Een 'coronahond' gekocht... wat nu?

Author picture Paulien

In de coronatijd is de vraag naar honden enorm toegenomen. Misschien heb jij ook wel een lieve hond aangeschaft of ken je iemand die een hond heeft genomen. Nu de lockdown weer voorbij zal ook het leven van onze honden veranderen. Hoe moet je daar als hondenbaasje mee omgaan? 5 tips voor hondenbaasjes ná de pandemie.

Verlatingsangst

Onze honden zijn het afgelopen jaar gewend geraakt aan alle aandacht. Veel thuiswerken, continu mensen in de buurt: voor een hond is dat heel fijn. Maar langzaamaan gaat dat veranderen. Verlatingsangst is iets waar sowieso veel honden last van hebben, ze zijn nu eenmaal graag in een roedel. De overgang van volle aandacht naar plotseling urenlang niemand meer thuis, kan voor een hond zelfs traumatisch zijn! Hoe lang een hond alleen kan zijn, verschilt per hond en wat de hond gewend is. Maar een volle werkdag alleen is eigenlijk voor geen enkele hond goed. Begin daarom ruim op tijd met verlatingsangst-training. Hoe je dat doet lees je hier. 

Buitenlandse hondjes

Veel buitenlandse hondjes zijn naar Nederland gekomen, vaak met een onbekende achtergrond. Veel baasjes hebben ook (vaak onbedoeld) een hond aangeschaft bij een 'foute fokker'. Veel van die hondjes is de herkomst niet precies bekend. Dat kan gepaard gaan met gedragsproblemen. Wellicht komen die nu naar de oppervlakte. Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat gedragsproblemen een oorzaak hebben, en dat de hond niet "stout" wil doen. Honden die veel blaffen, opspringen tegen bezoekers, sloopgedrag vertonen, agressief zijn of angstig of zelf of weglopen doen dit niet om jou te pesten. Het komt voor uit een gebeurtenis in het verleden, of er wordt een bepaalde behoefte niet vervuld. Je hond mist bijvoorbeeld veiligheid, mentale uitdaging of beweging.

Dit is de fase om de rust te bewaren en te ontdekken waar het probleem vandaan komt. Ga op zoek naar hoe je de hond vertrouwen en duidelijkheid (terug) kunt geven en geef extra aandacht aan je hond. Voor ernstige (gedrags)problemen kun je het beste een hondengedragstherapeut inschakelen.

Puberende honden

Wellicht heb je een schattige pup aangeschaft, en begint 'ie nu lekker te puberen. Tussen de 6 en de 12 maanden begint de puberteit en die kan doorlopen tot aan het tweede jaar. Opvoeden en socialiseren gaat gewoon door, ook na de puppy-fase. Tijdens de puberteit krijgen geuren een andere betekenis en wordt de wereld om hem heen interessanter voor je hond. Weglopen en niet hierkomen horen echt bij pubergedrag. Van belang is daarom om geduld te hebben en nog meer aandacht op het trainen te leggen. Zorg dat je de hond uitbundig beloont bij alles wat hij goed doet en vooral bij het hierkomen, zodat komen bij de baas altijd nét even leuker is dan de wereld om hem heen.

Weer naar kantoor    

Het thuiswerken is aardig ingeburgerd, toch gaan we ook weer meer buiten de deur werken. Dat kan voor je hond een behoorlijke overgang zijn. Wil je jouw hond niet te lang alleen laten? Regel dan een lieve oppas aan huis of breng je hond naar je hondenoppas. Kies daarvoor de dienst 'dagopvang' voor honden.' Ook voor thuiswerkende baasjes die af en toe rustig willen zoomen kan een hondenoppas of uitlaatservice een uitkomst zijn.

Op vakantie met/zonder je hond

Steeds meer vakantiebestemmingen gaan open voor toeristen. Neem je je hond wel of niet mee? Wees eerlijk naar jezelf en naar je hond: doe je jouw hond écht een plezier mee om op reis te gaan? Een leuke wandelvakantie in de Ardennen is wellicht geweldig voor je hond. Een stedentrip waar je wil genieten van terrassen en musea waarschijnlijk niet. Tips voor een hondvriendelijke vakantie én de juiste voorbereiding vind je hier.

Voor veel honden kan een reis echter behoorlijk ingrijpend en stressvol zijn. Gun je hond in dat geval een fijne "staycation" bij een lieve hondenoppas. Kies daarvoor bij Pawshake de dienst 'logeren' voor honden.