Labradoodle | Hondenras Informatie

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 26/02/2021

Labradoodle: Hondenas Informatie

The Labradoodle is een hele populaire gezinshond. Maar waarom eigenlijk? Lees hier alles over deze lieve, vrolijke gezelschapshond.

Red Labradoodle

Labradoodle eigenschappen

  • Ras: Labradoodle / Labrapoo / Labrapoodle / Australische Labradoodle / Doodle
  • Categorie: Poedelmix of ‘oodle’ 
  • Grootte: medium tot groot
  • Vacht: medium tot langharig
  • Kleur: goud, wit, karamel, rood, zwart, zilver
  • Karakter: sociaal, intelligent, speels
  • Kan goed met kinderen: ja
  • Kan goed met andere huisdieren: ja

Labradoodle achtergrond en geschiedenis

De Labradoodle is eigenlijk geen ras maar een mix van rassen, ontstaan eind jaren tachtig in Melbourne, Austalië. De allereerste puppy's kwamen voort uit een Labrador Retriever en een Koningspoedel, in een poging om een allergievriendelijke hulphond te fokken.

De naam 'Labradoodle' werd een hit en sindsdien is het ras erg in trek, in Australië en daarbuiten. Het ras heeft de populariteit van aande poedelmixen zoals de Vacoodle en Spoodle overstegen.

Helaas zijn sommige Labradoodles uit die eerste periode niet ontwikkeld door de beste professionele fokkers. De eerste lichting honden had daarom vaak last van gezondheidsproblemen. Inmiddels zijn er gelukkig meer verantwoorde fokkers, maar let bij de aanschaf altijd goed op wáár je de hond vandaan haalt, check de achtergronden van de fokker en zorg voor een verantwoord gefokte hond. 

Hoewel Labradoodles meestal bestaan uit een mix van een Labrador en een Poedel zijn er ook honden die meer rassen, zoals de Cocker Spaniel, in hun mix hebben. Dat noemen we multigeneratie Labradoodles. Uit onderzoek blijkt overigens dat de meeste Labradoodles iets meer Poedelgenen dan Labradorgenen in zich hebben.

Uiterlijke kenmerken van de Labradoodle

Elke Labradoodle is uniek en kan verschillen in maat en uiterlijk. Bijvoorbeeld: een medium doodle kan tot 23 kg wegen en een schofthoogte hebben van tot 50cm. Maar een standaard Labradoodle kan wel tot 45 kg wegen en tot 66cm hoog worden.

Labradoodles staan hoog op hun poten, hebben een slank lichaam en leuke hangoren. Ze hebben een ruwe vacht, de textuur kan heel erg per hond verschillen: van wollig en krullend tot lang en stug. Een van de voordelen van dit ras is dat ze minder effect hebben op allergieën. Daarom worden ze vaak aangeduid als 'hypoallergene hond' terwijl dit technisch gezien niet helemaal klopt. 

De Labradoodle kent veel verschillende kleuren, tinten en combinaties daarvan. Van zwart tot rood, van golden tot zelfs zilver of blauwachtig.

Labradoodle gedrag en karakter

Labradoodles zijn hele vriendelijke en zelfverzekerde honden. Ze zijn over het algemeen sociaal en goed in de omgang met mensen en andere huisdieren. Toch kunnen ze soms in hun enthousiasme wel een beetje lomp zijn, waar je met kleine kinderen wel rekening mee moet houden. Het is sowieso goed om met je Labradoodle vanaf jonge leeftijd op puppycursus te gaan.

De Labradoodle is heen intelligent en heeft een sterke 'will to please' wat betekent dat hij graag z'n baasje wil helpen. Labradoodles zijn dan ook goede hulphonden. Als waakhond is de Labradoodle minder geschikt omdat ze meestal heel vriendelijk en kalm zijn, ook naar vreemden.

Brown Labradoodle

Training en uitlaten van Labradoodles

Hoewel de Labradoodle vaak als 'makkelijke' gezinshond wordt gezien, heeft de hond wel veel lichaamsbeweging nodig. Dagelijks minimaal 3 keer uitlaten waarvan één keer een grote ronde waarin de hond lekker kan rennen, snuffelen en spelen.

Ook is het belangrijk om je Labradoodle mentaal uit te dagen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van speurspelletjes, agility, apporteren en met hondenpuzzels en hersenwerk. En met zijn Labrador achtergrond vind je Labradoodle het ook fijn om af en toe te zwemmen of pootje baden!

De Labradoodle in huis

Omdat de Labradoodle niet erg verhaart is de hond voor veel mensen een fijn ras om in huis te hebben. Maar dat betekent niet dat de hondenvacht geen aandacht nodig heeft. Vooral Labradoodles met een dikke, wollige vacht moeen regelmatig naar de trimsalon om hun dikke vacht gezond en luchtig te houden. Ook is het belangrijk om de vacht van je Labradoodle regelmatig te borstelen.

De Labradoodle is een intelligente en sociale hond. Dat betekent dat hij (net als de meeste honden) niet graag alleen zit. Zorg dus dat je hond overdag genoeg gezelschap en afleiding heeft. Wordt de Labradoodle te lang alleen gelaten dan krijgt de hond stress en ontstaat er probleemgedrag zoals kauwen, graven, blaffen en krabben aan deuren.

Labradoodle gezondheid

De Labradoodle  is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd:

  • Huidallergieën (atopie)
  • Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy
  • Heup- en elleboogdysplasie
  • De ziekte van Addison
  • Epilepsie
  • Gastric tension (opgeblazen buik)
  • Tandproblemen

Bespreek de gezondheid van je Labradoodle regelmatig met je dierenarts. Je dierenarts kan je ook adviseren over preventieve maatregelen zoals voeding en lichaamsbeweging.

De Labradoodle wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

 

Vachtverzorging Labradoodle 

De Labradoodle is een fijne hond voor mensen met een hondenallergie. Omdat de hond nauwelijks verhaart is extra vachtverzorging wel nodig. Dat betekent regelmatig de vacht uitborstelen en elke 6-8 weken naar de trimmer.

Verder is het belangrijk om de oren en ogen goed schoon te houden, door voorzichtig met een vochtig watje vuil weg te halen. Een regelmatige tandenpoestbeurt met hondentandpasta voorkomt dat je hond tandsteen en ontstekingen in de mond krijgt. JE dierenarts kan je verder adviseren over oor- oog- en en mondverzorging.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de verzorging van je Labradoodle? Een lieve hondenoppas houdt je hond gezelschap en helpt je met uitlaten. Vind een lieve dierenoppas bij Pawshake.