat je hond zien dat hij er genoeg van heeft? Dan is het tijd om het spel te beëindigen.

Oudere honden (8+ jaar):

Oudere honden zijn vaak minder actief dan hun jongere zelf, maar ze hebben nog steeds beweging nodig om hun gewrichten soepel te houden. Speel kortere sessies van 5-15 minuten en pas de intensiteit aan hun behoeften aan. Voorkom blessureleed en doe geen wilde trekspelletjes. Kijk goed naar je hond en respecteer z'n grenzen.

Hoe weet je dat hond niet meer wil spelen?

Bij het spelen staan plezier en veiligheid voorop. Begint je hond weg te kijken, te gapen of tongelen (lippen likken), dan zijn dat tekenen van beginnende irritatie. Ligt je hond hijgend op de grond, dan is hij moe en dan is het tijd om een tandje terug te doen. Voor zowel de veiligheid als zijn mentale welzijn is het beter om vaker korte sessies per dag te spelen dan één lange marathonsessie te houden. 

Ga liever niet druk spelen na een maaltijd maar wacht even totdat het eten gezakt is.

Hond doet agility /behendigheid met z'n baasje
Geef je hond de tijd om te herstellen. Heb je gisteren een lange wandeling met speurwerk gedaan? Doe het vandaag dan wat rustiger aan. Je hond heeft de tijd nodig om alle prikkels te verwerken. En wist je dat intensief concentreren je hond vaak moeier maakt dan fysieke activiteit? Rust is net zo belangrijk als het spelen zelf.

Conclusie:

Spelen met je hond is een prachtige manier om de band met je hond te versterken en hem gelukkig en gezond te houden. Door te begrijpen hoe vaak en hoe lang je moet spelen, kun je de behoeften van je hond in elke levensfase beter vervullen. Een mooie combinatie van inspanning en ontspanning, van activiteit en rust, is daarbij belangrijk. 
 
Dus haal die puzzel of bal tevoorschijn, ga naar het park, en geniet samen van die mooie momenten samen!
 
Heb je extra hulp nodig bij het spelen en uitlaten van je hond? Vind een lieve hondenoppas in de buurt bij Pawshake.