Je huis hond-proof maken: schade en ongelukjes voorkomen

Author picture Paulien

Als er een nieuw huisdier in je leven komt, of als er een hond bij je op bezoek komt, is het slim om je huis puppy-proof te maken. Honden maken namelijk nog wel eens een troep in huis, bijten of krabben dingen kapot of zorgen voor ongelukjes. Daarnaast is het in het belang van zowel de hond als van jou om vóór de komst van het huisdier de regels helder te hebben: wat mag er wel en niet bij jou in huis? 

Je huis voorbereiden op een hond doe je om twee redenen: allereerst voor de veiligheid van de hond zelf, ten tweede ter bescherming van je spullen. Houd er, ook als hondenoppas, rekening mee dat huisdieren er nu eenmaal een rommeltje van kunnen maken en dat schade op de loer ligt.

Om de risico's zoveel mogelijk te vermijden, is het slim om je huis hond-proof te maken:

  • Traphekje om ruimtes af te sluiten voor de hond
  • Opbergen van snoeren en stopcontacten
  • Goed opruimen, alle schoenen in de kast, kleine losse items opbergen
  • Breng breekbare en waardevolle spullen in veiligheid
  • Houd giftige planten buiten bereik
  • Sluit deuren van kasten en wasmachines (voor katten)
  • Zorg dat de vuilnisbak niet opengemaakt kan worden
  • Berg giftige schoonmaakmiddelen, medicijnen, batterijen etc op
  • Verwijder kostbare vloerkleden 
  • Houd ecologische schoonmaakmiddel + doekjes / tissues bij de hand
  • Zorg voor een bench (voor honden)

Het alleen laten van de hond

Vaak ontstaat schade op het moment dat we de hond alleen laten. We hebben dan geen oog voor wat de hond doet, waardoor hij z'n gang kan gaan. Bovendien kan een hond alleen zich gestresst voelen waardoor hij sloopgedrag gaat vertonen, zoals krabben aan deuren of het stukbijten van de bench of het knagen aan je schoenen. 

Als je als hondenoppas een hond te logeren krijgt, houd er dan rekening mee dat de hond zich misschien ongemakkelijk voelt in de nieuwe omgeving. Stel een hond kan normaal gesproken zonder problemen 4 uur alleen thuis zijn. Het kan best zijn dat hij bij de hondenoppas thuis het nog geen 5 minuten uithoudt zonder zich ongemakkelijk en alleen te voelen. Op dat moment kan hij probleemgedrag of stress-signalen gaan vertonen. Veel honden voelen zich prettiger in een bench als ze alleen zijn. Bovendien voorkomt een bench dat je hond je huis op stelten kan zetten. Bench-training kost echter wel tijd en je hond moet echt aan de bench wennen. Zit je hond normaal nooit in een bench? Laat hem bij de oppas dan ook niet plotseling alleen in een bench.

Gaat je hond uit logeren? Breng de hond van te voren dan voor een proef-dag uit spelen bij de hondenoppas. Jullie kunnen dan ervaren hoe de hond zich in werkelijkheid in een nieuwe omgeving gedraagt. Hoeveel tijd je als oppas en als baasje vrij moet maken voor een hond lees je hier.

Huisregels: wat mag je hond wel en niet?

Duidelijke huisregels zijn belangrijk voor de veiligheid van de hond en zorgen ervoor dat de hond precies weet waar hij aan toe is. Natuurlijk zijn regels ook fijn voor je jou: door een juiste opvoeding kun je jouw hond leren om voorzichtig om te gaan met je spullen en vriendelijk om te gaan met huisgenoten of bezoek.

Denk vóórdat de hond bij jou thuiskomt na over wat jullie regels zijn. Denk aan zaken als:

  • Waar mag de hond komen? In welke ruimtes wel/niet
  • Mag de hond op meubels? En op welke?
  • Krijgt hij snacks uit de hand? Wat doen we met bedelen?
  • Waar krijgt hij eten? Hoe belonen we de hond?
  • Opspringen tegen bezoek?

Of je nu een hond permanent in huis neemt of slechts als logé tijdelijk opvangt: het is belangrijk dat de hond zich prettig voelt bij jou. Bovendien zijn regels bedoeld om het leven voor zowel de baas als de hond prettiger te maken. Onthoud dat een hond graag vrienden met jou wil zijn, en regels soms niet naleeft omdat hij het simpelweg niet begrijpt of nog moet leren. Regels  Dus schreeuw nóóit naar een hond en straf hem niet. Beloon de hond bij goed gedrag, en zeg simpelweg 'nee' bij ongewenst gedrag en bied een alternatief. Bijvoorbeeld: bijt de hond op je schoen? Zeg duidelijk 'nee', pak de schoen rustig weg. Leg de hond in zijn mand en geef hem daar een lekker knaagbot.

Bij huisregels is het belangrijk dat je consequent bent. Dat betekent dat alle gezinsleden dezelfde regels moeten naleven. Krijg je een hond te logeren? Dan is het goed om de regels en commando's die de hond thuis gewend is zoveel mogelijk te respecteren. Wil het baasje niet dat de hond opspringt tegen bezoek? Laat de hond dan ook bij jou thuis altijd laag blijven. Toch kan er ruimte zijn voor verschil. Mag de hond bij jou thuis op de bank, maar bij de hondenoppas niet? Dat is in principe geen probleem. Een hond kan best begrijpen dat er op een andere plek het er wat anders aan toe gaat. Houd er rekening mee dat een nieuwe hond niet direct begrijpt wat jij van hem verlangt, wees dus lief en geduldig met hem :-)

Je hond naar de oppas

Als je hond uit logeren gaat, maak dan goede afspraken met de hondenoppas over de regels in huis, welke jullie wel- en niet hanteren en vertel eerlijk hoe de hond zich normaal gesproken gedraagt. Kan je hond onaardig doen tegen kinderen of andere huisdieren? Krabt of knaagt hij wel eens iets kapot? Loopt hij graag met modderpoten over je vers opgemaakte bed? Dit is allemaal heel normaal hondengrdrag, maar het is belangrijk dat de oppas zich hierop voorbereid. Bespreek het met elkaar: wat spreken jullie af in geval van schade? Hoe meer je van te voren bespreek, hoe beter jullie straks kunnen genieten van een heerlijk hondenverblijf. Want ja, dieren kunnen je huis flink overhoop halen maar ze brengen ook enorm veel liefde en warmte in huis.

Zoek dierenoppas

Word zelf dierenoppas