Dementie bij honden | preventie en behandeling

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 07/02/2022

Net als mensen kunnen honden op oudere leeftijd dementie krijgen. Hoe herken je dementie bij honden, en hoe kun je het zoveel mogelijk voorkomen?

Kunnen honden dement worden?

Net als mensen kunnen oudere honden last krijgen van ouderdomsziekten zoals dementie. Canine Cognitive Dysfunction (CCD), of hondendementie, werd pas relatief recent erkend en wordt sindsdien uitgebreid onderzocht. 

senior golden retriever

Hoewel hondendementie helaas niet omkeerbaar is, hebben we inmiddels wel een beter begrip van hoe de symptomen van CCD bij honden kunnen worden voorkomen, gediagnosticeerd en behandeld. Daarom is het belangrijk dat hondenbezitters meer over deze ziekte leren en advies inwinnen als ze vroege tekenen van dementie bij hun hond opmerken.

Een diagnose van hondendementie betekent zeker niet het einde voor je hond. Een hond met CCD kan al met simpele veranderingen in de omgeving, voeding en leefstijl een relatief lang en gelukkig leven leiden. De sleutel is om zo vroeg mogelijk nauw samen te werken met uw dierenarts en bij alle beslissingen de kwaliteit van leven bij de hond als uitgangspunt te nemen. 

Waarom krijgen sommige honden dementie?

Honden leven, net als mensen, langer dan ooit tevoren. De enorme vooruitgang in technologie en diergeneeskunde hebben een grote impact gehad op de levensduur van huisdieren. Doordat de honden ouder worden, is er ook meer kans dat een hond last van dementie krijgt. We zien dat honden van 14 jaar en ouder een verhoogd risico lopen op CCD, hoewel dit per ras kan verschillen.

Wat zijn de symptomen van hondendementie?

De tekenen van hondendementie lijken erg op de symptomen van dementie bij mensen. Het is belangrijk om bij vermoedens van dementie, en elke verandering in gedrag bij de hond, de dierenarts in te schakelen. Symptomen van dementie kunnen ook op andere medische problemen duiden, daarom is het belangrijk om op tijd met je dierenarts te overleggen.

Symptomen van dementie bij honden zijn:

  • Fysieke verwarring - zoals vast komen te zitten achter meubels of verwachten dat de verkeerde kant van een deur opengaat
  • Overmatig blaffen
  • Niet-uitgelokte agressie
  • Veranderingen in eetlust
  • Veranderingen in slaappatroon
  • Snel rondjes rennen, algemene verwarring
  • Binnen naar het toilet gaan

senior dog in the sun

Honden dementie behandelen

Hoewel er helaas geen geneesmiddel tegen hondendementie is, heeft onderzoek naar CCD wel interessante resultaten opgeleverd. Stamcelonderzoek in Australië kan mogelijk in de toekomst leiden tot een doorbraak voor zowel honden- als mensendementie, dus dat is hoopval.

In de tussentijd kun je samen met je dierenarts overleggen welke wijzigingen je kunt aanbrengen in het dagelijks leven, om zo je hond te helpen. Met bijvoorbeeld supplementen, medicijnen, dieet of veranderingen in de dagelijkse routine kun je het leven en je huis veiliger en voorspelbaarder te maken voor je hond. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

De ene dierenarts heeft natuurlijk meer ervaring met hondendementie dan de andere. Indien nodig, vraag om een doorverwijzing naar een specialist of een holistische dierenarts voor extra advies. Je zult belangrijke beslissingen moeten gaan nemen over de invulling van het leven van je hond. Een open en eerlijk gesprek met je dierenarts is dan van belang.

Hoe kun je dementie bij honden voorkomen?

Gelukkig is er behoorlijk veel wat je kunt doen om hondendementie te voorkomen of in elk geval uit te stellen. Onderzoek heeft aangetoond dat mentale en fysieke stimulatie door middel van spelletjes, training en dagelijkse wandelingen helpen om de hersenen van de hond een leven lang gezond te houden.

Ook helpen een gezond gewicht en een uitgebalanceerd voedingspatroon de algehele gezondheid - en dus ook de hersengezondheid. Verder is het belangrijk om honden op leeftijd regelmatig te laten checken door de dierenarts. 

Heb je hulp nodig bij het uitlaten van je hond? Wil je een oppas die je hond extra komt verzorgen, knuffelen, en met hem gaat wandelen en spelen? Vind hier een lieve dierenoppas bij jou in de buurt.