Zo kun je weten of een kat van jou houdt

Zo kun je weten of een kat van jou houdt

13/07/2016

Katten zijn vaak eigenzinnig en zelfstandige dieren. Dat is logisch: van oudsher leven katachtigen solitair en niet zoals honden in groepen. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat je kat zicht sterk richt op zijn omgeving, en niet altijd op zijn baas. Maar hoe weet je eigenlijk of een kat van je houdt? 

Toch kun je wel degelijk een goede band opbouwen met je kat. Katten zijn heel gevoelig en intuïtief, ze kunnen jouw gemoedstoestand perfect aanvoelen. Katten communiceren heel de dag door met hun lichaamstaal en gedrag. Ze laten je op verschillende manieren merken hoe gek ze op je zijn. Let daarom extra goed op hun kattentaal:

1) Gezellig bij je zitten

Ooit gemerkt dat katten nét graag bij die ene persoon gaat zitten die niet van katten houdt? Dat komt omdat de kat gevoelig is en graag bij een ontspannen persoon gaat zitten. Dat kan dus iemand zijn die helemaal niets van hem verwacht, en de kat gewoon 'kat' laat zijn. Als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt.

Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen. Zit jouw kat altijd ergens bij je in de buurt? Dan vindt hij je lief!

Let op: loopt een kat echt hinderlijk in de weg, ligt hij op je toetsenbord, gooit hij dingen om etc. dan kan dat vooral aandachttrekkerij zijn. Door in de weg te lopen lokt hij reactie bij jou uit, bijvoorbeeld omdat hij eten wil, een aai of gewoon even met je wil spelen.

 

"Waar jij bent, ben ik ook!"

2) Spinnen en trappelen

Spint jouw kat als je hem aait of hij lekker relaxed bij je zit? Dan heeft hij het erg naar z'n zin bij jou. En die vervelende nageltjes die hij tegen je aan 'masseert' is ook een teken van liefde en geluk. Hij deed dat namelijk toen hij nog kitten was ook bij z'n moeder, om de melkproductie op gang te helpen. Jij bent dus een soort moeder voor je kat! En van wie houd je nou meer dan van je moeder? :-)

3) Oogjes toe

Katten die ontspannen zijn knijpen hun ogen zachtjes dicht. Het is ook een kalmerend signaal waarmee hij wil zeggen: "wees niet bevreesd, ik bedoel het goed!" Het grappige is dat dit ook andersom zo werkt. Wil je een kat op z'n gemak stellen, knijp dan je eigen ogen toe. Je zult zien dat hij er echt relaxed van wordt!

4) Kopjes geven

Kopjes geven kan verschillende betekenissen hebben. Wat de kat in elk geval doet is zijn geur achterlaten. Kopjes waarbij hij dit met zijn bek doet betekenen meestal dat hij z'n geur markeert, zodat hij zich veilig voelt. Maar met stevige kopjes met zijn voorhoofd, bijvoorbeeld als je thuiskomt of lekker op de bank zit, wil hij zeggen : "Hallo! Jij bent mijn lievelingsmens!" Soms kan een kat je zó lief vinden dat hij zelfs zachtjes bijt of een beetje aan je hand knabbelt. Dat is geen agressie maar juist liefde! Pas wel op met kinderen, die kunnen er van schrikken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

5) Cadeautjes geven

Ja, je weet wel: muisjes en andere kleine prooien die de kat trots voor je neerlegt in huis na een jachtpartij. Jij vindt 't misschien niks, maar in kattentaal is een prooi aanbieden een groot compliment voor jou! Even opruimen dus maar niet je kat straffen. Het is allemaal uit liefde.

Wie goed op z'n kat let zal nog véél meer tekenen van liefde ontdekken. Hoe merk jij aan je kat dat jullie band bijzonder is? 

Kattenoppas aan huis

Katten houden dus van mensen, maar zijn ook gehecht aan hun omgeving en routine. Je doet een kat daarom meestal geen plezier met een verplaatsing, als je op vakantie gaat blijft de kat het liefste thuis met een lieve kattenoppas aan huis erbij. 

Zoek je een lieve oppas aan huis voor je kat? Vind hier een kattenoppas bij jou in de buurt.