5 gevaren van kerstmis voor je huisdier - en hoe ze te voorkomen

5 gevaren van kerstmis voor je huisdier - en hoe ze te voorkomen

20/12/2017

Vier jij kerstmis ook het liefst samen met je huisdieren? Geweldig! Natuurlijk kun je samen genieten van de feestdagen, maar er liggen wel een paar gevaren op de loer tijdens kerst. Maar geen zorgen: met de juiste voorbereidingen voorkom je problemen.

1) De kerstboom

Dennennaalden zijn giftig voor honden en katten. De dieren zullen niet gauw aan de kerstboom gaan knagen, maar afgevallen dennennaalden zijn wel een risico. Zet daarom de voer- en drinkbakken niet in de buurt van de kerstboom en ruim de naalden dagelijks op. Heb je een kerstboom die in een bak met water staat? Zorg dan dat je kat of hond niet van het water kan drinken, het water kan pesticiden bevatten.

2) Giftige kerstplanten

Kerstster, Maretak en Hulst zijn giftig voor je huisdier. Zet ze op een veilige plek waar je kat of hond er niet bij kan. Merk je dat je dier plotseling gaat braken, lusteloos wordt of juist stopt met eten? Neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

3) Lampen, snoeren en kaarsen

Verstop de snoeren van de kerstverlichting voor je hond, kat of konijn. Als ze worden doorgeknaagd kan dat je dier ernstig verwonden. Verlaat je de kamer? Zet alle lampen, lichtjes uit en blaas de kaarsjes uit.

4) Decoratie

Slingers, linten en decoraties kunnen er aantrekkelijk uitzien voor dieren. Vooral katten zijn dol op nieuwe 'speeltjes'! Maar het inslikken van zulke kleine items kan verstikkingsgevaar opleveren. Nepsneeuw is giftig, voorkom dus dat je diertje het stiekem kan opeten en kies liever voor zo natuurlijk mogelijke decoraties van huis, dennenappels of papier.

5) Het kerstdiner

Het is aantrekkelijk om je huisdier mee te laten delen in het kerstdiner, maar pas op met 'menseneten'. Botjes van gegaard vlees zoals kippenbotjes vallen erg in de smaak bij honden en katten, maar geeft het toch niet. Gare botjes kunnen gaan splinteren in de maag of de darmen van je dier. Ook is ons eten vaak veel te zout, gekruig of vet voor je huisdier, waardoor hij misselijk kan worden of diarree kan krijgen. Verder zijn druiven (en dus ook de krenten in oliebollen) en chocolade giftig voor je huisdier, houd deze dus buiten bereik.Nog wat leuke kersttips voor je huisdier: Ga je naar de slager voor het kerstdiner? Vraag om wat vers vlees voor je hond of kat zoals kippennekken of schenkel. Of haal bij de visboer een paar zalmkoppen. Geef het rauw, en je huisdier heeft het meest geweldige kerstdiner ooit. Heb je een vegetarisch dier? Geef je konijn bijvorbeeld het loof van je wortelen, venkel of selderij, hij is er gek op! Pas wel op met uien, peulvruchten en groenten uit de nachtschadefamilie, die zijn giftig voor je konijn. 

Een grote kartonnen doos voor je kat en een extra lange strandwandeling voor je hond zijn natuurlijk ook hele eenvoudige maar populaire cadeaus :-) Aandacht is het mooiste geschenk!

Heb je komende feestdagen opvang voor je huisdier nodig? Bij Pawshake vind je altijd een lieve, toegewijde dierenoppas, gewoon bij jou in de buurt: Vind een dierenoppas

Fijne feestdagen!