Mist een kat zijn baasje wel?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 15/10/2024

Je hoort vaak: "Katten hebben geen baasjes, maar personeel." Maar klopt dat wel? Hoe gehecht zijn katten eigenlijk aan hun baasjes, en missen ze je als je weg bent? In dit artikel lees je alles over gehechtheid bij katten en ontdek je of jouw kat je mist als je niet thuis bent.

Zijn katten solitaire dieren?

Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter. Ze kunnen prima voor zichzelf zorgen en zijn daardoor minder afhankelijk van mensen voor hun gevoel van veiligheid, in tegenstelling tot honden. Uit onderzoek blijkt dat katten over het algemeen niet emotioneel afhankelijk zijn van hun baasje. Herkenbaar voor veel kattenliefhebbers: je komt thuis van vakantie, vol verwachting om je kat te zien, maar hij lijkt je compleet te negeren. Andere katten lijken juist een beetje 'beledigd' en geven je amper aandacht.

Toch zijn er ook veel katten die blij zijn als je thuiskomt. Ze miauwen, kruipen op schoot of nestelen zich op je toetsenbord. Sommige katten volgen hun baasje zelfs overal.

Hoewel katten van nature solitaire dieren zijn, hebben ze door hun interactie met mensen geleerd om in groepen te leven. Veel katten zijn daardoor sociaal en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met mensen en andere dieren.

 

Britse Korthaar zit bij raam

 

Wanneer houdt een kat van je?

En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.  Katten laten hun waardering blijken door je te begroeten met een vrolijk 'prrrt', door langs je heen te strijken om hun geur achter te laten, en door kopjes of door zachtjes te bijten. Bovendien is het al heel wat dat een kat graag bij je in de buurt is. Want katten die het niet naar hun zin hebben maken dat ze wegkomen. Als een kat bij je blijft en niet van huis wegloopt, betekent het dat hij heel erg blij met je is.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

 

Heeft een kat last van verlatingsangst?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar verlatingsangst bij katten, maar het bestaande onderzoek toont aan dat sommige katten hier wel last van kunnen hebben.

Mogelijke signalen van verlatingsangst zijn:

  • Overmatig miauwen
  • Onzindelijkheid
  • Sloopgedrag
  • Verlies van eetlust
  • Afwijkend gedrag

Het is belangrijk om te beseffen dat deze gedragingen ook andere oorzaken kunnen hebben. Een kat met verlatingsangst vertoont deze gedragingen alleen als hij alleen wordt gelaten. Sommige katten vertonen ook ondeugend gedrag, zoals aan de gordijnen hangen, omdat ze weten dat dat niet mag als het baasje thuis is.

Tip: gebruik een huisdierencamera om je kat in jouw afwezigheid te observeren. Deze beelden kunnen waardevolle informatie geven, vooral als je hulp van een kattengedragstherapeut zoekt.

Katten houden van regelmaat

Hoewel katten niet emotioneel afhankelijk zijn van hun baasje, zijn ze wel gehecht aan hun gezelschap en dagelijkse routine. Als je kat 's avonds rond de etensbak ijsbeert of als persoonlijke wekker fungeert, weet je dat katten een sterke interne klok hebben.

Veranderingen in hun routine, zoals een verhuizing of een nieuwe huisgenoot, kunnen katten behoorlijk stress geven. Probeer grote veranderingen daarom te beperken, vooral als je op vakantie gaat. Let erop dat je oppas de gebruikelijke routine aanhoudt, zoals de voeder- en schoonmaaktijden.

Mist een kat je als je weg bent?

Hoewel katten goed voor zichzelf kunnen zorgen en veel slapen, is het een misverstand dat je ze dagenlang alleen kunt laten. Ze hebben dagelijkse mentale en fysieke stimulatie nodig. Katten die te lang alleen zijn, kunnen lusteloos worden en gedragsproblemen ontwikkelen.

Katten die je na thuiskomst begroeten, in je buurt willen blijven of miauwen, laten zien dat ze blij zijn dat je terug bent. En nee, dat is niet alleen omdat je ze eten geeft. Je werd echt gemist!

Belangrijk: een kattenoppas tijdens je vakantie

Als je op vakantie gaat, zorg dan voor een betrouwbare kattenoppas. Een goede oppas geeft niet alleen water, voer en verschoont de kattenbak, maar biedt ook aandacht en speeltijd. Een bezoek van een oppas duurt gemiddeld 30 tot 90 minuten, afhankelijk van de kat. Sommige katten hebben even tijd nodig om te wennen aan de oppas, maar dat betekent niet dat ze liever alleen zijn.

Tips voor als je op vakantie gaat:

  • Beperk veranderingen van omgeving, veel katten blijven liever thuis.
  • Laat de oppas vooraf kennismaken met je kat.
  • Houd de normale routine van je kat aan, zoals vaste voedingstijden.
  • Forceer niets: een kat die zich terugtrekt, wil met rust gelaten worden.
  • Zorg voor voldoende speeltijd, als je kat dat wil.
  • Geef je kat de ruimte en zorg voor een veilige schuilplek, zoals een krabpaal.

Belangrijk: trek het gedrag van je kat niet persoonlijk aan. Katten worden vaak menselijke emoties toegedicht zoals 'beledigd' of 'arrogant', maar een kat ervaart de wereld op zijn eigen manier. Geniet van hun unieke, eigenzinnige en fascinerende gedrag :-)

Vind een kattenoppas bij jou in de buurt met Pawshake