7 manieren voor duurzaam huisdierenbezit

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 21/11/2018

Veel huisdierbezitters zijn niet alleen grote dierenvrienden, maar hebben ook het beste voor met de natuur, het milieu en het klimaat. Maar huisdierenbezit en duurzaamheid gaan niet altijd samen. Yep, ook je huisdier heeft een ecologische voetafdruk! Toch kun je op een leuke manier het leven met je huisdier groen en duurzaam maken. Elk klein stapje telt mee! 7 tips voor duurzaam huisdierenbezit.

1. Groot inkopen

Er zijn een aantal zaken die je voortdurend nodig hebt: voer, kattengrind of bodembedekker, hooi of stro. Door dit soort spullen in grote zakken in te kopen spaar je niet alleen verpakkingsmateriaal en transport, het is per kilo ook vaak goedkoper en je kunt er weer een tijdje mee vooruit. 

2. Kattenbakvulling

Per kat gaat er gemiddeld 45 kg kattenbakvulling per jaar doorheen. Hoe minder vulling je gebruikt, hoe beter dit is voor het milieu. Schep dus dagelijks de uitwerpselen uit de bak, dan doe je langer met de vulling. Kies bij voorkeur voor een biologisch afbreekbare producten. Dat is vaak vulling die is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, mais, bietenpulp, papier of compost. Kies er bij het schoonmaken van je kattenbak (of konijnenhok, caviaverblijf of vogelkooi) ook voor een eco-schoonmaakmiddel: goed voor het milieu, en beter voor de gezondheid van je dier!

3. Adopteer een huisdier

Natuurlijk is het leuk om een rashond of kat te kiezen die speciaal is gefokt, maar het is een heel duurzame optie om een huisdier te adopteren. Dat kan via een asiel, via een stichting die dieren redt of direct via eigenaren die hun eigen huisdier ter adoptie afstaan. Dat er veel honden en katten zijn die op een baasje wachten weten we al, maar wist je dat je ook konijnen, knaagdieren en andere kleine dieren kunt adopteren? Bijvoorbeeld via Het Knaaghof van de Dierenbescherming. 

4. Duurzaam voeren

Voeding kan het milieu flink belasten. Hier kun je dus makkelijk grote winst mee behalen door voor een duurzame en diervriendelijke variant voer te kiezen. Wees kritisch op marketingteksten zoals 'natuurlijk', die wel mooi klinken maar weinig zeggen. Let erop dat wat je koopt echt 'biologisch' is, of het EKO-keurmerk of bijvoorbeeld het beter-leven keurmerk van de Dierenbescherming draagt. 

5. Vegetarisch of veganistisch?

Er zijn steeds meer veganistische baasjes die ook hun huisdier graag plantaardig willen voeren. Dat is super voor het milieu, maar is het ook goed voor je huisdier? Honden en katten hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. Nu zijn er wel vegetarische en veganistische producten op de markt die plantaardige eiwitten geschikt hebben gemaakt voor honden en katten. Maar niet alle dieren houden ervan. Vegan voeren is dus wel een mogelijkheid, maar monitor je huisdier goed: check zijn energiepeil, ontlasting, vacht en algehele gezondheid. Twijfel je? Voer dan liever (duurzaam) vlees.

Overigens kun je er als vegan natuurlijk ook voor kiezen om vegetarische huisdieren te nemen, zoals 2 konijnen of cavia's!

Een cavia is vegetariër

6. Bescherm wilde natuur

Onze huisdieren zijn natuurlijk lief en schattig, maar ze kunnen ook roofdieren zijn. En hoewel het goed is om onze dieren in hun instinctieve behoefte te voorzien, is het niet nodig dat je hond of kat gaat jagen op wild of op broedende vogels. Zorg er daarom voor dat je hond is aangelijnd in bossen en parken waar honden niet los mogen lopen. Wil je dat jouw hond toch lekker kan 'jagen'? Maak de wandeling extra uitdagend met speur- en apportspelletjes. (En ruim de poep op, met bio-afbreekbare zakjes:-))

Ook katten kunnen veel schade aanrichten aan de natuur. Met name de vogelpopulatie staat onder druk van jagende katten. Wil je dat jouw kat niet jaagt, hou hem dan binnen. Zorg natuurlijk wel voor voldoende uitdaging en spelletjes binnenshuis!

7. Duurzaam speelgoed

Er zijn steeds meer duurzame merken van honden- en kattenspeelgoed op de markt. En nóg duurzamer is het om je eigen speelgoed te maken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Je cavia, konijn of kat is vaak net zo blij met een kartonnen doosje of wc-roll om in te spelen/slapen dan in een speciaal gemaakt plastic huisje. En met wat stof en gedroogd kattenkruig is het doodeenvoudig om zelf het leukste kattenspeelgoed te maken. 

Heb je zelf duurzame tips? Deel ze in de comments!