Kwispelend de zomer in: 6 tips tegen de warmte

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 29/06/2019

De meeste dieren kunnen niet zo goed zweten zoals wij. Daarom zien we deze dagen een invasie van hijgende hondjes, lamlendige katten en zich koest houdende zangvogels. Hoe houd je jouw huisdier koel deze dagen?

1: Zorg ALTIJD voor een koele plek

Het klinkt voor de hand liggend, maar oh zo belangrijk. Zorg dat je hond altijd een schaduwplek heeft, en laat hem in huis rustig zijn eigen, koele plekje opzoeken. Honden zijn daar zelf het allerbeste in! Dit geldt natuurlijk ook voor de kat. Zorg ook dat het hok van je knaagdier of vogel op een koele, schaduwrijke plek staat en hang een vogelkooi niet te hoog. Voor extra verkoeling zijn er voor honden speciale koeltematjes te verkrijgen. Voor je knaagdieren kun je zelf koelelementen maken door bijvoorbeeld een tegel die in de koelkast heeft gelegen in zijn hok te leggen, of een natte witte doek over het hok te hangen. Voor honden heb je ook speciale koelmatten te koop, maar de kwaliteit daarvan is erg wisselend.

2: Vermijd intensieve inspanning

Honden hebben sneller last van de warme dan wij, dus vermijd lange en intensieve wandelingen. Plan de lichaamsbeweging in de vroege en late uurtjes van de dag als het nog koel is. Laat de hond niet naast de fiets rennen, maar let op zijn lichaamstaal en laat hem zelf het tempo bepalen. Sommige honden kennen hun eigen grenzen niet goed, dus zorg jij ervoor dat hij op tijd rust houdt. Apporteer- en renspelletjes kunnen alleen op de koele momenten van de dag, of ergens waar er fris zwemwater is.

3: Zorg voor voldoende drinkwater

Zorg ervoor dat je dier genoeg drinkt. Dat betekent dat er altijd vers drinkwater beschikbaar moet zijn, dus ook onderweg! Neem tijdens wandelingen neem zelf water mee. Gebruik liever geen ijskoud water, daar kunnen honden misselijk van worden. Ben je toch bang dat je huisdier niet genoeg drinkt? Doe een beetje water door het natvoer van je hond of kat: net als voor de mens is zo’n “soepje” met warm weer een prima idee! Ook zwemmen is natuurlijk een prima manier om af te koelen. Zoek zwemplaatsen op of ga gewoon zelf met tuinslang en opblaasbadjes in de weer (ook leuk voor de baasjes :-)).

4: Kam de vacht

Een extra borstelbeurt is een goede manier om de ondervacht van je hond of kat uit de dunnen. Zo komt er meer lucht in de vacht. Bedenk wel dat kortharige honden met een lichte vacht ook kunnen verbranden! Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor honden te koop, maar vermijd altijd dat je hond lang aan de zon wordt blootgesteld.

5: Let op hygiëne

Met dit warme weer groeien bacteriën en algen volop. Let daarom ook voor je huisdieren goed op hygiëne. Pas op dat je hond niet uit vuile sloten en plassen drinkt, daarvan kunnen ze diarree krijgen. Laat versvoer en natvoer niet te lang buiten de koeling staan en maak de voer- en drinkbakjes extra goed schoon. Natuurlijk ruim je de uitwerpselen van de (oppas)hond óók met deze hitte op. En ook kan de kattenbak wel een extra schoonmaakbeurt gebruiken met dit warme weer.

6: Niet in de auto

Laat je hond NOOIT alleen achter in de auto met dit weer, óók niet met de raampjes open of maar voor even. De temperatuur in de auto kan razendsnel oplopen, en dat kan echt fataal zijn. Als je toch op reis moet met je hond, zet de airco aan, leg een koelmat in de auto, zorg voor drinkwater en stop regelmatig voor een wandelingetje onder de bomen. Let altijd goed op je hond of hij geen oververhittingsverschijnselen krijgt.

Keep it cool!