Teken bij de hond: preventie en behandeling

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 04/06/2017

Het is weer de tijd van het jaar: teken hebben het gemunt op mens en hond. Hoe voorkom je dat je huisdier deze zomer last krijgt van deze parasiet? Het is belangrijk dat elke hondenbezitter en hondenoppas dit seizoen extra goed oplet om onze honden gezond en tekenvrij te houden.

Wat is een teek?

In de zomer heeft je hond of kat een hogere kans op een tekenbeet. Teken zijn spinachtige beestje die zich schuilhouden in bosjes en gras. Ze springen op naar je hond (of naar jou!), klemmen zich met de pootjes vast  in de huid en voeden zich met het bloed van zijn 'gastheer'. Een teek is een heel klein zwart, priegelig beestje. Maar eenmaal volgezogen met het bloed wordt hij steeds groter, tot wel tien keer zo groot als zijn oorspronkelijke lichaamsgewicht. Teken houden van een warm klimaat en komen de laatste jaren steeds meer voor in Nederland.

Een kleine teek die zich nog niet vol heeft gezogen met bloed

Teken nestelen zich vooral op warme plekken zoals in de liezen of de nek van de hond. Behalve dat het natuurlijk helemaal niet lekker aanvoelt en kan gaan jeuken, brengt de teek ook nog risico's met zich mee. Teken kunnen ziektes overbrengen, waarvan Lyme de bekendste is. Houd je hond na een tekenbeet dan ook extra goed in de gaten en let op symptomen als sloomheid, braken, geen eetlust en ademhalingsproblemen. Merk je iets geks aan je hond? Ga dan direct naar de dierenarts.

Doe de tekencheck!

Ben je met je hond de natuur in geweest? Doe dan de tekencheck! Controleer de vacht op vreemde hobbeltjes en ongelijkmatigheden. Kijk en voel goed rondom de oren, nek, en in de liezen. Een teek is in het begin heel klein maar kan al na een paar dagen uitgroeien tot een soort mini-druif die je op de huid voelt zitten. Verwijder de teek met een speciale tekentang. Zo'n tang of pincet kun je bij de dierenwinkel kopen, of vaak goedkoper bij een gewone apotheek of drogist. De teek verwijder je door hem zo dicht mogelijk bij de huid vast te klemmen, en 'm er dan niet uit te trekken, maar juist rustig te draaien net zolang totdat de teek vanzelf loslaat. Op die manier blijven er in de huid geen pootjes achter die voor ontstekingen kunnen zorgen. Maak het plekje waar de teek heeft gezeten nog even schoon met een watje en wat alcohol.

Met een tekentang kun je de teek óm zijn lijfje heen, bij de pootjes vastklemmen

Teken voorkomen?

Teken zijn voor honden gelukkig niet zo gevaarlijk als voor mensen, en in de meeste gevallen geldt dat een regelmatige check voldoende is om je hond gezond te houden. Voor honden in risicogebieden en die dagelijks in het bos of in warm, grasrijke gebied lopen in het tekenseizoen, kan extra preventie echter nuttig zijn. Vraag je dierenarts om advies, er bestaan namelijk wel naar tekenwerende middelen. Let op: niet alle middelen werken even goed. Voorkom dat je de hond aan allerlei chemische producten blootstelt die niet werken.

Werkt knoflook tegen teken?

Veel mensen denken dat knoflook werkt tegen teken, maar helaas is dat niet helemaal waar. Het klopt dat knoflook in kleine hoeveelheden goed is voor je hond. Het heeft een bloedzuiverende werking en je hond wordt zo onaantrekkelijker voor parasieten zoals teken en vlooien. Maar het biedt zeker geen garanties, bovendien is te veel knoflook is slecht voor de gezondheid van je hond. Er zijn daarom handige knoflookbonbonnetjes (vers in de diepvries of gedroogd) te koop, met knoflook en schapenvet. Hiermee houd je een gezonde dosering aan en de bonbonnetjes zijn bovendien goed voor de vacht. Hiervoor geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Het belangrijkste is dat je hond gezond en weerbaar blijft door een uitgebalanceerd dieet. En houd vooral je hond extra in de gaten en doe in het tekenseizoen regelmatig de tekencheck.

Ben je hondenoppas of bied je hondenuitlaatservice aan? Informeer het baasje dan als je met de hond in bos- of grasrijk gebied bent geweest. Adviseer het baasje om regelmatig de tekencheck uit te voeren.