5 gevaren van kerstmis voor je huisdier - en hoe ze te voorkomen

5 gevaren van kerstmis voor je huisdier - en hoe ze te voorkomen

5 gevaren van kerstmis voor je huisdier - en hoe ze te voorkomen

20/12/2017

Vier jij kerstmis ook het liefst samen met je huisdieren? Geweldig! Natuurlijk kun je samen genieten van de feestdagen, maar er ligen wel een paar gevaren op de loer. Je zult er misschien niet snel aan denken, maar sommige feestelijkheden zijn mogelijk gevaarlijk en soms zelfs levensgevaarlijk voor huisdieren. Maar geen zorgen: met de juiste voorbereidingen voorkom je problemen.

1) De kerstboom

Dennennaalden zijn giftig voor honden en katten. De dieren zullen niet gauw aan de kerstboom gaan knagen, maar afgevallen dennennaalden zijn wel een risico. Zet daarom de voer- en drinkbakken niet in de buurt van de kerstboom en ruim de naalden dagelijks op. Heb je een kerstboom die in een bak met water staat? Zorg dan dat je kat of hond niet van het water kunnen drinken, het water kan pesticiden bevatten.

2) Giftige kerstplanten

Kerstster, Maretak en Hulst zijn giftig voor je huisdier. Zet ze op een veilige plek waar je kat of hond er niet bij kan.

3) Lampen, snoeren en kaarsen

Verstop de snoeren van de kerstverlichting voor je hond, kat of konijn. Als ze worden doorgeknaagd kan dat je dier ernstig verwonden. Verlaat je de kamer? Zet alle lampen, lichtjes uit en blaas ook alle kaarsjes uit.

4) Decoratie

Slingers, linten en decoraties kunnen er aantrekkelijk uitzien. Vooral katten zijn dol op nieuwe 'speeltjes'. Maar het inslikken van zulke kleine items kan verstikkingsgevaar opleveren. Nepsneeuw is giftig, voorkom dus dat je diertje het stiekem kan opeten.

5) Het kerstdiner

Het is aantrekkelijk om je huisdier mee te laten delen in het kerstdiner, maar pas daarmee op. Botjes van gegaard vlees zoals kippenbotjes vallen erg in de smaak bij honden en katten, maar geeft het toch niet. Gare botjes kunnen gaan splinteren in de maag of de darmen. Verder zijn druiven (en dus ook de krenten in oliebollen) en chocolade ook giftig voor je huisdier.Oké, nu lijkt het alsof kerstmis één groot gevaar vormt voor je huisdier, maar jullie kunnen het natuurlijk heel leuk hebben samen. Ga je naar de slager? Vraag om wat vers vlees voor je hond of kat zoals kippennekken of schenkel. Of haal bij de visboer een paar zalmkoppen. Geef het rauw, en je huisdier heeft het meest geweldige kerstdiner ooit! Een grote kartonnen doos voor je kat en een extra lange strandwandeling voor je hond zijn natuurlijk ook hele eenvoudige maar populaire cadeaus :-)

Fijne feestdagen!