Waarom adoptiehonden geweldig zijn

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 25/04/2019

Baasjes die een dier hebben geadopteerd weten dit: het geven van een tweede kans aan een dier is geweldig! Veel dierenvrienden kiezen er daarom voor om een hond te adopteren via het asiel of bij een stichting die buitenlandse zwerfhonden opvangt. Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom een hond adopteren zo dankbaar is + wat je moet weten om op een verantwoorde manier een hond te adopteren.

1. Je geeft een dier een nieuw leven

Het is het beste gevoel in de wereld: een dier dat al jaren in een asiel zit of zelfs een spuitje dreigt te krijgen eindelijk een fijn thuis te geven. Het 'redden' van een hondje is simpelweg het mooiste wat er is. Let er wel op dat zo'n hond al een turbulent leven heeft gehad, en dat jouw huisje echt zijn laatste plek moet zijn. Zorg daarom dat jouw leven en jouw gezin klaar is om deze hond - vaak met probleemgedrag - voor de rest van zijn leven op te vangen.

2. Het gaat om het innerlijk

Adoptie- en rescuehonden komen in alle soorten en maten. In Nederland zitten veel asielen vol met rashonden (vaak 'powerbreeds') en afgeleiden daarvan, buitenlandse herplaatsers zijn juist vaak vuilnisbakkies die van de straat zijn geplukt. Honden die als laatste of helemaal niet worden gekozen zijn vaak hondjes met iets aparts: ze missen een pootje, hebben een gek oor, zijn al oud, hebben een aandoening of lopen mank.

Het herplaatsen van adoptiehonden is geen beautycontest. Het kan enorm dankbaar zijn om een hond te kiezen die iets afwijkends of een 'probleem' heeft. Overigens is het zo dat vuilnisbakkenrasjes enorme sterke en gezonde honden kunnen zijn doordat er geen aangeboren afwijkingen in zijn gefokt. Kom maar op met die vrolijke, unieke hondjes!

zwarte mix hond

3. Je zult verbeteringen zien bij je adoptiehond

Veel honden die worden herplaatst hebben een moeilijke leven achter de rug: ze hebben trauma's of hebben al vele eigenaren gehad. Het gaat dus niet makkelijk zijn om je hond te laten wennen en stabiliteit te geven. Honden met probleemgedrag hebben een ervaren en geduldige baas nodig. Heb jij de tijd en energie om deze hond veiligheid te bieden, dan kan dat wel enorm dankbaar zijn.

Een angstige of onzekere hond kan je langzaam het vertrouwen teruggeven, een hond die niet goed gesocialiseerd is kun je met de juiste aanpak zien opbloeien. Heb je weinig ervaring met honden? Of heb je een druk gezin? Kies dan een hond met zo min mogelijk gedragsproblemen. Een goede herplaatsorganisatie zal je daar altijd eerlijk over informeren.

4. Je bent nooit meer alleen

Wie een herplaatser adopteert, is nooit meer alleen. Je hebt een maatje voor het leven! Dus je zult enorm genieten van het hebben van een viervoeter aan je zijde. Dat betekent ook dat jouw adoptiehond continu verzorging nodig heeft. Veel herplaatsers hebben veel last van verlatingsangst waardoor ook jouw leven er anders uit gaat zien: zomaar fulltime werken of even op vakantie is niet meer vanzelfsprekend. Lees hier hoeveel tijd je gemiddeld nodig hebt voor een hond.

Om het je makkelijker te maken is het belangrijk om je vooraf te oriënteren op een goede backup: zoek één of meerdere lieve hondenoppassers bij jou in de buurt die je kunnen helpen.  Bij Pawshake vind je oppassers die je hond kunnen uitlaten maar ook bijvoorbeeld bij jouw thuis kunnen verblijven zodat je hond in z'n eigen omgeving blijft én het gezelschap van een hondenoppas heeft. Met een goede oppas achter de hand hoeft jouw hond zich nooit meer eenzaam te voelen.

 Een adoptiehond wordt een vriend voor het leven

5. Je draagt niet bij aan 'foute fokkers'

Natuurlijk kan het ook leuk zijn om een rashond te nemen, en kun je goede redenen hebben om voor een specifiek ras te kiezen. Maar er zijn helaas ook veel rashonden die aangeboren afwijkingen hebben en er bestaan ook 'foute fokkers' waar wij dierenliefhebbers liever niet aan bijdragen. Kiezen voor een herplaatser kan daarom, mits via de juiste kanalen, een verantwoorde keuze zijn.

Waar adopteer je een hond? Verantwoorde adressen

Kijk allereerst in de asielen in Nederland, daar wachten veel huisdieren op een baasje. Asieldieren die een warm thuis nodig hebben vind je via deze site van de Dierenbescherming.

Kijk uit voor voor foute fokkers en broodfokkers via sites als Marktplaats, dit zijn géén verantwoorde adoptiedieren. Herken de foute fokker op fairpup.nl.

Wil je een hondje uit het buitenland adopteren? Kies dan voor een stichting die kritisch is op de plek waar het hondje terecht komt, die uitvoerige voor- en nazorg geeft en die jou goed informeert over buitenlandse ziektes en eventuele gedragsproblemen. Een goede organisatie zorgt dat jouw 'rescuehondhond' gecastreerd, gevaccineerd, gechipt en geregistreerd bij jou terecht komt. Hier vind je een overzicht van verantwoorde stichtingen voor buitenlandse adoptiehonden.