De hond uitlaten tijdens de corona lockdown

Author picture Paulien

Je hond uitlaten in tijden van corona: hoe werkt dat?

Als hondenbezitter heb je deze periode eigenlijk wel een voordeeltje: je moet sowieso naar buiten met de hond. En met dit weer is dat geen straf! Toch is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. In deze blog geven we je graag een aantal tips. Ben je zelf ziek of heb je vage klachten? Dan kun je beter niet de hond uitlaten. In plaats daarvan kun je altijd een hondenoppas bij Pawshake inschakelen.

Hier zijn onze tips om veilig met je hond te wandelen tijdens de corona lockdown:

Is het veilig om je hond uit te laten tijdens de corona crisis?

Volgens de corona-maatregelen mogen we naar buiten, mits noodzakelijk en je zoveel mogelijk alleen bent. Ook houden we 1,5 meter afstand van anderen. Dat betekent natuurlijk dat we ook onze honden gewoon mogen uitlaten.

Waarschijnlijk is de dagelijkse routine van jouw huishouden behoorlijk veranderd. Voor jezelf maar ook voor je hond is het nu heel belangrijk om lekker te bewegen en buiten te zijn. 

Het zou best kunnen dat je in deze periode zorgen hebt, dat er extra stress is, of dat bijvoorbeeld kinderen vaker thuis zijn. Dat betekent dat er ook voor de hond veel veranderingen zijn. Verveling, maar ook over-stimulatie kan je hond extra stress opleveren wat weer leidt tot ongewenst gedrag zoals slopen, blaffen of extra aandacht vragen. Het is daarom belangrijk om je hond buiten zoveel mogelijk 'hond te laten zijn'. Ga regelmatig wandelen met je hond. Spelen en rennen is dan leuk, maar minstens even belangrijk is het om je hond rustig te laten snuffelen. Het tempo van je wandeling mag daarom best laag zijn! Wandelen is niet alleen een fysieke maar ook een mentale work-out.

Beter even alleen

Natuurlijk is het gezellig om met vrienden te kletsen en socializen. Maar als je gaat wandelen, ga dan alleen. Het is even niet anders. Daarnaast adviseren we je om drukke plaatsen te mijden. Is je favoriete hondenpark tussen 12.00 en 14.00 heel druk? Kom dan liever iets eerder of later. Houd tijdens je wandeling anderhalve meter afstand van andere mensen. Houd ook de hygiëneadviezen in de gaten en was je handen vóór en na het wandelen. Tip: neem naast de gebruikelijke poepzakjes ook desinfeterende handgel of doekjes mee. Wel zo handig!

Kan mijn hond ook corona krijgen?

Hoewel er wereldwijd enkele positief geteste huisdieren zijn, is dit heel erg zeldzaam en is er meer onderzoek nodig. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er op dit moment geen bewijs dat het virus zich makkelijk verspreid van huisdieren op mensen.  Dit wordt wel nauwgezet gevolgd, en als er nieuws is zullen we dat hier zeker ook melden. (laatste update: april 2020)

We moeten ons vooral concentreren op de overdracht van het virus van mens op mens, daar ligt het gevaar. Toch kan het geen kwaad om ook voorzichtig te zijn met huisdieren. Als je gaat wandelen, probeer te voorkomen dat je in aanraking komt met andere mensen en laat uit voorzorg andere mensen je hond nu maar even niet aaien. 

Als ik ziek ben of in quarantaine zit, hoe kan ik dan mijn hond uitlaten?

Als je koorts- of verkoudheidsklachten hebt, blijf dan thuis en ga NIET wandelen met je hond. Blijf thuis totdat je klachten helemaal over zijn - om anderen in je omgeving te beschermen

Natuurlijk moet je hond gewoon worden uitgelaten. Gelukkig is er altijd wel iemand beschikbaar via Pawshake.nl. Zeker tijdens deze 'lockdown' hebben heel veel hondenuitlaters extra tijd en bieden zij hun diensten met grote kortingen aan. Er zit altijd wel een hondenoppas bij je op de hoek. Via de app bestel je jouw hondenuitlater heel eenvoudig.

  • Ga naar de Pawshake website of app, voer je straat of postcode in en kies 'hondenuitlaatservice'
  • Bekijk de profielen en stuur gratis een berichtje naar een oppas van jouw keuze. 
  • Organiseer een kennismakingsgesprek via videobellen of op 1,5 meter afstand in de buitenlucht. 

Was de kennismaking een succes? Dan kun je de oppas veilig boeken en betalen via Pawshake. Op die manier ben je verzekerd tegen dierenartskosten en heb je recht op de Pawshake Garantie. Tijdens de reservering krijg je leuke foto-updates en na afloop kun je een review achterlaten.

  • Bij het ophalen en terugbrengen van de hond is het belangrijk om afstand te bewaren. Maak afspraken zoveel mogelijk telefonisch of via de app.
  • Was je handen vóór en na de reservering, en desinfecteer de riem, het tuig, deurknoppen en andere items. 

Lees hier meer over veilig oppassen tijdens de coronacrisis.

Heb je hulp nodig met andere taken zoals het kopen van hondenvoer of het afhalen van een pakketje? Praat er gerust over met je hondenuitlater. Veel van onze hondenoppassen willen graag een handje helpen in deze tijden. En heb je nog vragen voor Pawshake? Neem contact op met onze klantendienst.

Vind een hondenoppas bij jou in de buurt