Dierenoppassers gevraagd!

Author picture Paulien

Als oppasser bij Pawshake kun je op honden, katten en andere huisdieren in jouw eigen buurt passen. Ideaal voor als je zelf geen huisdieren hebt, maar wel graag voor ze zorgt. Of je hebt juist wel huisdieren maar je zoekt een extra speelkameraadje voor je hond of kat! Kortom, ben je dol op dieren en heb je tijd om af en toe op te passen: maak een profiel aan en ga aan de slag!

Met de krokusvakantie al in zicht oriënteren veel baasjes zich op een betrouwbare oppasser.  Maar hoe word je dan zo'n oppasser? Als verantwoordelijke petsitter bereid je je allereerst natuurlijk goed voor. 5 zaken waar je op kunt letten:

1) Wat is je motivatie?
Bedenk goed wat nu eigenlijk de reden is dat je wilt petsitten. Is het omdat je zelf geen huisdieren hebt, maar ze wel graag om je heen hebt? Wil je zelf een hond of kat nemen, maar vast “wennen” aan de verzorging ervan? Zoek je gezelligheid en contact? Of wil je je portemonnee wat spekken? Wat je reden ook is: denk hier goed over na. Ook baasjes willen namelijk graag weten wat jouw motivatie is. Bovendien is elke oppasklus verschillend. Bedenk dus goed wat bij jou en jouw agenda past.

2) Bedenk goed wat je vaardigheden zijn
Oppassen op andermans huisdier is een hele verantwoordelijkheid. Ga daarom goed na wat je kennis en ervaring is met huisdieren. Heb je zelf een hond of kat gehad? Met wat voor soort honden heb je ervaring? Heb je cursussen gevolgd? Bedenk goed wat je leuk en moeilijk vindt, waar je goed in bent en waar je juist minder ervaring in hebt. Zet je kennis, vaardigheden en ervaring uitgebreid op je profiel, mét duidelijke voorbeelden. Dan weten de baasjes wie er het beste bij hun dier past.

3) Leer de dieren en de eigenaren goed kennen
Voordat je gaat oppassen is het van groot belang dat je goed kennismaakt met mens en dier. Spreek af op neutraal terrein of bij de dier en eigenaar thuis, zodat het dier zich op zijn gemak voelt. Vraag aan de eigenaar zoveel mogelijk over het dier, zijn karakter, gedrag, hoe hij is met andere dieren, kinderen, vraag naar gehoorzaamheid, commando's, eetgewoontes, speeltjes etc. Ja, een hele waslijst, maar het is belangrijke informatie

4) Rustig wennen
Met name voor honden is het van belang dat je voordat je gaat oppassen rustig het dier aan je laat wennen. Zeker als je langere tijd voor hem moet zorgen, zoals tijdens de Krokusvakantie. Ga bijvoorbeeld eerst eens 'proefwandelen' op een veilige plek, kijk hoe de hond op jou reageert. Is hij assertief, speels of angstig? Luistert hij goed naar je? Kan hij los? Hoe reageert hij op andere honden? Tijdens een proefwandeling leer je veel meer over de hond kennen dan thuis. Kortom:  kom zoveel mogelijk te weten over dier en eigenaar, dan ben je het beste voorbereid.

5) Maak duidelijke afspraken
Zet alle informatie over het dier, de verzorging, noodnummers, dierenartsen op papier. Zet er ook op wat je moet doen in geval van calamiteiten. Je gaat er vanuit dat alles goed gaat, maar je kunt maar beter voorbereid zijn voor onverwachte gebeurtenissen. Onderaan deze blog vind je een formulier dat je hierbij kunnen helpen.

Jij hebt je profiel natuurlijk tiptop in orde gemaakt. Hier vind je meer tips voor een mooi profiel. En dan.... Jippie! Je hebt een reservatieverzoek ontvangen. Beantwoord je berichten snel en duidelijk. Dat wekt vertrouwen! Dus ga snel aan de slag, maak een onweerstaanbaar profiel en voor je het weet knuffel jij met die lieve hond/kat/hamster bij jou in de wijk :-)

Veel plezier!
Paulien