Zo krijg je jouw kieskeurige kat aan het eten: 10 tips

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 23/01/2024

Heb jij een kieskeurige eten thuis? Je serveert een smakelijke maaltijd en je kat kijkt er nauwelijks naar om. Het kan frustrerend zijn, maar het is goed om te begrijpen dat kieskeurigheid bij katten normaal is. In deze blog ontdek je waarom sommige katten kieskeurige eters zijn en wat je kunt doen om hem beter te laten eten. 

Voor wie een kieskeurig kat heeft, is het soms flink experimenteren met merken en smaken. En zal je net zien dat jouw kat alleen dat hele dure merk lust - of juist alleen een heel eenzijdige (en dus ongezonde) smaak heeft. Hoe ga je daar als kattenbaasje mee om?

Kat die brokjes eet uit een bakje

Waarom zijn katten kieskeurige eters?

Waarom lusten katten niet gewoon alle soorten kattenvoer? Het is belangrijk om erachter te komen waarom jouw kat bepaald voer laat staan.
 
  1. Gevoelige smaakpapillen: Katten hebben veel meer smaakpapillen dan mensen, wat betekent dat ze geuren en smaken veel intenser ervaren. Ze kunnen bepaalde voedingsmiddelen als onaangenaam beschouwen vanwege de geur, textuur of smaak.
  2. Gezondheidsproblemen: Katten kunnen kieskeurig worden bij tandproblemen, als er iets niet goed gaat in de spijsvertering, of als de nieren niet goed werken. Ze kunnen dan pijn hebben of misselijk worden bij eten.
  3. Stress en angst kan een grote rol spelen bij de eetlust van een kat. Veranderingen in de omgeving, nieuwe mensen of dieren in huis, of andere stressfactoren kunnen ervoor zorgen dat je kat minder eetlust heeft.
  4. Voedingsvoorkeur: Sommige katten hebben gewoon sterke voorkeuren voor bepaalde soorten voedsel. Ze kunnen bijvoorbeeld de voorkeur geven aan natvoer boven droogvoer, of andersom. Dit kan te maken hebben met de opvoeding: als een kat van jongs af aan verschillende soorten voer wordt aangeboden is de kans groter dat hij later een 'makkelijke' eten wordt.
Hulp nodig bij het verzorgen van je kat? Vind een lieve kattenoppas aan huis bij Pawshake

Moet mijn kat een alleseter worden?

Natuurlijk mag je kat zo z'n eigen voorkeuren hebben. Toch is het wel belangrijk dat je kat in elk geval voldoende eet, en ook wel wat variatie aankan. Verschillende soorten voer bevatten verschillende voedingsstoffen. Ook het kwaliteit van het kattenvoer kan nogal verschillen. Door je kat te laten wennen aan verschillende voeding, zorg je ervoor dat 'ie een breed scala aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. En als je kat ooit om medische redenen een specifiek dieet moet volgen, zoals voorgeschreven door een dierenarts, kan het aanleren van voedingsdiversiteit belangrijk zijn om makkelijk te kunnen overschakelen. 

En ook niet onbelangrijk: variatie in voedsel kan het eetplezier van eten vergroten voor je kat. Door af en toe van voer te wisselen, houd je de maaltijden interessant en voorkom je dat je kat verveeld raakt. 

Aan de slag dus!

Een bakje natvoer en een bakje droge kattenbrokjes

Tips om kieskeurige kat te laten eten

Er zijn gelukkig wel stappen die je kunt ondernemen om je kieskeurige kat meer en ander voer te laten eten. 
 
  1. De belangrijkste eerste stap is het uitsluiten van een medische oorzaak. Als je kat opeens kieskeurig wordt of significant gewicht verliest, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Medische aandoeningen kunnen een belangrijke rol spelen bij veranderingen in het eetgedrag van je kat.
  2. Kies voer van hoge kwaliteit dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die je kat nodig heeft. Overleg met je dierenarts over de beste voeding voor jouw kat, rekening houdend met hun leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand.
  3. Probeer verschillende texturen en smaken. Als je kat weigert droogvoer te eten, probeer dan natvoer of vice versa. Sommige katten hebben voorkeur voor bepaalde texturen en smaken.
  4. Maak het voer aantrekkelijker: Verwarm het voedsel lichtjes in de magnetron om de geur te versterken. Je kunt ook wat vocht van ingeblikt voer toevoegen aan droogvoer om het smakelijker te maken.
  5. Serveer kleinere porties op regelmatige tijdstippen gedurende de dag in plaats van grote maaltijden. Dit kan je kat aanmoedigen om vaker te eten.
  6. Laat je kat jagen: verstop brokjes in het huis en laat je kat 'jagen' op het voer, of gebruik een voerbal waarmee je kat spelend kan eten. Net als in het wild!
  7. Vermijd het forceren van voedsel. Probeer nooit voedsel in de mond van je kat te stoppen, dit kan stress en aversie tegen voer alleen maar vergroten.
  8. Creëer een rustige eetomgeving. Zorg ervoor dat je kat rustig kan eten zonder verstoringen of afleidingen. Plaats de voerbak op een rustige plek weg van drukte.
  9. Experimenteer met andere voerbakjes. Een te diepe schaal kan 'snorhaarpijn' met zich meebrengen, gebruik liever een schoteltje.
  10. Blijf geduldig en consequent. Het kan even duren voordat je kat zich weer op z'n gemak voelt bij eten. Wees geduldig en blijf consequent met je benadering, verander niet elke dag van aanpak, geef je kat de tijd om aan een smaak te wennen.
Kat die speelt met een voerbal

Veranderen van kattenvoer. Hoe?

Als je besluit om nieuwe voedingsmiddelen te introduceren, doe dit dan geleidelijk en observeer hoe je kat reageert. Meng het nieuwe voer met het oude voer en verhoog de verhouding van het nieuwe voer langzaam in de loop van enkele dagen tot een week. Als je kat ooit specifieke dieetbeperkingen heeft vanwege gezondheidsproblemen, overleg dan altijd met je dierenarts voordat je wijzigingen aanbrengt in het voer.
 
Onthoud dat elke kat uniek is, en wat voor de ene kat werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om geduldig te zijn en samen te werken met je dierenarts om de beste aanpak te vinden om je kieskeurige kat weer aan het eten te krijgen.
 
Op zoek naar een lieve kattenoppas? Ga gerust op reis dankzij je kattenoppas aan huis van Pawshake