7 Dingen die je niet wist van... Konijnen!

7 Dingen die je niet wist van... Konijnen!

22/01/2016

Ze zijn schattig, hebben grote oren en houden van knagen... Maar wist je dat konijnen ook hele slimme en interessante dieren zijn? En bij Pawshake kun je op de allerleukste konijntjes passen als petsitter! Daarom voor iedereen die dol is op deze dieren: 7 leuke konijnenweetjes.

1) Konijnen zijn heel intelligent
Wist je dat konijnen hele slimme diertjes zijn? Sommige rassen zijn zelfs heel goed te trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten. Om een goede band met je konijn op te bouwen is het daarom belangrijk om je konijn altijd op z'n gemak te stellen.2) Een konijn is géén knaagdier    
Hoewel ze graag knagen, is een konijn geen knaagdier maar een haasachtige. Haasachtigen hebben een extra paar snijtanden. Maar, net zoals knaagdieren eten konijnen alleen planten en houden ze veel van knagen. Er moet dus ook altijd iets lekkers te knagen voor handen zijn voor je konijnen, maar liever geen snoeren of meubels :-)

3) Konijnen zijn groepsdieren
In het wild leven konijnen in hele grote groepen met een sterke hiërarchie. Ze vinden het daarom ook niet fijn om alleen in een hok te zitten, ze worden er lusteloos en eenzaam van. Houd konijnen altijd met twee of meer tegelijk.

4) Konijnen zitten graag ergens onder of in
Wat dat betreft zijn het net katten! Je doet je konijnen dus een groot plezier door omgekeerde dozen met een gat of andere schuilplaatsen aan te bieden. Ook een kattentunnel voldoet prima! En wist je dat konijnen ook blij worden van speelgoed? Ze zijn dol op ravotten, graven en spelen.5) Er bestaan wel 50 verschillende konijnenrassen
Van dwergkonijntjes van 900 gram tot de Lotharinger die minimaal 5 kilo weegt. Elk ras heeft weer andere (karakter)eigenschappen. Bedenk dus voor de aanschaf goed welk ras bij jouw gezinssituatie past. Overigens zitten er in het asiel en bij de knaagdierenopvang heel veel leuke konijntjes (ook lieve vuilnisbakkies) die op een baasje wachten!

6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang. En een gelukkig konijnen kan lekker ontspannen liggen met de ooropening naar voren gericht, is actief en kan soms zelfs knorren van geluk!

Joep, het konijn van Pawshaker Nikky

7) Konijnen zijn hele schone dieren
Yep, konijnen zijn superhygiënisch! De meeste konijnen zullen dan ook een vaste plek hebben om hun behoefte te doen. Je kunt op hun vaste wc-plekje onder het stro wat kranten leggen en bijvoorbeeld wat houtkorrels. Maak het hok regelmatig goed schoon (nog vóór het gaat stinken) en verschoon het 'toiletje' dagelijks. Om je konijnen gezond te houden is het belangrijk om dagelijks schoon water te geven en de voerbak en drinkfles goed schoon te houden. Verder houden konijnen net als een kat hun eigen vacht goed schoon. Ze hoeven dus niet in bad en vinden dat ook zeer onprettig! Je kunt ze wel met een zachte borstel kammen, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn.

Konijnen zijn dus superleuke, slimme en lieve dieren die de beste verzorging en heel veel knuffels verdienen! Wil je ook oppassen op konijnen? Dat kan. Schrijf je nu in als dierenoppas!