Heeft je huisdier vuurwerkangst? Neem tijdig maatregelen

Author picture Paulien

Vier jij oud & nieuw samen met je (oppas)huisdier? Lees dan verder! Want grote kans dat jouw huisdier bang is voor vuurwerk. Er zijn allerlei methoden om je huisdier te trainen om geen angst meer te hebben, maar tijdens de jaarwisseling zelf heb je daar weinig meer aan. Bovendien zijn we om twaalf uur druk bezig met het ontkurken van flessen en het zoenen van onze familie. Daarna gaan we gauw naar buiten om van het vuurwerk te genieten. Maar juist in dat onbewaakte ogenblik kan het mis gaan. Zo kun je dat voorkomen:

Op oudjaarsdag: de voorbereiding
Zorg dat je (oppas)hond 's middags nog even lekker heeft kunnen rennen en spelen. Als hij overdag z'n energie kwijt kan, heeft hij 's avonds geen last van overtollige energie. Laat hem vroeg in de avond nog even aangelijnd uit, zodat je op het hoogtepunt van het vuurwerk niet naar buiten hoeft. Een hele angstige hond zal misschien niet plassen, dat is niet erg, dat komt de volgende dag wel weer goed. En heb je katten? Dan kun je thuis het beste deuren gesloten houden en de kattenluikjes uit voorzorg sluiten. Zo weet je zeker dat de dieren tijdens het vuurwerk veilig binnen zitten. Doe ook alvast de gordijnen dicht: zo schrikt je hond of kat niet van alle lichtflitsen van het vuurwerk.



Een veilige schuilplaats
Elk dier reageert anders op stress, maar veel dieren zullen de neiging hebben om weg te kruipen. Vooral katten schieten dan weg onder de bank, in een kast of onder je bed. Laat ze dit vooral doen en haal je dier er in geen geval vandaan. Laat het dier zélf zijn fijnste plek uitzoeken en straf het dier nooit voor zijn gedrag. Honden die gestresst zijn kunnen hun eetlust verliezen, overmatig hijgen, de neus likken, trillen of piepen. Blijf zelf kalm en stel je hond gerust, laat hem weten dat je er voor hem bent en dat er geen reden is om bang te zijn. Geef je dier liever geen kalmerende medicijnen, die kunnen averechts werken.

Foto: Amanda Quintana-Bowles

3, 2, 1.... Gelukkig nieuwjaar!
Pang! Die champagne is ontkurkt en dan gaan we gauw naar buiten. Iedereen staat op, zoent elkaar en loopt in het rond. Visite loopt naar binnen en buiten, de buitendeur staat open, kortom het is chaos! Juist dan kan het in een flits gebeuren: een hond of kat die naar buiten glipt. Om twaalf uur begint het vuurwerk ineens oorverdovend te knallen en dan kan een dier in blinde paniek naar buiten rennen. Ja, die kan ook gebeuren bij een hond of kat die eerder nog geen angstklachten vertoonde. Zorg daarom voor dat alle deuren steeds gesloten blijven, en houd je aandacht bij het dier. Het is handig om van te voren een 'verantwoordelijke' aan te wijzen die rond de jaarwisseling op de dieren let en en de deuren goed dichthoudt.

Het is vervelend om je huisdier angstig te zien, maar gelukkig is het vuurwerk na een paar uur weer voorbij. Als de rust is teruggekeerd kun je de hond weer aangelijnd uitlaten. Daarna kun je hem natuurlijk een lekker kauwbot geven, omdat hij zo dapper is geweest. En geef je kat maar een lekkere kroelbeurt, dat heeft hij wel verdiend!

Gelukkig 2016, lieve huisdieren van Nederland!