Houdt mijn hond van mij?

Author picture Paulien

Houdt mijn hond echt van mij...

...of wil hij gewoon eten?

Hoewel je hond van jou afhankelijk is voor voedsel, water en onderdak, suggereert wetenschappelijk bewijs dat honden net zoveel van ons houden als wij van hen.

Happy beagle getting patted

De zintuigen van een hond werken heel anders dan die van de mens. Wij gebruiken eerst de ogen, dan de oren, en dan de neus. Voor een hond is dat precies andersom. Geur is het belangrijkste zintuig, daarmee verkent hij de wereld en oriënteert je hond zich.

Scans van hondenhersenen hebben aangetoond dat wanneer een hond zijn baasje ruikt, het deel van de hersenen dat over plezierige ervaringen gaat (de caudate nucleus) wordt geactiveerd. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop het menselijk brein oplicht als we in de buurt zijn van een geliefde. Dit deel van de hondenhersenen lichtte het meest op wanneer het werd blootgesteld aan de geur van een persoon die de hond kende - zelfs meer dan de geur van een andere hond!

Gedomesticeerde honden zijn al duizenden jaren de vriend van de mens, dus hun gedrag is verweven met dat van ons. Honden zijn geweldige huisdieren omdat ze gedijen in een stabiele, sociale omgeving. Elke hondenbezitter kan instinctief de liefde voelen van zijn hond, maar hoe weet je zeker dat je hond net zoveel van jou houdt als jij van hem?

Wat zijn de signalen dat een hond van je houdt?

Je hond heeft verschillende manieren om je te vertellen dat 'ie van je houdt - door middel van zijn lichaamstaal en gedrag. Welke signalen herken jij bij je hond?

1. Je hond kwispelt als hij je ziet

Een middelhoge, kwispelende staart (het soort kwispel waardoor zijn hele lichaam mee-waggelt) is een duidelijk teken van liefde. Een kwispelende staart betekent dat je hond ontspannen is en blij om je te zien.

Houd er rekening mee dat een kwispelende staart ook kan wijzen op negatieve gevoelens zoals angst. Een lage kwispel of een staart tussen de benen kan duiden op behoedzaamheid of angst. vooral wanneer deze erg laag zit of tussen de benen zit. Een vrolijke, zelfverzekerde kwispel is hoog en 'breed'. 

2. Je hond likt je gezicht

Er gaat veel schuil achter het gedrag van een hond die likt.

Moederhonden verzorgen en troosten hun pups met hun tong. En puppy's vragen verzorging en aandacht door de snuit van hun moeder te likken. Ook kan een vriendelijke lik een teken zijn van onderwerping of vertrouwen tussen leden van een hondenroedel. Over het algemeen kunnen je een lik in het gezicht opvatten als een teken van troost en verbinding tussen jou en de hond.

 
Owner holding dog

3. Oogcontact maken

De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.

Maar een hond die verlegen is kun je het beste niet direct in de ogen kijken; dat kan overkomen als een daad van agressie. Let maar op: honden die elkaar net leren kennen kijken vaak weg van elkaar. Dat bekent: 'wees maar niet bang, ik heb geen kwaad in de zin'. 

Onthoud dat lichaamstaal altijd afhankelijk is van contact. Oogcontact van een nerveuze of agressieve hond kan gepaard gaan met 'staren', platte oren en een gespannen staart. 

4. Lekker tegen je aankruipen

Wilde honden slapen samen tegen elkaar aan, om warm en veilig te blijven.

Slaapt jouw hond ook het liefst bij jou in de buurt? Kruipt je hond graag tegen je aan? Dan ziet je hond jouw als een trouwe metgezel.  Dus als je hond graag bijje op de bank komt zitten, of het liefste bij jou op bed ligt: straf je hond niet maar begrijp dat dit een teken van liefde is. Laat hem weten dat het wederzijds is.

5. Je hond groet je bij binnenkomst

Er gaat niets boven een hond die je aan de deur begroet als je thuiskomst. Wat is het toch heerlijk om dat beestje zo blij te zien als je er weer bent!

Een vrolijk kwispelende hond die jou begroet kan maar één ding betekenen: Je bent een lid van de 'roedel' en als je weer thuis bent, is alles goed in de wereld.

Blaft jouw hond en springt hij tegen je op als je thuiskomt? Ook dat kan hij uit z'n enthousiasme doen. Straf hem er niet om, maar beloon hem als hij laag blijft. En geef hem vooral een lieve aai terug. Laat je hond zien dat je ook blij bent om hem te zien!

6. Je hond wil je troosten

Er zijn aanwijzingen dat honden soms hun baasjes proberen troosten. Heeft jouw hond ook wel eens tegen je aangekropen toen je ziek was? Of kwam hij een speeltje brengen toen je je verdrietig voelde? Het kan dus zijn dat een hond voelt dat jij je niet lekker voelt en jou wat extra liefde wil geven, belangeloos. Schattig hè?

Elke hond is uniek en toont liefde op zijn eigen manier. Ze doen dat dus écht niet alleen omdat ze eten van je krijgen. Honden zijn bij uitstek sociale dieren en voelen zich het best in een veilige omgeving waarin ze aandacht en liefde geven én ontvangen. Hoe laat jouw hond zien dat 'ie gek op je is?

Hondenoppas nodig? Vind een lieve hondenoppas aan huis bij Pawshake

.