Hoe lang duurt een oppasdienst?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 18/07/2021

Je hebt een leuke en toegewijde petsitter gevonden. Je hebt elkaar ontmoet, en je weet dat je jouw hond of kat aan de oppas kunt toevertouwen. Maar wat kun je nu precies van de oppas verwachten? Hoe lang moet een huisbezoek of een wandeling eigenlijk duren? Wat is redelijk om van je oppas te verlangen?

Pawshake geeft opzettelijk geen richtlijnen over hoe lang een hondenwandeling of een huisbezoek moet duren, omdat elk dier verschillende behoeften heeft. De ene hond heeft veel energie en daarom volop beweging nodig. Een oudere hond heeft misschien minder wandeltijd nodig, maar heeft weer extra aandacht in huis (medicatie, knuffeltijd) nodig. De ene kat wil zo veel mogelijk menselijk contact, terwijl de andere kat vooral zelf buiten wil spelen.

Vertel daarom precies wat je verwacht van de oppas. Maak duidelijke afspraken die aansluiten bij de behoefte van jouw hond of kat. Denk vóórdat dat een reservering maakt aan de volgende zaken:

  • Hondenuitlaatservice en hondenopvang: hoe lang moet een wandeling duren? Is het belangrijk dat je hond vooral veel snuffelt en zijn behoefte doet, of moet de hond ook zijn energie kwijt in het bos of op het strand? Vertel de oppas duidelijk wat je verwacht.

  • Huisbezoeken: Wat heeft jouw kat (of konijn, cavia of ander huisdier) nodig? Voeding, kattenbak, borstelen, aaien, spelen, knuffelen, medicatie? Misschien ook planten water geven en post opruimen? Het gaat erom dat de oppas niet op de klok kijkt tijdens een huisbezoek maar doet wat er gebeuren moet om het dier optimaal te verzorgen.


In alle gevallen geldt: duidelijke afspraken vooraf voorkomen verwarring en teleurstelling achteraf. Schrijf jullie afspraken op, leg instructies klaar voor de oppas zodat het voor jullie beiden duidelijk is wat er gebeuren moet.

Tip voor petsitters: houd er bij het bepalen van je prijs rekening mee dat je een complete en kwalitatieve service biedt. Het ene huisdier is misschien wat 'bewerkerlijker' dan het andere, maar alle dieren hebben volop tijd en aandacht nodig.

Ervaringen, discussies, ideeën over dit onderwerp? Deel ze hieronder!

Met liefdevolle groet, van Pawshake.