Wat is beter: één of twee huisdieren?

Wat is beter: één of twee huisdieren?

11/07/2018

Misschien overweeg je om een huisdier te nemen en twijfel je: 1 of 2 dieren? Of je hebt al een huisdier, maar vraagt je af: moet er niet een speelmaatje bij? Is het 'zielig' als jouw huisdier alleen bij jou woont of is het juist goed voor hem? Lees hier hoe je kunt bepalen of je één of meerdere huisdieren moet nemen.

Honden

Honden zijn van oudsher roedeldieren en leven dus in groepen. Dat betekent overigens niet dat de huishond zoals wij die nu kennen exact dezelfde behoeftes heeft als de wolf. Honden zien ook andere gezinsleden als 'roedel' en kunnen zo een heel volwaardig leven hebben. Veel honden vinden het echter hartstikke leuk om met een soortgenootje in huis te leven.

Bedenk wel dat beide honden wat minder baasgericht zijn en ze vaker met elkaar bezig zijn dan enkel met jou. Ook kan het lastiger zijn om een hondenoppas te boeken, met één hond gaat dat toch vaak wat makkelijker. Ook wandelen met meerdere honden is even een uitdaging, maar het is wel hartstikke leuk. Bedenk goed wat er bij jouw leefsituatie past: kun je 2 grote honden kwijt in de auto, je huis, je tuin? En vergeet ook niet te denken aan de dubbele kosten voor voeding, dierenarts, hondenoppas etc.

Katten

Katten zijn van oudsher solitaire jagers, dat betekent dat veel katten prima alleen kunnen leven. Toch zijn veel katten wel gesteld op een soortgenootje, omdat ze dan echt samen 'kat' kunnen zijn: ze kunnen samen spelen en elkaar wassen. Het kan heel mooi zijn om 2 katten met elkaar te zien spelen en samen in slaap te vallen.

Niet alle katten die gewend zijn alleen te leven `zitten echter te wachten op een plotselinge 'indringer'. Wees dan ook voorzichtig met eigenwijze katten, zeker als het een binnenkat betreft. Heb je buitenruimte? Dan is het introduceren van een nieuwe kat erbij makkelijker omdat er ruimte is voor de katten om zich af te zonderen. Een volwassen kat met een kitten erbij gaat vaak iets makkelijker. Als je twee kittens neemt kun je het beste twee katjes nemen van hetzelfde geslacht.

Konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren en worden snel eenzaam. Een extra konijntje erbij zorgt dan ook voor een enorme toename van de kwaliteit van leven - terwijl het helemaal niet veel extra tijd of geld kost. Zorg wel voor voldoende ruimte: de dieren moeten zich kunnen afzonderen. Het beste kun je een mannetje en een vrouwtje samen zetten. Laat ze dan wel castreren om gezinsuitbreiding te voorkomen. Lees hier meer over hoe je konijntjes een mooi leven kunt bieden. 

Cavia's

Cavia's leven van oudsher al in groepen en hechten veel belang aan gezelschap. Een cavia die zijn beste maatje verliest, kan zelfs sterven van verdriet! Je hebt er dus minimaal twee nodig, liever zelfs meer. Let er wel op dat ze geen agressief gedrag naar elkaar gaan vertonen. Het beste kun je één of meerdere vrouwtjes en een gecastreerd mannetje samen zetten. En bij een volwassen cavia kun je ook een jonkie plaatsen: die wordt eigenlijk altijd wel geaccepteerd.

Een vriendje voor jouw huisdier?

Wil je een huisdier of heb je er al één, dan is het heel goed om vandaag eens op onderzoek uit te gaan: is het voor het welzijn van mijn dier goed om er nog een dier bij te nemen of niet? Om te checken of jouw huisdier graag een speelmaatje wil, kun je dierenoppas worden bij Pawshake. Als gastgezin kun je de leukste dieren uit jouw buurt een tijdelijk onderkomen bieden. Zorg wel dat de ontmoeting met je eigen huisdier veilig en voorzichtig verloopt. 

Lees meer over het introduceren van 2 honden

Lees meer over het introduceren van hond en kat