Huisdiercamera's die je dier bespieden. Een goed idee?

Huisdiercamera's die je dier bespieden. Een goed idee?

15/02/2019

Er zijn allerlei verschillende camera's op de markt die je in je huis kunt plaatsen om zo je huisdier in de gaten te houden als je weg bent. Vaak zit er ook een microfoon bij zodat je ook kunt luisteren of je hond blaft, jankt of piept. Het kan waardevol zijn om je huisdier te 'bespieden' als je weg bent, óók als je een dierenoppas aan huis wilt inschakelen. Lees hier de 3 redenen om een pet cam te plaatsen + één valkuil waar je niet in moet trappen.

1. Inzicht in het gedrag van je hond

Wat doet jouw hond als hij alleen is? We vermoeden vaak van alles ('hij slaapt alleen maar', of 'hij blaf de hele buurt bij elkaar volgens de buren!') maar zeker weten doen we het niet. Door je huisdier te monitoren krijg je inzicht in zijn gedrag: gedraagt hij zich 'stout'? Is hij gestrest, gaat hij janken of piepen? Hoe lang duurt het voordat hij rust vindt? Wat zegt zijn lichaamstaal? Door middel van camerabeelden leer je je huisdier beter begrijpen en dat is enorm zinvol als je wil weten wat de behoeften van jouw dier zijn.

Heb je echt een groot probleem met bijvoorbeeld verlatingsangst? Door de camerabeelden op te slaan heb je geweldig materiaal dat je aan kunt leveren aan bijvoorbeeld een hondengedragstherapeut. Die heeft dat nuttige informatie om gelijk mee aan de slag te gaan.

2. Interactie met je hond of kat

Sommige huisdiercamera's bieden ook de mogelijkheid te communiceren met je huisdier. Er zit een speaker bij de camera waarmee je 'terug kunt praten'. Als je ziet dat je hond onrustig wordt, gestrest of begint te blaffen dan kun je hem gerust toespreken. Of als je ziet dat de kat je bank sloopt, kun je hem afleiden. Probeer dit eerst wel rustig uit, laat je dier niet direct 4 uur alleen met dat 'rare ding', maar oefen eerst een paar minuten en bouw het rustig op.

Ook zijn er camera's die snoepjes kunnen geven aan je hond of kat zoals de Furbo, of camera's die je kat kunnen laten spelen met een laserpointer, zoals de Pet Cube. Zo kun je je huisdier op afstand bezighouden of belonen voor goed gedrag. Lees hier meer over huisdiercamera's.

3. Leuke content voor filmpjes

De leukste, grappigste en ontroerendste beelden kun je maken als je huisdier zich onbespied waant... Ideaal dus voor op facebook of het Instagramaccount van je huisdier! Heb je leuke filmpjes of 'stills'? Tag Pawshake dan op Insta (@pawshakeNL) dan delen we je pet cam beelden van je huisdier!

Met een pet cam kun je zien wat je huisdier uitspookt als je weg bent

Dierenoppas in de gaten houden?

Het filmen van de oppas en je huisdier kan een hartstikke leuke aanvulling zijn op de foto-updates die je van de dierenoppas ontvangt. Het is belangrijk dat er in de basis een vertrouwensband is tussen de oppas en het baasje, en leuke beelden die je via een app binnenkrijgt kunnen dat vertrouwen alleen maar vergroten. Maar let op: vertrouw je de oppas op voorhand niet en wil je daarom filmen, dan is dit geen goed uitgangspunt voor een reservering. Wantrouwen kan in een later stadium misverstanden of problemen opleveren. We raden je dan aan om een andere dierenoppas aan huis te contacteren.

Het is toegestaan om camera's in je eigen huis te plaatsen. Maar stiekem filmen mag wegens de wet op de privacy niet altijd zomaar. Ook het zonder toestemming openbaar maken (op internet) van beeldmateriaal waar de oppas op staat is niet toegestaan. 

Vind je het leuk om een pet cam aan te zetten tijdens de reservering? Stel de oppas hier dan van op de hoogte en laat zien waar de camera staat. Het is verboden om je oppas te filmen op privéplekken zoals de wc of slaapkamer (als de oppas bij jou thuis overnacht): houd de camera dus echt gericht op de plek waar het huisdier zich voornamelijk bevindt zodat je echt de interactie tussen oppas en je huisdier kunt volgen.

Let op: een pet cam is géén dierenoppas

Dankzij de technologie zijn er steeds meer hulpmiddelen voor onze huisdieren beschikbaar. En de camera's worden steeds slimmer en kunnen steeds meer. Maar let op: een camera is altijd een aanvulling op de verzorging van je hond, maar nooit een vervanging voor tijd, aandacht, speelmomenten en wandelingen. Moet je van huis en zit je huisdier lang alleen? Boek dan een lieve dierenoppas aan huis die je hond, kat of andere huisdieren komt verzorgen. En kijk gezellig mee op de camera! :-)