Het opspringen van je hond afleren

Author picture Paulien

Honden die tegen je opspringen: het is niet alleen vervelend om 2 vieze poten tegen je aan te krijgen, voor visite kan het zelfs best eng zijn! Er is een fout die veel mensen steeds opnieuw maken, waardoor honden maar blijven opspringen tegen mensen. Maar het tij is gelukkig te keren, op een hondvriendelijke manier. Met deze tips leer je jouw hond laag te blijven en leer je het opspringen af.

Waarom springt mijn hond tegen me op?

Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist!

Opspringen is dus niet per sé 'dominant' gedrag, het is meer vriendelijk en vrolijk gedrag. Straf je hond daarom nooit als hij tegen je opspringt! Word niet boos en geef hem al helemaal niet een duw of knie. Je hond vertoont heel normaal hondengedrag. Desalniettemin kan het opspringen behoorlijk vervelend zijn, zeker voor 'vreemden' en kleine kinderen. Bij jonge puppy'ss kan het nog schattig zijn, maar als een puppy groot groeit wordt het minder prettig. Daarom is het belangrijk om - als dat kan - de hond van jongs af aan af te leren om tegen mensen op te springen.

Veelgemaakte fout bij opspringen

Wanneer een hond tegen een mens opspringt roepen we vaak: Láág!  Maar zoals je misschien gemerkt hebt werkt dit meestal niet. Dat komt omdat we het commando roepen precies op het moment dat hij springt. De hond koppelt het gedrag dus aan het opspringen, en niet aan laag blijven! Het commando 'laag' betekent helemaal niets voor hem.

Stap één is dus om het commando 'laag' enkel te roepen als de hond ook werkelijk zijn vier poten op de vloer heeft: dus ook als dat 'per ongeluk' gebeurt. 

Je hond het opspringen afleren?

Je kunt een hond afleren om tegen je op te springen door het opspringen te negeren en het laag blijven te belonen. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt, je hebt er een flinke dosis geduld voor nodig. In deze 6 stappen kun je ook jouw hond leren om zijn pootjes op de grond te houden:

1) Kalm blijven

Als je hond tegen je opspringt, zorg dan dat je de soms 'hyper' energie van je hond terugbrengt naar een kalme energie. Praat met zachte en lage stem en beweeg rustig. Zweep je hond niet op maar breng de rust terug.

2) Negeer het opspringen

Als je hond tegen je opspring, reageer dan niet. Kijk de hond niet aan maar kijk de andere kant op. Houdt je armen kruislings voor je borst en raak de hond niet aan.

3) Beloon het Laag Blijven

Zodra je hond weer met vier poten op de grond komt zeg je 'laag' en beloon je de hond met positieve aandacht. Zo leert je hond al snel dat hij je liefdevolle aandacht krijgt door op de grond te blijven en juist niet door op te springen.

Het belonen van het 'laag' blijven kun je doen door je hond te prijzen, een voertje te geven of met clicker-training.

4) Leidt je hond af

Een andere manier om je hond te leren om niet tegen bezoekers aan te springen, is door je hond af te leiden. Zodra er visite komt geef je jouw hond iets om te spelen of om op te kauwen. Laat je hond zijn aandacht richten op iets anders totdat iedereen is gearriveerd en rustig is gaan zitten.

Ook kun je jouw hond leren om eerst te 'zitten' als er bezoek komt. Zitten betekent dan aandacht krijgen en begroet worden. Het opspringen moet juist worden genegeerd.

5) Iedereen doet mee: consequent zijn

Het is enorm belangrijk dat iedereen in de omgeving van de hond meedoet met deze training. Als je hond ondanks jouw inspanningen elders wél mag opspringen, is jouw hele trainingstactiek verpest.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

De hond moet consequente signalen krijgen. Iedereen in het huishouden moet op dezelfde manier het opspringen negeren en het laag blijven belonen. Vraag ook bezoek en andere mensen om je te helpen met deze aanpak. Als je bang bent dat bezoekers het opspringen gaan aanmoedigen, houdt je hond dan even apart of aan de lijn totdat de gasten rustig zitten.

6) Energie kwijtraken

Honden die zich vervelen of die te weinig hun energie kwijt kunnen kunnen hyperactief worden bij bezoek. Zorg daarom dat je hond zijn energie elke dag goed kwijt kan.

Voordat er bezoekers komen is het belangrijk dat je hond zich lichamelijk en geestelijk heeft kunnen inspannen.

Laat je hond daarom eerst goed uit. Laat je hond lekker rennen en spelen, maar net zo belangrijk: snuffelen en speuren. Zorg dat je de hond aan het einde van de wandeling aanlijnt en nog even rustig 'uit laat wandelen'. Op die manier breng je de energie weer omlaag en komt je hond in een voldane en rustige staat thuis.