Wat heeft een huisdierenoppas nodig?

Author picture Paulien

Als huisdierenoppas kun je niet alleen vertrouwen op de spullen die het baasje aanlevert. Een goede basisset aan oppas-benodigdheden is niet alleen handig voor jezelf, je presenteert je er ook mee als een professionele en ervaren huisdierenoppas.

Wat voor spullen heeft een huisdierenoppas nodig?

Je kunt gelukkig heel laagdrempelig starten met een job als huisdierenoppas, toch is het wel slim om een basisuitrusting in huis te hebben voor als straks je oppasklussen binnenstromen. Ook als je op een vrijblijvend kennismakingsgesprek gaat, geeft het veel vertrouwen als je zelf al wat handige benodigheden bij je hebt. Het hoeft allemaal echt geen bakken met geld te kosten, maar zorg wel dat je goed voorbereid bent. We hebben een rondvraag gedaan onder succesvolle oppassers en hebben daar de meest-gebruikte items uit geselecteerd. Doe er je voordeel mee! :-)

Checklist oppasbenodigdheden

  • Opschrijfboekje & pen - Zorg dat je tijdens het gratis kennismakingsgesprek al jullie afspraken op papier zet. Denk aan: haal- en brengtijden, hoeveelheden voer, huisregels, afspraken over communicatie en sleutels, contactgegevens van de dierenarts, informatie over eventuele, medicatie, duur van hondenwandelingen etc. etc. Schrijf echt alles op - dat kan natuurlijk ook op je telefoon maar zorg dat je jullie afspraken in elk geval zwart op wit hebben staan
  • Poepzakjes - Geen toelichting nodig: een must voor iedereen die voor honden zorgt. Een serieuze huisdierenoppas houdt de buurt schoon en drol-vrij :-)
  • Schoonmaakspullen - Denk aan keukenpapier, ecologisch schoonmaakmiddel, stoffer-en-blik. Of je nu huisdieren bij je thuis opvangt of dat je op huisbezoek gaat, zorg dat je 'ongelukjes' snel kunt opruimen. Verder is het goed om je te realiseren dat rommel en vlekken een beetje bij 'het vak' horen. Als je niet tegen vlekken in je vloerkleed kan, of tegen krassen op je deur, dan is oppassen bij jouw thuis niet de beste keuze.
  • Vuilniszakken - om kattenbakvulling en andere rommel mee op te ruimen. Vergeet niet regelmatig vuilniszakken weg te brengen / buiten te zetten.
  • Honden- of kattensnoepjes - Check altijd eerst bij de eigenaar of je het dier wat mag toestoppen. Het altijd slim om wat lekkers op zak te hebben, zeker bij kennismaking om het vertrouwen van het gastdier te winnen. Ook tijdens je oppasdienst zelf kan het handig zijn be sure to clear this with pet owners first! But a little ziplock bag of treats can go a long way when meeting a pet, or taking a dog out for a walk. Plus, you can slip in a little training session!
  • Reserve riem en halsband- Altijd fijn om wat extra's achter de hand te hebben voor als een halsband of een riem het begeeft.

  • Draagbare waterbak / waterfles - Ken je die opvouwbare waterbakjes? Ze zijn lichtgewicht, draagbaar en handig aan een tas of riem te bevestigen. Zo'n bakje is perfect voor een drinkpauze tijdens het wandelen met de hond. (laat honden niet drinken uit oppervlaktewater omdat dit besmet kan zijn). Zorg ervoor dat je een bakje en een fles water bij je hebt als je bij warm weer gaat wandelen - of gewoon als je wat langer van huis bent met je oppashond.
  • Handdoeken en dekens - dit zijn onmisbare items voor elke huisdierenoppas! Leg een paar handdoeken in de auto en zorg voor extra dekens in huis. Handig voor het beschermen van je autostoelen, het afdrogen van modderige poten en voor het afdrogen van natte hondjes. Dekens zijn altijd handig voor extra warmte of als opvouwbare hondenmand zodat je overal een comfortabel plekje voor je oppashond kunt maken.

  • Speelgoed - Natuurlijk vraag je aan het baasje wat de favoriete speeltjes zijn van het gastdier. Maar het kan geen kwaad om een paar reservespeeltjes te hebben. Zowel honden als katten vinden nieuwe speeltjes enorm interessant en het kan hun interesse wekken als ze even uitgekeken zijn op hun eigen speelgoed. Ook goed om overtollige energie te lozen en verveelde dieren weer tot leven te wekken. Zorg dat katten iets lichtgewichts hebben om achteraan te rennen (touwtjes, verrtjes, propjes, pingpongballen), en zorg voor stevig en veilig trektouw voor honden of een veilige sqeeky toy. 
  • Plakroller - de leukste baan ter wereld maakt het vaak wel bont: je hebt dus zeker een plakroller nodig! Je maakt je kleding en meubels honden- en kattenharenvrij. Zeker in de ruiperiodes geen overbodige luxe.
  • EHBO-set voor huisdieren - Hier scoor je punten mee als huisdierenoppas want: wat nu als het dier gewond raakt? Nee we houden niet van noodgevallen, maar als er toch een ongeluk gebeurt is het fijn dat je kunt ingrijpen. Ook voor kleine calamiteiten is zo'n kut heel handig: bijvoorbeeld bij het verwijderen van een teek of het ontsmetten van een wondje. Zoek op 'EHBO-kit hond of kat' en je vind wat je nodig hebt. 
  • EHBO-set voor mensen - Soms is oppassen een vies of gevaarlijk klusje. Een haal van een kat, een verstuikte enkel na een hondenwandeling: een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees voorzichtig maar wees ook voorbereid. 

Vertrouw er niet op dat het baasje alle spullen in huis heeft, zorg altijd voor je eigen basis-setje. Mis je iets bij de eigenaar thuis? Geef het aan en zorg dat alles wat je nodig hebt aanwezig is vóórdat de oppasdienst begint. Maak hier duidelijke afspraken over: je kunt beter te veel afspreken dan te weinig. Open communicatie en duidelijke afspraken horen bij het oppaswerk. 

Zijn er nog items die jij als huisdierenoppas mist in deze lijst?