Je hond castreren of steriliseren: goed idee of niet?

Author picture Paulien

Sterilisatie en castratie bij honden - een heet hangijzer onder hondenliefhebbers. Voor de één logische stap ter bevordering van de gezondheid en het gedrag van hun hond, voor anderen een te ingrijpende beslissing. Maar wat zijn nu eigenlijk de feiten? En wat zijn de voor- en nadelen van castratie en sterilisatie?

Wat is castreren bij honden?

Sterilisatie is wanneer ze bij vrouwtjeshonden, teefjes, de baarmoeder en de eierstokken verwijderen. Bij mannetjeshonden, reutjes, betekent castratie dat de testikels (balletjes) verwijderd worden. In beide gevallen betekent het dat de hond niet meer vruchtbaar is en er dus geen puppy's meer gemaakt kunnen worden.

Voordelen castreren hond

Vrolijke witte hond die in de camera kijkt

 

Waarom zou je castratie overwegen? Allereerst voorkomt het dat je hond ongewenste pups maakt. Zo helpt het bij het beheersen van zwerf- en asieldieren. 

Daarnaast kan sterilisatie en castratie de kans op bepaalde gezondheidsproblemen verminderen, zoals borstkanker en infecties bij vrouwtjes, en prostaatproblemen bij mannetjes. Tot slot kan het in sommige gevallen hormoongerelateerde gedragsproblemen verminderen, zoals overdreven territoriumdrift of agressie.

Nadelen en risico's castratie

Maar, natuurlijk zijn er ook nadelen. Het is een operatie, dus er zijn altijd risico's, zoals infecties of complicaties. Zeker voor teefjes is sterilisatie best een flinke operatie waar ze even van moeten bijkomen.
 
Castratie en sterilisatie kunnen het hormonale evenwicht verstoren, wat kan leiden tot een tragere stofwisseling en meer eetlust - met als gevolg gewichtstoename. En helaas, het betekent niet dat eventuele ongemakken helemaal verdwijnen. Sterilisatie en castratie zijn geen tovermiddelen voor gedragsproblemen zoals blaffen of opspringen, ook niet voor agressie of weglopen. Het kan sommige problemen verminderen, maar verwacht geen wonderen.
 
Hond in een medische romper en met een knuffel
 
Dus, hoe moet je als baasje nu een goede beslissing nemen?? Ten eerste, praat erover met je dierenarts. Die kan je het beste advies geven op basis van jouw individuele hond z'n gezondheid, leeftijd, ras en gedrag, in combinatie met jouw persoonlijke situatie.

Is castreren zielig voor een hond?

Dat is een begrijpelijke vraag die bij veel hondenliefhebbers opkomt. Sommige mensen vinden het zielig omdat ze denken dat het niet eerlijk is om in te grijpen in het natuurlijke gedrag van een hond. Anderen zien castratie juist als een verstandige keuze, omdat het helpt om ongewenste puppy's te voorkomen en de populatie van honden onder controle te houden - de asielen zitten tenslotte al vol genoeg!
 
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties raden sterilisatie en castratie soms juist aan. Ze zeggen dat het de gezondheid van je hond zelfs kan verbeteren en sommige hormoongerelateerde gedragsproblemen kunnen verzachten. Dus, hoewel sommige mensen het misschien zielig vinden, zien anderen het als een verantwoordelijke keuze om voor hun huisdier te zorgen en te helpen voorkomen dat er te veel honden zijn.
 
Maar uiteindelijk moet elke eigenaar zelf beslissen, in overleg met hun dierenarts. Het gaat er vooral om dat je een bewuste keuze maakt en niet zomaar de ingreep laat doen omdat je denkt dat het hoort, of omdat je hoopt dat daarna gedragsproblemen zomaar zijn opgelost. Andersom moeten we ervoor waken om een hond niet te vermenselijken. Een gecastreerde reu voelt zich niet 'ontmand'. Eventuele emotionele lading is vooral iets waar mensen last van hebben, en niet de honden.

Wanneer een hond castreren / steriliseren?

Wat timing betreft, wordt aangeraden vrouwtjes te steriliseren vóór hun eerste loopsheid - meestal rond zes maanden. Voor mannetjes kan het op elke leeftijd, maar wachten tot ze volgroeid zijn (rond een jaar) wordt vaak aanbevolen.

Hond op weegschaal bij de dierenarts
Het is verstandig om na de ingreep het gewicht van je hond in de gaten te houden
 
Als je hebt besloten om ervoor te gaan, hier zijn wat tips:
 
  1. Zorg voor een goed onderzoek van tevoren door je dierenarts.
  2. Volg de instructies van de dierenarts na de operatie goed op, inclusief rusttijden en medicatie.
  3. Houd na de operatie het gewicht en de beweging van je hond in de gaten om gewichtstoename te voorkomen.
  4. Let op eventuele veranderingen in gedrag of gezondheid van je hond, en meld deze aan je dierenarts.

Castratie en hondenopvang

Hondenoppas in haar huis met drie honden

Ben je hondenoppas? Dan is het handig om te begrijpen hoe sterilisatie van invloed kan zijn op gedrag en gezondheid van je gasthonden (en je eventuele eigen hond). Sommige oppassers kiezen ervoor om alleen gesteriliseerde honden op te vangen om conflicten te helpen voorkomen (en natuurlijk ook ongewenste zwangerschappen). 

Kortom, wel of niet steriliseren of castreren is een belangrijke beslissing voor hondenbaasjes. Neem er de tijd voor, weeg de voor- en nadelen af, en praat met je dierenarts om te zien wat het beste is voor jouw hond.