7 verrassend gezonde traktaties voor je hond (die je al in huis hebt)

Author picture Paulien

Waarschijnlijk geef je je hond 'hondenvoer': brok of vlees speciaal voor honden. Maar wist je dat er bepaalde voedingsmiddelen voor mensen ook verrassend goed zijn voor je hond? Ideaal als aanvulling op de dagelijkse maaltijd, gewoon in je eigen keukenkastje of kruidentuin.

1) Wortel
Weer eens wat anders dan het traditionele kauwbot: een wortel is goed voor de tandjes, lekker om op te knagen maar ook harstikke gezond. Wortelen zitten vol vitaminen en beta-caroteen en zijn goed voor het immuunsysteem. Ook zorgen worteltjes voor een vol gevoel terwijl ze weinig calorieën bevatten. Goed dus voor honden die op hun gewicht moeten letten. Teveel wortelen eten is dan weer minder gezond: af en toe een worteltje ter afwisseling is precies goed.


2) Knoflook
Knoflook is niet alleen goed voor het immuunsysteem van de hond, het werkt ook preventief tegen vlooien en parasieten. Gebruik een teentje verse knoflook en roer het door zijn maaltje. Let op: knoflook is niet geschikt voor pups en kan bijwerkingen geven als je hond het langere tijd gebruikt. Gebruik het dus met mate.

3) Peterselie
Niet alleen zit peterselie vol met antioxidanten en vitaminen, ook is dit keukenkruid goed tegen een slechte adem. Een goed idee dus als je hond knoflook heeft gegeten :-)

4) Kokosolie
Kokosolie of kokosvet is steeds populairder bij mensen, maar ook honden zijn er gek op. Het is een hartstikke gezond goedje vol vitamine E, antioxidanten en goede vetten. Kokosolie zorgt dus voor een mooi glanzend vachtje. Gebruik het om snoepjes van te maken met kruiden of om bijvoorbeeld medicijnen in te verstoppen. Je kunt het beste de extra virgin variant gebruiken. Bij kamertemperatuur is de olie hard als boter, maar het wordt vloeibaar vanaf 25 graden.5) Pindakaas
Pindakaas bevat net zoals kokosolie gezonde vetten, en het is een handig 'smeermiddel' voor speelgoed zoals de Kong. Pas wel op met overdosering, pindakaas bevat veel calorieën.

7) Thijm
Een wonderkruid dat barstensvol vitamine C, A en K zit. Het is bovendien een goede bron van ijzer, mangaan, calcium en antixodanten. Dit kruid is vooral heel goed voor je hond zijn huid, hersenen en spijsverteringssysteem.

7) Gember
Gember is een megagezonde wortel met een ontstekingsremmende werking. Ook is gember goed te gebruiken bij een onrustige maag. Pas op: gember is pittig en niet elke hond vindt het lekker.

Recept tip
Je kunt deze voedingsmiddelen natuurlijk los geven (vooral de wortel), maar om het extra leuk en lekker te maken kun je traktaties zoals thijm, gember en peterselie extra leuk en lekker maken door er ijsblokjes van te maken. De meeste honden vinden ijsblokjes leuk om mee te spelen en aan te likken, en het is een goede manier om je hond extra vocht en gezonde voeding te geven.

Heb jij ook van die heerrrrlijke ijsblokjes voor je hond gemaakt? Show ons je leukste foto via Facebook of Instagram: #PawshakePootjes