Waarom je huisdier chippen én registreren zo belangrijk is

Waarom je huisdier chippen én registreren zo belangrijk is

07/04/2016

Sinds 1 april 2013 is het voor alle honden die in Nederland worden geboren of ingevoerd verplicht om te worden gechipt. Maar ook voor andere huisdieren zoals katten en honden die al vóór 1 april zijn geboren of ingevoerd is het wenselijk om ze te laten chippen. Hier de feiten op een rij.

Je wilt er niet aan denken: je huisdier raakt zoek. Toch kun je er beter realistisch over nadenken. Jaarlijks raken er minstens 13.000 huisdieren vermist in Nederland. Vooral katten raken kwijt, maar ook honden en andere huisdieren. Gelukkig worden veel dieren ook gewoon weer teruggevonden. Dankzij een correcte chipregistratie kunnen veel honden en katten weer snel met hun baasje worden herenigd. Gaat je huisdier uit logeren of komt de oppas je hond of kat verzorgen? Dan is het extra belangrijk dat je dier gechipt is. Want dieren blijven altijd onvoorspelbaar: verandert hun situatie bijvoorbeeld omdat ze een andere verzorger hebben, of omdat ze in een ander huis verblijven, dan kan het nu eenmaal gebeuren dat een dier erb vandoor gaan. Daarom is het niet alleen belangrijk om goed op te letten en de hond bijvoorbeeld aan te lijnen, ook is een goede chipregistratie een absolute must.

Heeft een huisdier een chipje onder z'n huid, dan kan die chip worden afgelezen met een speciale chiplezers. De meeste dierenartsen, dierenambulances en asielen hebben zo'n 'reader'. Als de chip up-to-date is, leest de reader de juiste gegevens af en zo kan een vermist dier weer bij z'n baasje worden teruggebracht.

Een juiste registratie

Het is dus belangrijk dat de gegevens op de chip nog kloppen: dat de juiste contactgegevens in de databank vermeld staan en niet bijvoorbeeld de gegevens van een vorig adres of een voormalig eigenaar. Ook lopen er veel huisdieren rond met chip zonder registratie. Zonde! Check daarom of jouw huisdier eigenlijk wel gechipt is en of de gegevens kloppen. Je kunt het chipnummer in de meeste gevallen vinden in het paspoortje van je hond of kat. Via de website van de Databank Nederlandse Gezelschapsdieren kun je de gegevens checken en eventuele wijzigingen doorgeven.

Is je huisdier toch zoek geraakt? Of heb je zelf misschien een huisdier gevonden die waarschijnlijk vermist is? Bij een dierenarts kun je gauw checken of het dier gechipt is. Vaak is de eigenaar gelukkig snel gevonden. Ook kun je een melding doorgeven bij Stichting Amivedi. Dankzij hun meldpunten en database met vermiste huisdieren kunnen zijn talloze baasjes en huisdieren met elkaar herenigen.

Is jouw huisdier al gechipt? En is de registratie nog op orde? Check het vandaag nog!