Catsitting! 5 tips voor een mooie ontmoeting

Author picture Paulien

Mijn hond gaat indien mogelijk overal mee naartoe. Zolang ze kan rennen en spelen vindt ze elke omgeving prima. Mijn katten zijn daarentegen weer echte huismussen. Toen ik vorige week een paar dagen weg was werden ze verzorgd door een geweldige petsitter die zelf vrijwilliger is in een dierenasiel. Daarom voor alle dierenliefhebbers, petsitters en gastgezinnen: waar moet je op letten als je op katten gaat passen?

1) Instructies
Heeft het baasje je duidelijke instructies op papier meegegeven? Zo niet, stel zelf vragen over de kat(ten) en schrijf ze op. Als hulpmiddel kun je onderstaand intakeformulier downloaden en gebruiken.

2) Een nieuw huis
Ben je oppas aan huis? Dan zullen de meeste katten weinig problemen ondervinden. Neem je de kat op in je gastgezin, bedenk dan goed dat verandering van omgeving stressvol kan zijn voor de kat. Zorg daarom dat hij een rustige plek heeft om zich terug te trekken met een eigen mandje. Maak verder je huis cat-proof. Katten kunnen van elke meubel een krabpaal maken, en in stresssituaties kunnen er soms ongelukjes buiten de kattenbak gebeuren. Ook belangrijk als de kat in een andere omgeving is: zorg dat de kat gechipt is en dat het registratienummer in het paspoortje staat.  

3) Ongewenste beestjes
Let extra goed op ongedierte, vooral als je de kat opneemt in je eigen gezin waar al dieren aanwezig zijn. Behandel je eigen dieren voorafgaand aan het bezoek (ontwormen, ontvlooien) en vraag het baasje van de oppaskat dat ook te doen. Controleer de katten na afloop extra goed op ongedierte.

4) Spulletjes? Check!
Zijn alle toebehoren volop aanwezig? Heb je van het baasje een kattenbak en ruim voldoende korrels, voer, borstels, speelgoed, mandje etc. meegekregen? Zijn eventuele medicijnen aanwezig, het medisch paspoort en de gegevens van de dierenarts? Zorg bij huisbezoeken ook dat je schoonmaakmiddelen weet te vinden voor ongelukjes, en bij langdurige afwezigheid de gegevens van de vuilnisophaaldienst.

5) Knuffels!
Tot slot: leer de kat eerst rustig kennen en bouw zo een band op met je nieuwe vriend/vriendinnetje.    Katten zijn eigenwijze en zelfstandige dieren, en bepalen het liefste zelf het tempo waarop ze toenadering zoeken. Laat dit aan hen over, en geef af en toe wat lekkers om hem te laten wennen. Informeer van te voren goed bij het baasje naar het karakter van de kat. Laat hij zich graag aaien? Waar speelt hij graag mee? Kun je hem oppakken? En dan blijft er nog maar één ding: knuffelen maar!