Mist een kat zijn baasje wel?

Author picture Paulien

'Katten hebben geen baasjes, maar personeel', hoor je vaak. Maar klopt dat wel? Hoe gehecht zijn katten eigenlijk aan hun baasjes, en mist een kat jou als je weg bent? In dit artikel vindt je alles over gehechtheid bij katten, en ontdek je of jouw kat je mist als je weg bent.

Zijn katten solitaire dieren?

Het klopt dat katten eigenzinnige dieren zijn: ze kunnen goed voor zichzelf zorgen. Dat betekent ook dat ze (anders dan bijvoorbeeld honden) niet per se van mensen afhankelijk zijn als het gaat om gevoel van gehechtheid en geborgenheid. Onderzoek heeft aangetoond dat katten over het algemeen niet emotioneel afhankelijk zijn van hun baasje. Sommige kattenbaasjes herkennen dat: je komt thuis van vakantie en bent enorm blij om je kat weer te zien, maar die doet alsof je nooit weg bent geweest! Andere katten lijken 'beledigd' te zijnen gunnen hun baasje geen blik waardig.

Maar veel katten zijn juist hartstikke blij als hun baasje thuiskomt. Ze miauwen, komen op schoot zitten of op je toetsenbord... Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe.

En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal, en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.

Britse Korthaar zit bij raam

Wanneer houdt een kat van je?

En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.  Katten laten hun waardering blijken door je te begroeten met een vrolijk 'prrrt', door langs je heen te strijken om hun geur achter te laten, en door kopjes of door zachtjes te bijten. Bovendien is het al heel wat dat een kat graag bij je in de buurt is. Want katten die het niet naar hun zin hebben maken dat ze wegkomen. Als een kat bij je blijft en niet van huis wegloopt, betekent het dat hij heel erg blij met je is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Heeft een kat verlatingsangst?

Er is weinig onderzoek gedaan naar verlatingsangst bij katten, maar het onderzoek dat e is laat zien dat sommige katten tekenen van verlatingsangst laten zien.

Signalen van verlatingsangst kunnen zijn:

 • Overdadig miauwen
 • Onzindelijkheid
 • Sloopgedrag
 • Plotseling niet meer willen eten
 • Ander, afwijkend gedrag

Het probleem is dat deze tekenen ook andere oorzaken kunnen hebben. Een kat met verlatingsangst laat dit gedrag alleen zien als hij alleen wordt gelaten. Maar sommige katten laten ook ondeugend gedrag zien omdat ze heel goed weten dat de gordijnen alleen verboden terrein zijn als het baasje er is. 

Tip: een huisdierencamera is een handig hulpmiddel om je kat in jouw afwezigheid te observeren. Dit soort beelden geven ook nuttige informatie voor een eventuele katten-gedragstherapeut.

Katten houden van regelmaat

Hoewel katten niet emotioneel afhankelijk zijn van jou als mens, zijn ze wel gehecht aan jouw gezelschap en verzorging. Wie zijn kat 's avonds altijd ziet ijsberen rondom zijn etensbakjes of wie een kat heeft als 'persoonlijke wekker', weet dat katten een goede interne klok hebben.

Katten hebben een sterk gevoel voor routine. Dat geldt niet alleen voor hun dagindeling, maar ook voor hun locatie en de samenstelling van het gezin. Een kat die plotseling te maken krijgt met sterke veranderingen (een verhuizing, een baby op komst, een nieuwe kat erbij) kan dan ook behoorlijk in de war en gestresst raken. Probeer dus grote veranderingen voor een kat te beperken.

Daarom is het belangrijk om -ook als je op vakantie gaat- de dagindeling van de kat zoveel mogelijk in stand te houden. Krijgt je kat normaal gesproken 2 keer per dag eten? Schep je altijd 's avonds de kattenbak uit? Vraag dan of je kattenoppas dat zelfde schema aanhoudt.

Mist een kat je als je weg bent?

Hoewel je kat heel goed voor zichzelf kan zorgen en overdag veel slaapt, is het een misverstand dat je een kat dagenlang alleen kunt laten. De geestelijke en lichamelijke gezondheid van een kat is afhankelijk van zijn dagelijkse dosis stimuli, oftewel zijn mentale en lichamelijk uitdaging. Dus heel belangrijk: een kat heeft prikkels nodig en interactie met soortgenoten en/of mensen. Katten die lange dagen alleen thuis bivakkeren kunnen lusteloos worden en uiteindelijk zelfs gedragsproblemen ontwikkelen.

Katten die je na thuiskomst begroeten, bij je in de buurt willen blijven of miauwen, zijn blij dat je er weer bent. En nee, dat is niet altijd alleen omdat jij ze eten geeft. Je werd gemist!

Belangrijk: een kattenoppas tijdens je vakantie

Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht. Een Pawshake oppas kan desgewenst één of twee keer per dag langskomen.

Een huisbezoek door een oppas van Pawshake duurt gemiddeld een half uur tot anderhalf uur, waarin de oppas je met de kat kan spelen, kroelen of gewoon gezellig samen op de bank zitten. Niet alle katten willen gelijk met de oppas spelen, en verstoppen zich. Dat betekent niet per se dat de kat liever alleen is, hij heeft gewoon wat tijd nodig.

Vind een kattenoppas in jouw buurt

Tips voor als je op vakantie gaat:

 •    Beperk verandering van plek (veel katten blijven het liefst thuis)
 •    Laat de oppas vooraf rustig kennismaken met de kat
 •    Behoud de normale routine van de kat, maar:
 •    dwing de kat tot niks. Een kat die zich terugtrekt wil met rust worden gelaten.
 •    Laat de kat voldoende spelen, als hij dat wil
 •    Geef de kat (letterlijk) de ruimte
 •    Zorg voor een krabpaal en een hoge, veilige schuilplaats

En de belangrijkste tip: trek het gedrag van de kat je niet persoonlijk aan. We dichten een kat vaak menselijke emoties toe (beledigd, arrogant, verdrietig of juist aanhankelijk en liefdevol.) Maar een kat blijft een kat, die de wereld geheel op zijn eigen manier ervaart. Dus geniet vooral van zijn natuurlijke, bijzondere, eigenwijze en altijd boeiende kattengedrag.

Fijne vakantie!