Dit moet je weten over het aaien van een hond

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 15/02/2016

Het is zo ongeveer het eerste woord wat kinderen leren over honden: 'aai, hondje aai!'. En logisch ook, de meeste honden zien er heel erg zacht een aaibaar uit, met een hoog knuffelgehalte bovendien! Met name kinderen willen dan ook graag knuffelen met een hond. Maar is dat wel een goed idee? Wij geven je de tips over hoe je een hond eigenlijk het beste kunt aaien.

Anders dan mensen zijn honden geen echte knuffelaars. Wij mensen hebben de neiging om onze armen om een hond heen te slaan. Maar zo'n omhelzingen vinden honden meestal ongemakkelijk of ronduit beangstigend. Geen goed idee dus! Gelukkig vinden heel veel honden het wél fijn om geaaid te worden, mits het op de juiste manier gebeurt. Dus hoe pak je dat aan?

Hoe weet je of een hond geaaid kan worden?

Voordat je een hond wil aaien, vraag dan altijd eerst aan de baas of het mag. Hij kent zijn hond het best en weet of de hond gediend is van vreemde aai-handen. Maar ook als het van de baas is toegestaan, let dan alsnog goed op de lichaamstaal van de hond. Wendt de hond zich af, gaat hij gapen, z'n lippen likken of z'n oogwit laten zien? Laat de hond dan met rust. Dit zijn stresssignalen waarmee hij zegt: 'laat mij maar even'. Ook honden met hun staart tussen de benen, honden die grommen of de lippen optrekken kun je beter met rust laten.

Maar als een hond kalm en opgewekt is en de baas is akkoord, dan kun je rustig kennismaken met de hond. Ga op je hurken zitten en laat het dier jou eerst benaderen. Als de hond nieuwsgierig is naar je (dat zal hij meestal laten merken door aan je voeten te snuffelen :-)) dan kun je hem aan je hand laten ruiken. Kijk de hond liever niet recht in de ogen en geef hem de ruimte. Als de hond toenadering zoekt kun je hem rustig aaien. Aai bij een eerste kennismaking nooit bovenop zijn kop of zijn rug. Dat is in hondentaal namelijk nogal bedreigend, en hij zal als reactie zijn kop omhoog gooien en misschien zelfs happen naar je hand. Aai de hond liever van onderaf, in zijn hals of op z'n borst. Op die manier ziet de hond precies wat jij doet: dat vindt hij fijn!

Foto: Twinkle Enyong

Tijdens de wandeling

Als hondenbezitter of hondenoppas ben je waarschijnlijk dol op élke hond die je tegenkomt op straat. Maar zoals gezegd: niet elke hond wordt graag geaaid. Voor sommige honden is daar een extra reden voor: de hond is bijvoorbeeld angstig of agressief, hij heeft letsel of is ziek, de hond is in training of het is een hulphond die niet mag worden afgeleid. Om meer mensen hiervan  bewust te maken is er de actie van gele hond. Hierop kun je lezen dat honden met een gele riem of geel lint aan hun lijn graag met rust gelaten wil worden. Meer informatie: gelehond.nl

Als een hulphond aan het 'werk is' moet hij met rust gelaten worden

Als jullie wat vertrouwder met een hond raakt zal hij het in veel gevallen prettig vinden om geaaid te worden. Bijvoorbeeld op zijn buikje, rondom te oren of op zijn flanken. Door te aaien en te masseren kun je de band tussen jou en je hond versterken. Sommige honden zijn er zo dol op, die zullen er echt om gaan vragen! Blijf wel altijd op de lichaamstaal van de hond letten. Heeft hij er genoeg van? Laat hem dan met rust.

Veel aaiplezier :-)