Dierenopvang voor een drukke agenda

Author picture Paulien

Huisdieren geven je veel vreugde en liefde, maar vragen ook veel tijd en aandacht. Het is dan ook verstandig om goed na te denken hoe je werk en je huisdieren gaat combineren. Met name de aanschaf van een hond is een verbintenis die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Uit cijfers blijkt dan ook dat in veel hondenbezitters eigen baas zijn, of een huishouden hebben waar er altijd iemand thuis is. Toch zijn er ook veel mensen met bijvoorbeeld een fulltime baan die een hond of ander huisdier hebben. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? 5 tips voor het houden van een huisdier in een druk bezet leven.

1) Mee naar het werk
Inventieve mensen nemen hun hond gewoon mee naar hun werk. Zoals in mijn vorige post al schreef, het is de ideale oplossing maar lang niet altijd mogelijk. Check altijd ruim van te voren de mogelijkheden en maak goede afspraken met collega's. Bereid je ook goed voor op zakentrips: in sommige hotels zijn honden toegestaan, maar lang niet altijd. Soms moet er een extra hondentoeslag worden betaald. Bedenk goed of je de hond niet te lang alleen in het hotel moet laten als je afspraken buiten de deur hebt.

2) Werk dichtbij huis
Wanneer je dichtbij je werk woont, kun je prima een hond houden. Maak goede afspraken met je werkgever zodat je tussen de middag zeker een uur naar huis kan om de hond uit te laten. Houd er rekening mee dat je 's ochtends voor je werk en erna extra tijd kwijt bent om de hond aandacht en beweging te geven. Niet elke hond kan een aantal uren achter elkaar alleen zijn, zeker puppy's niet. Ook herplaatsers (uit asielen bijvoorbeeld) hebben vaak langer de tijd nodig om te wennen en om alleen te leren zijn.

3) Schakel kennissen in
Vrienden, familie en buren kunnen uitkomst bieden als je fulltime werkt. Veel hondenbezitters brengen hun dier 's ochtends onder bij kennissen en halen deze 's avonds weer op. Het voordeel is natuurlijk dat je hond gedurende de dag niet alleen is maar in een andere, doch vertrouwde omgeving. 

4) Boek een petsitter
Het inschakelen van een oppas, bijvoorbeeld via Pawshake, is een goede oplossing voor wie regelmatige en betrouwbare opvang wil vinden. Op de site vind je mensen die dit (semi)-professioneel doen en zelf uit liefde voor dieren graag hun diensten aanbieden. Je hoeft je dus niet bezwaard te voelen en kunt naar hartelust oppassers voor je hond of andere huisdier inboeken. In tegenstelling tot commerciële hondenuitlaatservices kun je ook onregelmatig en ad hoc opvang boeken. Je kunt zelf kiezen op je een hondenoppas aan huis wilt, of liever je dier bij iemand anders thuis onderbrengt.

5) Wees creatief!
Combineer bovenstaande tips vooral! De sleutel in een goede combinatie van werk en je huisdier zit 'm in creativiteit. Denk goed na van te voren hoe je dagen eruit gaan zien en houd rekening met je huisdier. Misschien werkt je partner parttime? Heb je kinderen die mee kunnen helpen? Buren of kennissen? Werk je op onregelmatige tijden? Kun je wat regelen met de baas? Waar je er echt niet uitkomt boek je snel en eenvoudig een petsitter. En voor de tijd dat je zelf lekker thuis bent geef je je hond of kat natuurlijk extra tijd, aandacht en liefde.

En hoe combineer jij werk, een volle agenda en de zorg voor je huisdier?