Je huisdier voorbereiden op alleen zijn

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 02/12/2020

Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, gaan we ook weer vaker de deur uit. Dit kan verwarrend zijn voor al die honden en katten die plotseling meer alleen worden gelaten. Met deze tips maak je de overgang voor je huisdier zo soepel mogelijk en voorkom je stress en angst bij je dier.

Weer naar je werk? Zo laat je jouw huisdier wennen

Met de coronamaatregelen zijn we allemaal veel thuis. One dieren zijn natuurlijk blij met onze aanwezigheid en ze wennen daar ook aan. Elke dag volop gezelschap, lekker veel wandelen en spelen: voor de meeste huisdieren is dit heel fijn. Maar wanneer de routine plotseling verandert en een dier plotseling veel alleen thuis is, kan dit leiden tot stress en angst. Het diertje begrijpt er niets van en voelt zich onveilig en alleen.

Dat kan leiden tot problematisch gedrag zoals blaffen, piepen, janken, krabben, slopen, in huis plassen etc. Het dier kan hier niks aan doen: het is een uiting van zijn emoties.

 

Many people have adopted a dog or cat during the coronavirus (COVID-19) lockdown, which is great on one hand. 

Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen een dier in huis genomen. Dat is natuurlijk hartstikke goed, en veel asielen zijn er ook blij mee! Wel is het belangrijk dat deze dieren straks niet de dupe worden van een te grote overgang als we weer vaker buitenshuis zullen zijn. Veel problemen kunnen voorkomen worden als je op tijd begint met plannen, en je huisdier laat wennen aan de nieuwe situatie. Maar hoe doe je dat?

Oefen je nieuwe routine

Misschien heb je nu een heel ander ritme dan normaal. Dat betekent dat als je straks weer 'gewoon' naar je werk gaat, dat het huisdier hier van kan schrikken. Je gedrag verandert, je ochtendritueel is plotseling gehaast, je staat vroeger op en bent vaker weg. Daarom is het belangrijk om nú al je routine van straks te oefenen.

Dat kun je doen door je ochtendritueel van straks na te bootsen. Sta op, laat de hond uit, ga douchen en ontbijten. Trek je werkkleding aan en doe alles wat je normaal op een werkdag ook zou doen. En dan... ga je naar je werk! Of nouja, je doet alsof natuurlijk, maar ga in elk geval weg. Pak je jas en ga de deur uit. In het begin een paar minuten, en bouw dat rustig op tot een paar uur. 

Dus het is belangrijk om nu al de routine te creëren die jij en je huisdier straks na de coronacrisis zullen aanhouden. Het zal ervoor zorgen dat je huisdier straks minder 'schrikt' en beter bestand is tegen alleen zijn.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Plan je hondenwandeling vóór en na je 'werk'

Wanneer ga jij je hond normaal gesproken uitlaten? Stel je werkt elke dag van 8.00 tot 13.00, zorg er dan voor dat je nu al je hond voor en na die tijd uitlaat. Laat je hond in de ochtend lekker rennen en snuffelen, zodat hij goed z'n energie kwijt kan en dat hij volop stimulans krijgt. Na afloop een lekker ontbijtje en bijvoorbeeld een Kong, en dan kun je naar je 'werk'. 

Zo'n vaste routine heeft een bijkomend voordeel: het is niet alleen goed voor je huisdier, ook voor jezelf is een vast ritme heel bevorderlijk voor je (mentale) gezondheid. Een vaste routine waarin je dagelijks op dezelfde tijd op staat zorgt voor een beter humeur!

Investeer tijd in je dierenoppas

Als je na de coronacrisis verwacht een dierenoppas nodig te hebben, is het verstandig om daar nu alvast tijd in te investeren. Als jij maar vooral je huisdier nu al went aan een lieve oppas, dan is de overgang straks niet te groot. Je hond zal het dan juist hartstikke leuk vinden als hij wordt opgehaald door zijn oppas voor een wandeling! En je kat zal blij zijn als de oppas langskomt voor een huisbezoekje.

Je kunt op een veilige en corona-proof manier kennismaken met je oppas met deze tips.

Heb je een hond? Ga dan een paar keer proefwandelen met de oppas (of de oppas alleen met jouw hond). Heb je een kat? Laat de oppas dan een paar keer langskomen om je kat vast te laten wennen aan zijn nieuwe verzorger.

Wil je meer weten over hoe je veilig een oppas kunt vinden, of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met onze klantendienst.

Vind een dierenoppas