Dierenduo's: deze dieren hebben graag een maatje

Dierenduo's: deze dieren hebben graag een maatje

18/11/2015

Natuurlijk geef je jouw dier veel liefde, en heeft je huisdier ook veel geluk met jou. Toch hebben sommige dieren behalve een mensenvriend ook nog een soortgenootje nodig. Want als ze alleen leven kunnen ze zich behoorlijk ellendig voelen en flink vereenzamen. Heb je één van deze dieren? Overweeg ze dan in een koppel te houden. Deze dieren leven het beste met z'n tweeën of in een groep:

1) Konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren en kunnen slecht tegen eenzaamheid. Gelukkig hoeft een tweede konijntje erbij niet veel extra werk en geld te kosten. Zorg wel voor voldoende ruimte: de konijntjes moeten zich kunnen afzonderen. Het beste kun je een mannetje en een vrouwtje samen zetten. Laat ze dan wel castreren anders heb je straks héél veel konijntjes :-)

2) Parkieten

Parkieten zijn dol op andere parkieten! Het is dan ook prachtig om te zien hoe leuk de vogeltjes met elkaar omgaan, je kunt uren naar hun spelletjes en liefkozingen kijken. Zet het liefste geen twee vrouwtjes bij elkaar: die zouden weleens kunnen gaan kibbelen...

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierennieuws in je inbox

3) Cavia's

Cavia's leven van oudsher al in groepen, en je hebt er dus minimaal twee nodig. Let er wel op dat ze geen agressief gedrag naar elkaar gaan vertonen. Het beste kun je één of meerdere vrouwtjes en een gecastreerd mannetje samen zetten. En bij een volwassen cavia kun je ook een jonkie plaatsen: die wordt eigenlijk altijd wel geaccepteerd.

4) Ratjes

Wist je dat ratjes hele sociale dieren zijn? Ze vinden het dus zeker leuk om samen te wonen. Bij de introductie moeten ze soms wel even wennen, ze zullen elkaar nieuwsgierig besnuffelen. Gun ze genoeg tijd en ruimte om elkaar te leren kennen.

5) Katten

Katten zijn solitaire jagers, wat betekent dat ze goed alleen kunnen zijn. En katten die veel aandacht van hun baasje krijgen, kunnen vaak prima alleen leven, zeker als er regelmatig een kattenoppas langskomt om ze extra te knuffelen! Maar sommige katten leven echt liever samen met een soortgenoot. Ze kunnen dan met elkaar spelen en elkaar wassen, en echt 'kat' met elkaar zijn. Als je twee kittens neemt, kun je het beste twee katjes nemen van hetzelfde geslacht.

Schieten je twee huisdieren niet goed met elkaar op? Geef ze de tijd en wees geduldig. Laat je bovendien goed adviseren door het asiel, de fokker of de dierenarts. Zij kunnen je helpen om een nieuwe vriendschap zo soepel mogelijk te laten ontstaan.

Heb jij zelf twee of meer huisdieren? Deel je leukste foto op Instagram #PawshakeNL

-> Vind een dierenoppas bij jou in de buurt op Pawshake