Hond opgesloten in een auto? Dit moet je doen

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 04/07/2021

Een stilstaande auto wordt op een zomerse dag al gauw een broeikas. Een hond die zit opgesloten in een auto kan dan binnen mum van tijd oververhit en bewusteloos raken. Wat moet je doen als je toch een hond in een geparkeerde, verlaten auto ziet? Check dit stappenplan zodat jij straks precies weet wat je moet doen in geval van nood.

Waarom is het zo gevaarlijk om een hond in een auto op te sluiten?

Het lijkt onschuldig, de hond heel even in de auto laten zitten, toch is het gevaarlijker dan veel mensen beseffen. 

Het duurt minder dan zes minuten voordat een huisdier in een hete auto een zonnesteek oploopt en sterft. Honden hijgen om zichzelf af te koelen en hun interne lichaamstemperatuur te reguleren. Omdat binnentemperatuur van een auto in amper tien minuten verdubbelt, kan een hond al sterven nog voordat zijn baasje klaar is met de boodschappen.

Dog sitting in car

Helaas komt dit horrorscenario nog steeds regelmatig voor in de zomermaanden. Daarom is het essentieel om je huisdier NOOIT in een afgesloten auto achter te laten. Doe dat óók niet op een bewolkte dag, in de schaduw of met de raampjes open. De hond kan ook dan oververhit raken. Vanaf een buitentemperatuur van slechts 20 graden kan het al gevaarlijk zijn voor een hond in een auto.

Waarom worden honden nog steeds in auto's opgesloten?

Honden worden vaak eventjes in een auto gelaten terwijl het baasje een boodschap doet. Maar dat 'eventjes' duurt al gauw langer dan gepland, of het baasje komt een bekende tegen en vergeet de tijd. Vaak is het zo dat de auto op slot zit (per ongeluk of expres). Ook springen sommige honden tegen de sloten op waardoor ze zichzelf opsluiten. Als de auto eenmaal op slot zit kan de hond niet snel worden gered door omstanders.

Wat moet ik doen als ik een hond in een hete auto zie?

Als je ooit een hond ziet opgesloten in een auto, handel dan extra snel, want tijd is van levensbelang.

Hier is een simpel stappenplan:

  • Controleer eerst of een van de deuren ontgrendeld is.
  • Noteer snel het merk, het model en het kenteken van de auto. Je kunt ook een foto maken met je smartphone.
  • Bel 114 (dierenpolitie) of 112, wat je in dit geval ook gewoon kunt bellen.
  • Waarschuw alle bedrijven in de buurt, of indien in een winkelcentrum, waarschuw het grondpersoneel en de beveiliging. Mogelijk kunnen ze de eigenaar opsporen.
  • Wacht op instructie van de politie voordat je de ruit in slaat. 
  • Handel je zónder toestemming van de politie maar is dat hond toch in een levensbedreigende situatie, zorg dan dat je getuigen hebt, of maak een filmpje.
  • De hond moet naar de dierenarts voor een spoedbehandeling. Probeer de hond niet te snel af te koelen met ijspakken of los ijs. In plaats daarvan hebben water, vochtige handdoeken en schaduw de voorkeur.

  • Poodle sitting in car with door open

Oververhitting herkennen bij de hond

Een hond die oververhit raakt gaat eerst hijgen en kwijlen. De hond wordt loom en apathisch. De hond voelt warm aan en heeft rode slijmvliezen. Uiteindelijk raakt de hond buiten bewustzijn. Een oververhitte hond kun je  afkoelen door steeds kort te deppen met een koude, natte handdoek. Wikkel de hond niet in de handdoek, want dan krijgt hij het juist alleen maar warmer. Maak de handdoek regelmatig opnieuw nat. Geef de hond kleine slokjes water te drinken.

Je hond toch mee in de auto? 

Als je je hond mee moet nemen in de auto, kies dan hondvriendelijke locaties waar de hond met je mee kan en dus niet in auto hoeft te blijven. Je kunt de hond ook vastzetten op een schaduwrijke, veilige plek buiten de auto waar hij toegang heeft tot vers water. De beste optie is om de hond thuis te laten waar hij veilig is en zich op z'n gemak voelt.

Moet je toch regelmatig op pad en vind je het niet leuk om je hond alleen thuis te laten? Boek dan een lieve hondenoppas bij Pawshake. Fijne zomer!