Waarom is mijn hond bang voor mannen?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 24/01/2020

Veel honden maar ook andere huisdieren hebben er last van: angst specifiek voor mannen. De hond gedraagt zich verlegen, schuchter, gestrest of agressief naar mannen. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Vaak wordt gedacht dat honden die bang zijn voor mannen een traumatische ervaring hebben gehad met mannen, bijvoorbeeld mishandeling in de puppy-tijd. Hoewel dit inderdaad een reden kan zijn, is dit in veel gevallen gelukkig niet zo en is er iets anders aan de hand.

Waarom zijn sommige honden bang voor mannen?

  • Hond is slecht gesocialiseerd met mannen
  • Mannen hebben een groter postuur / gedragen zich 'bedreigender'
  • Traumatische ervaring

vind een hondenoppas
Deze hond is niet op zijn gemak: oogwit is zichtbaar en de oren naar achteren

1. Niet gesocialiseerd met mannen

Als een hond vanuit de puppy-tijd niet of nauwelijks met mannen in aanraking is gekomen, dan kan het zijn dat de hond op latere leeftijd banger wordt voor mannen, simpelweg omdat de hond er minder mee bekend is. Socialiseren is het ontwikkelen van sociaal gedrag ten opzichte van verschillende mensen, honden en situaties. Is een hond van jongs af aan weinig bekend met mannen dan kunnen op latere leeftijd mannen als meer bedreigend worden ervaren.

Dit kan overigens niet alleen voor mannen gelden, maar ook bijvoorbeeld voor specifiek mannen met baarden, capuchons, mensen op skateboards, donkere mensen of juist lichte, fietsers, hardlopers, etc. Alles wat voor de hond onbekend is kan extra eng zijn. Dit heeft allemaal te maken met socialisatie of gewenning / vertrouwd zijn.

2. Mannen gedragen zich anders

Vrouwen benaderen dieren vaak op een rustige en zorgzame manier. Mannen gedragen zich vaak onbewust nét even anders. Ze kijken de hond bijvoorbeeld recht in de ogen aan, stappen vrolijk op het dier af voor een ferme aai over de kop en dagen de hond gelijk uit tot spelen. Ook zijn mannen vaak groter en hebben ze een lagere stem. 

Voor een hond kan dit allemaal bedreigend overkomen. In plaats van eerst rustig kijken, snuffelen, rondjes om elkaar heen draaien en dán misschien oogcontact, wordt de hond in hondentaal direct dominant benaderd. Hartstikke eng om zo'n groot, vreemd wezen ineens over je heen te hebben hangen! 

Een andere verklaring voor de angst voor mannen heeft te maken met geur: men vermoedt dat honden vanuit de puppy-tijd meer vertrouwd zijn met vrouwelijke hormonen - en dus geuren die ze van hun moeder gewend zijn. Als van nature voelen ze zich daarom vertrouwder bij vrouwen. Dit is geen wetenschappelijk onderbouwde verklaring, maar wel een aannemelijke.

3. Traumatische ervaring

Wanneer in de puppy-tijd een vervelende ervaring is gebeurd waar een man bij betrokken was, dan kan de hond hier een leven lang last van houden. Dit kan iets zeer ernstig zijn zoals mishandeling, maar ook een simpel voorval zoals een harde knal net op het moment dat er een man bij de pup was, kan de angst voor mannen versterken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierennieuws in je inbox

De angst voor mannen verminderen

Honden die bang zijn voor mannen kunnen: piepen, wegduiken, trillen, gapen, staart tussen de benen, blaffen, grommen of de lip optrekken naar mannen. Dit zijn allemaal signalen waarin de hond aangeeft: ik wil weg uit deze situatie! Respecteer de stress-signalen altijd en dwing je hond nooit tot contact.

Het belangrijkste om de angst te verminderen is dat de hond weer vertrouwen krijgt. Bouw contact met mannen daarom rustig op en laat je hond altijd zelf de controle houden. We willen de hond namelijk socialiseren, niet traumatiseren: dat betekent dat we de hond niet plotseling in allerlei enge situaties brengen maar rustig het vertrouwen winnen.

Je kunt mannelijke vrienden vragen om te helpen met socialiseren. Zorg dat de man de hond negeert, en zich klein maakt / op de hurken zit. Zo is de man minder bedreigend. Jij spreekt de hond bemoedigend en troostend toe, en beloont de hond met wat lekkers als hij toenadering met de man zoekt. Neem de tijd, en doe deze oefening steeds maar een paar minuten per keer. Je hond bepaalt het tempo, jij moedigt enkel aan.

Mannen tegenkomen op straat

blaft je hond naar mannen op straat?  Probeer de aandacht van je hond te vangen. Dat kan door het roepen van zijn naam, een klikgeluid of wat lekkers. Zodra je een man ziet aankomen, roep dan vrolijk de naam van je hond en beloon. Let ook op je eigen gedrag: soms verstijven we al als we vermoeden dat onze hond angstig of gestrest zal reageren. Daarop anticiperen we onbewust. De hond kan dan ook op óns gedrag reageren waardoor de angst onnodig erger wordt. Blijf daarom zelf relaxed en spreek je hond bemoedigend toe.

Vermoed je dat jouw hond een echt zwaar traumatische ervaring heeft gehad met mannen of iets anders? Schakel dan het liefst een hondengedragstherapeut in. Het trauma kan zo erg zijn dat extra hulp daarbij geboden is - vraag daarom een expert zodat ook jouw angstige of agressieve hond weer vrolijk en vol zelfvertrouwen wordt.