Waarom praten met je huisdier heel gezond is

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 07/03/2019

Een tijdje geleden stelden we op onze Facebookpagina de vraag of jullie wel eens met jullie huisdier praten. Massaal antwoordden jullie een volmondig JA: elke dag, en heel de dag door. En waarover jullie het dan hebben met je huisdier? Vrijwel over alles! Over hoe je dag is geweest, wat je aan het doen bent, en hoe je je voelt. Het kan voor een niet-huisdierbezitter wat vreemd klinken, maar praten met je huisdier is heel gewoon. Maar wist je dat het ook gezond is?

Je huisdier voelt je goed aan

Ook al praten wij mensen met woorden, tachtig procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal. Huisdieren (her)kennen vaak wel enkele woorden, maar echt begrijpen doen ze onze taal niet. Wél pikken ze wel veel van onze emoties haarfijn op, waardoor dieren ons toch goed kunnen aanvoelen. Sommige honden leggen hun kop op je schoot als je moet huilen, of de kat komt bij je zitten als je je alleen voelt. Het maakt dus feitelijk niet uit wat je zegt, maar wel hoe je iets zegt. Door te praten met je huisdier leert je huisdier jou dus wel degelijk goed kennen en versterkt jullie onderlinge band.

Foto: Flickr

Praten met een huisdier is goed voor jou

Het is heel logisch dat mensen graag praten met hun huisdier. Het is vaak echt een maatje en tegen je huisdier kun je alles zeggen: elk geheim is veilig en een dier zal je nooit veroordelen. Daarom spelen huisdieren een belangrijke rol in het leven van opgroeiende kinderen. En kinderen met een autisme spectrum stoornis leggen vaak heel goed contact met hun hond of kat.  Ook voor ouderen kunnen huisdieren een belangrijke sociale rol vervullen. Bovendien is een gesprekje met je huisdier ook lichamelijk goed voor je: het verlaagt je stressniveau en je wordt er gelukkiger van!

Praten is goed voor je huisdier

Zoals gezegd voelt je huisdier dondersgoed aan dat je van hem houdt door met hem te praten. Hij verstaat misschien niet wat je zegt, maar hij voelt zich wel verbonden met jou. Bovendien kun je met intonatie een hoop teweeg brengen. Een hond associeert een hoge, felle stem met enthousiasme en opwinding, een neutrale, kalme stem zorgt voor geruststelling en een lage, boze stem associeert de hond met afkeuring/grommen. Je kunt met je stemgeluid een huisdier dus op z'n gemak stellen of enthousiasmeren. Mensen die veel tegen hun huisdier praten hebben vaak een hechte band met hun dier.

Foto: Flickr

Leer ook eens de taal van je dier!

Hoewel onze dieren veel van onze communicatie oppikken, spreken dieren toch echt een hele andere taal. Wie goed oplet ziet dat zijn huisdier zelf ook veel te vertellen heeft! Verdiep je dus eens goed in de lichaamstaal van je hond, kat, konijn of welk dier je ook hebt. Je zult zien dat er een wereld te ontdekken valt. En zodra je jouw dier beter begrijpt zal de band tussen jullie nog sterker worden.