Kinderen en huisdieren: zo doe je dat

Author picture Paulien

Afgelopen week publiceerden we op onze Facebookpagina een artikel over kinderen en huisdieren. Kinderen zijn vaak erg dol op hun huisdier en nemen deze zelfs vaker in vertrouwen dan een broer of zus. Het is dus leuk en leerzaam voor je kind om een huisdier te nemen, maar het is belangrijk om dit wel op de goede manier te begeleiden.

Als je besluit een huisdier te nemen, ga er dan vanuit dat een groot deel van de verzorging op jou aan zal komen. Ook al belooft je oogappel er altijd voor te zorgen, in de praktijk ben jij als ouder eindverantwoordelijk. Een huisdier moet dus ook in jouw schema passen.

Kies het juiste dier

Bedenk goed wat voor dier je in huis neemt. Wat past er goed bij jullie gezin? Een hond is echt een vriend voor het leven en een lid van het gezin. Maar hij vraagt behoorlijk wat tijd en ruimte. Een kat is een fijn huisdier, maar sommige katten zijn erg eigenwijs en op zichzelf. Natuurlijk kun je ook een kleiner huisdier nemen zoals een knaagdier of vogel. Houd er wel rekening mee dat konijnen, cavia's en vogels wel één of meerdere soortgenootjes nodig hebben.

Een huisdier is géén impulsaankoop. Als je besluit een hond te nemen ga dan eerst op onderzoek uit. Wat voor soort hond past er bij jullie? Een grote, kleine, actieve of rustige hond? Een reu of een teef? Kies een vriendelijke gezinshond die goed met kinderen om kan gaan. Daar kun je een leven lang plezier van kunt hebben. Een hond kun je het beste uitzoeken bij een erkende fokker, een stichting of het asiel. Laat je goed informeren en adviseren over de juist keuze. Dat geldt eigenlijk ook voor een kat: bedenk goed wat voor type dier er bij jullie past. Willen jullie een binnen- of buitenkat? Een lieve schootkat of een avontuurlijke schooier? Overweeg ook eens om twee katten te nemen. Katten leren veel van soortgenootjes en kunnen daardoor echt 'kat' zijn. Let er natuurlijk wel op dat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Een hond in huis

Waar moet je op letten als je een hond bij je gezin verwelkomt?

– Laat een hond en een kind nooit alleen. Ook al is de hond erg lief, het blijft een hond en kan dus altijd iets onvoorspelbaars doen. Zeker wanneer kinderen nog klein zijn, die kunnen uit onhandigheid iets doen waardoor de hond schrikt en een reactie geeft.

– Betrek je kind bij de puppy-training en opvoeding. Zo leert je kind niet alleen hoe hij of zij met de hond om moet gaan, de band tussen kind en dier wordt er ook door versterkt. Een hond opvoeden moet leuk zijn, want dat is het ook! Het is van belang dat het hele gezin consequent de regels doorvoert, zodat de hond niet in de war raakt. Zo groeit het vertrouwen tussen de hond en de andere gezinsleden.

– Zorg voor een rustige plek voor de hond waar hij niet gestoord kan worden en waar de kinderen niet spelen. Zet zijn mand op een rustige plaats in een hoek of richt een hondenkamertje in.

– Leer je kind hoe hij de hond moet benaderen: rustig en van onderaf. Laat de hond het tempo van toenadering bepalen. Voorkom dat kleine kinderen aan staarten of oren gaan trekken. Leer hen rustig met de hond om te gaan.

– Leer, of je nu een hond hebt of niet, dat je kind nooit zomaar een vreemde hond mag aaien. Ook al zijn honden lief, ze hebben altijd een zekere onvoorspelbaarheid. Leer je kind altijd eerst aan de eigenaar te vragen of de hond geaaid mag worden.

Tips voor de kat

– Maak je huis kat-proof: zorg dat de kat of kitten plekjes heeft om te krabben, springen, spelen en relaxen. Een kat kan er een zooitje van maken, dat is zijn natuur. Houd er dus rekening mee :-)

– Ook voor de kat geldt: laat het dier het tempo van toenadering bepalen en leer je kind de kat voorzichtig te benaderen.

–  Laat je kindje niet bij de kattenbak spelen, er kunnen schadelijke bacteriën inzitten.

– Zorg dat je katten altijd naar een rustig plekje kunnen ontsnappen. Katten die zich 'opgesloten' voelen kunnen onverwachts vervelend reageren. Voorkomt dat dus.

– Leer je kind de kat rustig te aaien, voorkom ruw spel en getrek aan staarten en oren. Een kind dat goed met dieren leert omgaan heeft daar een leven lang plezier van!

Natuurlijk is het een hele stap om naast je drukke gezin nog een huisdier te hebben. Maar het kan een mooie, waardevolle aanvulling zijn voor je gezin en het begin inluiden van een hechte vriendschap tussen je kind en een dier. Weet je nog niet zeker of het wat voor je is? Je kunt je opgeven als oppasser bij Pawshake. Dan kun je af en toe een dier in je gezin opnemen, om te kijken of het wat voor jullie is. En daar help je ook nog iemand anders mee uit de brand. Goeie deal toch?

Hebben jullie nog tips voor gezinnen met kinderen én huisdieren? Laat het ons weten in een comment of op onze Facebookpagina.

Liefs,
Paulien