Border Collie | Hondenras informatie

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 02/12/2020

Border Collie Retriever: Hondenras Informatie

De Border Collie is een iconische werkhond, die bekendstaat om zijn intelligentie en energie. Lees hier alle informatie over de raskenmerken van de Border Collie. 

Border Collie eigenschappen

 • Rasnaam: Border Collie 
 • Categorie: Herdershonden
 • Grootte: Medium
 • Vacht: Medium tot lang, stijl haar, dikke volle vacht
 • Kleur: Zwart, wit, rood, blue merle, tweekleurig en driekleurig
 • Personality: Very high energy
 • Familiehond? Kan het best van pup af aan wennen aan kinderen, en anders alleen met oudere kinderen
 • Kan met andere huisdieren? Is vriendelijk met andere huisdieren mits geïntroduceerd vanaf jonge leeftijd

Border Collie Geschiedenis

De Borde Collie is ontstaan in de grensregio ("the borders")  tussen Schotland en Engeland in de 18e eeuw. De hond is aanvankelijk gefokt om schapen te hoeden (collie betekent herder), maar Border Collies kunnen ook veel verschillende andere soorten vee hoeden. De honden werden eerst puur op karakter en werklust gefokt, uiterlijk deed er nog niet toe. Pas in 1976 kwam er een officiële rasstandaard.

Border Collies zijn ontzettend intelligent en energiek. Ze willen graag werken en hebben een grote "will to please". Dat maakt het een uitstekend ras om mee te werken. De hond wordt niet alleen als herdershond ingezet maar ook bij reddings- en politiewerk.

Uiterlijk van de Border Collie

Border Collies staan bekend om hun opvallende dikke en zachte vacht, de puntige oren die naar voren flappen en hun atletische bouw. Gezien hun herkomst zijn het enorm snelle en wendbare honden. Het ras lijkt ook wel op de Australische herder maar met een iets langere en lichtere bouw.

Border Colies wegen rond de 19 en 20 kg en de schofthoogte voor reuen is 53 tot 55 cm, voor teefjes wat lager. De middellange vacht variëert van heel zacht tot wat ruw. Border Collies kunnen verschillende kleuren hebben en zijn twee- of driekleurig met zwart, wit, merle, rood en een mix van deze kleuren. Zwart-wit is de meest bekende kleurcombinatie.

Border Collie Gedrag en Temperament

De Border Collie heeft een intense, energieke persoonlijkheid. De hond is niet makkelijk om moe te krijgen en is wat dat betreft niet de eenvoudigste hond. Ook kan de hond zich nogal beschermend opstellen ten opzichte van zijn baasjes. Border Collies zijn ook goede blaffers dus het kunnen ook prima waakhonden zijn. Het is daarom wel belangrijk om voorzichtig te zijn bij het introduceren van nieuwe mensen.

Omdat de Border Collie zo'n sterk herdersinstinct heeft kan de hond een beetje chagrijnig zijn naar onbekende honden of kinderen. Wees daarom altijd op je hoede als je met je hond gaat wandelen en zorg dat je hem altijd goed onder appèl hebt staan.

Border Collie running

Training en opvoeding van Border Collies

Border Collies zijn honden met een hoge energie en hebben van jongs af aan goede begeleiding en socialisatie nodig. Een puppycursus is daarom de beste start van de opvoeding van je Border Collie. Ook na de puppycursus zijn vervolgtrainingen met je hond aan te raden om je Border Collie lekker aan het werk te houden. En het is bovendien leuk voor jullie allebei en goed voor jullie onderlinge band!

Border Collies moeten elke dag zeker drie keer wandelen, waaronder minstens één wandeling waarin ze hun energie goed kwijt kunnen. Het is daarbij wel belangrijk dat de hond teruggeroepen kan worden, aangezien ze bekend staan om auto's fietsers of hardlopers te gaan 'hoeden'. 

Border Collies zijn ontzettend leuke en slimme honden die het beste gedijen als ze volop mentale uitdaging en spelletjes te doen krijgen. Dat betekent ook dat het een behoorlijk veeleisend ras is dat veel aandacht nodig heeft. Dat maakt de Border Collie niet geschikt voor hondenbaasjes die veel van huis zijn. Maar als je de tijd en zin hebt om veel energie in je hond te steken dan is de Border Collie een dankbare hond waar je veel plezier aan kan beleven. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierennieuws in je inbox

De Border Collie in huis

De Border Collie is een actieve werkhond, dus het is belangrijk dat de hond ook in huis genoeg ruimte heeft. Omdat de hond gedurende de dag veel wil rennen, spelen, graven en ontdekken is het van belang dat de hond dichtbij parken, bossen of uitlaatgebieden woont waar hij meerdere keren per dag zich lekker uit kan leven.

De Border Collie is een slimme hond en hij staat bekend om zijn ontsnappingsgevaar. Zorg dus voor een veilige, omheinde tuin en pas op als je aan een drukke straat of weg woont.

Border Collie gezondheid

Border Collies, mits aangeschaft bij een verantwoorde fokkers, zijn over het algemeen gezonde honden. Een Border Collie wordt tussen de 12 en 15 jaar oud. Toch heeft ook de Border Collie wel risico's op aangeboren gezondheidsproblemen.

Ziektes en aandoeningen die bij Border Collies voorkomen:

 • Heupdysplasie
 • Allergieën en huidproblemen
 • Oogaandoeningen - zoals Collie Eye Anomaly en Progressive Retinal Atrophy (PRA)
 • Epilepsie
 • Ceroid Lipofuscinosis (CL)
 • Osteochondrosis Dissecans (OCD)
 • Multidrug resistance gen 1 deficiëntie

Die laatste aandoening is het gevolg van een genafwijking. Sommige Border Collies kunnen niet of slecht tegen bepaalde medicijnen. Met een DNA-test kunnen dragers van dit gen worden opgespoord.

Border Collie sitting on grass

Vachtverzorging Border Collie

De Border Collie een geweldige, dikke vacht die zijn lichaamstemperatuur goed reguleert. Een flinke wekelijkse borstelbeurt helpt om de vacht in goede conditie te houden. In de zomer en tijdens de ruiperiode verliest de Border Collie wat meer haren dan normaal. Maar pas op dat je de hond niet té vaak borstelt. Vachtverzorging is vooral bedoeld om losse haren te verwijderen. Was je hond niet te vaak, en als je hem wast dan alleen met milde hondenshampoo.

Heb jij een Border Collie en kun je wel wat hulp gebruiken met uitlaten, hem lekker moe maken, uitdaging geven en de hond gezelschap houden? Boek een Pawshake hondenoppas voor als je zelf even geen tijd hebt.

Vind een hondenoppas voor jouw Border Collie.