7 makkelijke manieren om je kat gelukkiger maken

7 makkelijke manieren om je kat gelukkiger maken

23/07/2017

Katten hebben hun eigen kleine eigenaardigheden. Als je die een beetje leert begrijpen, kun je op een makkelijke manier hun leven wat leuker maken. Ken jij deze 7 gelukstrucs voor katten al?

1) Uit de hoogte
Een kat overziet zijn omgeving het liefste vanaf een hoge plek. Dan heeft hij het overzicht waar het 'gevaar' vandaan komt. Heeft jouw kat al een paar mooie, hoge plekken? Die kun je creëren met een hoog krabmeubel, maar ook door bijvoorbeeld planken te bevestigen aan de muur, en er een stuk zacht tapijt of een kattenmand op te bevestigen met dubbelzijdig tape. En kijk hoe je kat heerlijk ontspannen op zijn eigen 'troon' zal gaan zitten!

2) Creer exit-routes en veilige havens
Je kunt een kat niet relaxter en gelukkig maken dan hem de vrijheid te geven zijn eigen plekjes te kiezen. Soms is het druk in huis vanwege bezoek, kinderen of andere huisdieren. Sommige katten zijn doodsbang van de stofzuiger of willen gewoonweg even alleen zijn en een dutje doen. Geef je kat die vrijheid en hij zal je er dankbaar om zijn! Sluit je kat niet op in een kamer, maar zorg altijd voor exit-routes, houd de doorgang naar zijn favoriete kamer, kast of wegkruip-hoekje altijd vrij. Zo blijft je kat gelukkig en lekker ontspannen :-)

3) Een schone, neutrale bak
Omdat katten hele hygiënische dieren zijn, houden ze van een schoon wc'tje. Ze vinden het heel onprettig om op een vieze bak te gaan, en graven ook liever niet tussen andermans drollen. Zorg dus voor één kattenbak per kat. Gebruik het liefste geurneutrale korrels; katten zijn wel schoon maar houden niet van allerlei parfums: die zijn meer bedoeld voor mensen.

4) Breng buiten naar binnen
Katten houden niet alleen van vlees, maar ook van planten. De meeste katten vinden het heerlijk om te knagen aan grassen (wie zijn kamerplanten heeft zien sneuvelen, weet dat al...). Haal daarom regelmatig vers kattengras in huis en zie hoe je kat opleeft en plezier beleeft aan het 'grazen'! Wil je eens iets anders dan kattengras? De goedkope en snelgroeiende kamerplant Leliegras (soms ook graslelie of spiderplant genoemd) is veilig en gezond voor katten, en ziet er ook nog eens leuk uit.

5) Zorg voor onweerstaanbare chill-plekjes
Katten houden van warmte, zonlicht en een mooi uitzicht. Daarom maak je hem superblij door warme, knusse en lichte plekken te creëren, bijvoorbeeld in een vensterbank. Er zijn speciale hangmandjes te koop die je bijvoorbeeld aan de verwarming kunt hangen. Ook kun je met een goedkoop kattenmandje (bijvoorbeeld bij de Action) en dubbelzijdig tape aan de slag. Maak een heerlijke vensterbank-chillplek waar je kat lekker in het zonnetje kan slapen of genoegzaam naar buiten kan kijken om de straat goed in de gaten te houden.

6) Voedsel en WC gescheiden
Veel katten hebben het geluk een eigen 'kattenkamertje' te hebben, of een speciaal hoekje waar al hun spulletjes staan. Dat is op zich een leuk idee, maar zet de eet- en drinkbankjes niet in dezelfde ruimte als de kattenbak. Van nature plassen en poepen katten namelijk liever niet bij hun voedsel in de buur, om hygiënische redenen. Ze vinden het fijn als ze dat bij ons ook niet hoeven te doen.

7) Praat kats
Tot slot:lLeer de kattentaal en je kat zal zich beter begrepen voelen! Zwiepert de kat met zijn staart of wordt de staart dik? Laat hem met rust, hij is geïrriteerd! Geeft hij je kopjes of sluit hij z'n ogen langzaam? Dan toont hij zijn affectie. Knijp je ogen ook eens naar je kat dicht (probeer het echt eens!), en hij zal zich ontspannen en toenadering zoeken!

Wie goed let op hoe de kat zich gedraagt zal beter begrijpen waar hij behoefte aan heeft. Ook is het, gek genoeg, goed om veel tegen je kat te praten. Je kat zal uiteindelijk patronen in je stem en gedrag herkennen en zo ook een beetje 'mensentaal' leren begrijpen. Hoe meer begrip en vertrouwen er is tussen mens en kat, hoe fijner jullie het samen zullen hebben.