Zo kun je weten of een kat van jou houdt

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 04/11/2019

Katten zijn eigenzinnig en vaak eigenwijs. Dat is logisch: van oudsher leven katachtigen solitair en niet zoals honden in groepen. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat je kat zicht sterk richt op zijn omgeving, en niet altijd op zijn baas. Het zou niet voor het eerst gebeuren dat een kat na een verhuizing probeert zijn oude huisje terug te vinden. Je doet een kat daarom meestal geen plezier met een verplaatsing, als je op vakantie gaat blijft de kat het liefste thuis (met een lieve kattenoppas aan huis erbij, natuurlijk ;-))

Toch kun je wel degelijk een goede band opbouwen met je kat. Katten zijn heel gevoelig en intuïtief en kunnen jouw gemoedtoestand heel goed aanvoelen. Katten communiceren daarnaast heel de dag door: met lichaamstaal en gedrag. Ze laten je op verschillende manieren merken hoe gek ze op je zijn:

1) Gezellig bij je zitten

Ooit gemerkt dat katten nét graag bij die ene persoon gaat zitten die niet van katten houdt? Dat komt omdat de kat gevoelig is en graag bij een ontspannen persoon gaat zitten. Dat kan dus iemand zijn die helemaal niets van hem verwacht, en de kat gewoon 'kat' laat zijn. En als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Hij vindt 't dus superfijn bij jou! Ook als je kat je overal in huis achterna loopt (en je 'helpt' bij alles wat je doet....) betekent het dat hij dol op je is.

"Waar jij bent, ben ik ook!"

2) Spinnen en trappelen

Spint jouw kat als je hem aait of hij lekker relaxed bij je zit? Dan heeft hij het erg naar z'n zin bij jou. En die vervelende nageltjes die hij tegen je aan 'masseert' is ook een teken van liefde en geluk. Hij deed dat namelijk toen hij nog kitten was ook bij z'n moeder, om de melkproductie op gang te helpen. Jij bent dus een soort moeder voor je kat, en van wie houd je nou meer dan van je moeder? :-)

3) Oogjes toe

Katten die ontspannen zijn knijpen hun ogen zachtjes dicht. Het is ook een kalmerend signaal waarmee hij wil zeggen: "wees niet bevreesd, ik bedoel het goed!" Het grappige is dat dit ook andersom zo werkt. Wil je een kat op z'n gemak stellen, knijp dan je eigen ogen toe. Je zult zien dat hij er echt relaxed van wordt!

4) Kopjes geven

Kopjes geven kan verschillende betekenissen hebben. Wat de kat in elk geval doet is zijn geur achterlaten. Kopjes waarbij hij dit met zijn bek doet betekenen meestal dat hij z'n territorium afbakent. Maar met stevige kopjes met zijn voorhoofd, bijvoorbeeld als je thuiskomt of lekker op de bank zit, wil hij zeggen : "Hallo! Jij bent mijn lievelingsmens!"

5) Cadeautjes geven

Ja, je weet wel: muisjes en andere kleine prooien. Jij vindt 't misschien niks, maar als de kat heel trots zijn prooi voor je neerlegt is dat een groot compliment voor jou! Even opruimen dus maar niet straffen. Het is allemaal uit liefde :-)

Wie goed op z'n kat let zal nog véél meer tekenen van liefde ontdekken. Hoe merk jij aan je kat dat jullie band bijzonder is? We zijn benieuwd naar jullie verhalen! Reageer hieronder in de comments!