Chihuahua | Hondenras Informatie

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 28/02/2021

Chihuahua: Hondenras informatie

Chihuahua's zijn kleine, pittige kleine honden met veel persoonlijkheid en vooral ook veel liefde om te geven. Ontdek hier hoe je jouw Chihuahua gezond en gelukkig maakt!

Chihuahua eigenschappen

  • Breed name: Chihuahua 
  • Categorie: Gezelschapshond
  • Grootte: klein
  • Vacht: kort- of langharig
  • Kleur: Alle kleuren
  • Karakter: loyaal, actief, intelligent
  • Familiehond: past het best bij gezinnen met oudere kinderen
  • Kan met andere huisdieren: ja

Chihuahua Achtergrondinformatie

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Maar onderschat ze niet! Deze kleine honden hebben meer dan genoeg pit en energie.

De oorsprong van het ras is gehuld in mysterie, en velen suggereren dat de Chihuahua voor het eerst in Zuid-Amerika is gefokt. Anderen geloven dat ze oorspronkelijk uit China kwamen voordat ze naar Zuid-Amerika werden gebracht en met lokale honden werden gekruist.

De moderne Chihuahua is vernoemd naar de staat Chihuahua in Mexico. Het ras werd aan het begin van de 20e eeuw officieel geregistreerd in de VS en is sindsdien een populaire huishond.

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua 

Chihuahua's zijn heel kleine honden, ze worden ongeveer 20 cm lang en ongeveer 2 kg zwaar. Ze hebben puntige, waakzame oren, grote ogen en een koepelvormige schedel. Hun rechte, glanzende vacht komt in een grote verscheidenheid aan kleuren en kan lang of kortharig zijn.

Chihuahua gedrag en temperament

Chihuahua's zitten ondanks hun kleine formaat vol energie en pit. Ze zijn dol op hun favoriete mensen en zijn intens loyaal aan hun favoriete baasjes. Maar ze kunnen we nerveus of angstig zijn in de buurt van vreemden en moeten daarom vanaf jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Chihuahua's zijn dapper en stoer, en ze weten vaak zelf niet dat ze niet zo groot zijn als andere honden! Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn bij het ontmoeten van andere honden. Laat uw chihuahua nooit zonder toezicht achter tijdens een wandeling of speelafspraak. Laat je hond rustig wennen aan andere honden en mensen, geef hen de ruimte en spreek je hond bemoedigend toe. 

Training en opvoeding voor de Chihuahua

Chihuahua's hebben voor een kleine hond behoorlijk veel energie, dus ze hebben elke dag een paar keer een stevige wandeling nodig. Ze zijn superslim en wendbaar en zijn goed trainbaar door positief gedracht te belonen. Het is wel belangrijk om consistent te zijn én om je geduld te bewaren, want Chihuaha's reageren niet goed op harde correcties. Wees dus wel duidelijk, maar focus je op het goede gedrag en stimuleer dat bij je hond.

Een valkuil in de opvoeding is dat Chihuahua's behoorlijk koppig kunnen worden als ze te veel in de watten worden gelegd. Stel daarom grenzen en wees duidelijk wat wel en niet mag. Zo voorkom je dat de hond de baas wordt in huis.

De Chihuahua in huis

Chihuahua's zijn perfecte huisdieren voor kleine huishoudens en ze kunnen zich prima binnen vermaken. Let wel goed op met tuinen en kieren in hekken: de honden zijn zo klein dat ze gemakkelijk kunnen ontsnappen. Chihuaha's staan verder bekend als pittige keffertjes, en daarom kunnen het ook uitstekende waakhonden (waakhondjes) zijn! 

Als je jonge kinderen hebt, is een Chihuahua waarschijnlijk niet het beste ras voor je gezin. Omdat de honden zo klein zijn zit een ongeluk in een klein hoekje en dan kan de hond snel geblesseerd raken. Bovendien kunnen Chihuaha's flink van zich afbijten. Kleine kinderen kunnen de hond per ongeluk in een situatie brengen waarin hij zich geprovoceerd of onder druk gezet voelt, en dan kan hij bijten. Maar: ze zijn echt perfecte kameraadjes voor volwassen gezinnen die veel liefde, tijd en genegenheid kunnen bieden aan de hond.

Chihuahua's zijn wel gevoelig voor warmte en kou, dus pas op bij hevige kou of hitte. Als het hoog zomer is kun je de lange wandelingen en speel-sessies het beste voor de ochtend of avond bewaren.

Chihuahua gezondheid

Chihuahua's kunnen behoorlijk oud worden: tussen de 15 en 19 jaar oud. Zoals bij de meeste rashonden zijn er wel wat erfgelijke aandoeningen waarmee je rekening moet houden. Chihuaha's hebben een verhoogde kans op:

  • Hypoglykemie
  • Hartproblemen
  • Pulmonale stenose
  • Samengevouwen luchtpijp
  • Hydrocephalus
  • Gespleten gehemelte
  • Patellaire Luxatie (losse kniekappen)

Neem contact op met je dierenarts voor gezondheids-specifieke tips om je hond gelukkig te houden. En ga altijd een gerenommeerde fokker als je een chihuahua wilt aanschaffen, neem daarvoor contact op met de Raad van Beheer.

Vacht en trimmen

Chihuahua's verharen niet heel erg. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen door ze af en toe te borstelen. Chihuaha's hoeven in principe niet in bad, maar maak wel regelmatig de oren schoon met schone watten of een schone katoenen doek en let goed op rode of pijnlijke plekken. Zie je jouw hond regelmatig met z'n hoofd schudden of aan z'n oren krabben dan heeft hij misschien een ontsteking of te veel oorsmeer.

Zoals bij veel kleine honden, kan Chihuahuas gebitsproblemen krijgen. Reinig daarom de tandjes voorzichtig met een hondentandenborstel en wat hondentandpasta.

Heb je hulp nodig bij het uitlaten en verzorgen van je Chihuahua? Bij Pawshake vind je altijd een lieve oppas in jouw buurt.