7 Activiteiten voor een mindful hond

7 Activiteiten voor een mindful hond

08/08/2018

Is jouw hond soms een beetje hyperactief? Luistert hij slecht, is hij verveeld of juist gestresst? Daar kun je wat aan doen. Het is belangrijk dat jouw hond regelmatig fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. Met deze activiteiten word je hond moe en voldaan zonder dat hij té enthousiast raakt, en word jij als baasje of als hondenoppas ook meer 'mindful'.

Honden zorgen ervoor dat bij ons mensen het stressniveau omlaag gaat. Maar ook jij kunt je hond helpen om relaxter te worden. Deze 7 activiteiten vergroten bovendien de band tussen jou en je hond, waardoor julie het thuis nog fijner zullen hebben samen.

1. Lange wandelingen

Een lange wandeling van 1 tot 2 uur helpt je hond om volledig 'hond' te zijn. Hij kan snuffelen, rennen, spelen, de omgeving verkennen en echt ontladen. Probeer elke dag één lange wandeling in te bouwen waarin je hond de vrijheid heeft om z'n gang te gaan. Let op: het is belangrijk dat de baas ook mindful is, dus vergeet je telefoon en je werk en kom zelf samen met je hond tot rust :-)

2. Fietsen

In tegenstelling tot korte, snelle krachtinspanningen kan rustig rennen naast de fiets je hond meer mindful maken. Hij kan niet voluit sprinten en moet netjes naast de fiets lopen. Rustig rennen naast de fiets - mits het goed gebeurt - belast de spieren en gewrichten van je hond minder dan bijvoorbeeld apporteren of wild spelen. Begin niet vanuit het niets met lange afstanden, maar bouw het fietsen rustig op. Lees de checklist Fietsen met je Hond

3. Steppen, skaten of skateboarden

Samen sporten met je hond is enorm leuk voor jullie allebei. Steppen of skaten is een goede duursport dat inspanning en ontspanning met elkaar combineert. Laat je hond eerst rustig wennen aan het vreemde 'voertuig'. Maar zodra hij er niet meer van schrikt of naar blaft, kan het heerlijk zijn om samen met je hond te steppen of skaten. Blijf wel opletten dat het tempo comfortabel is voor je hond en bouw het hier ook rustig op.

4. Zwemmen

Houdt jouw hond van water? Een balletje in het water gooien en laten ophalen kan leuk zijn, maar voor sommige honden kan het ook erg heftig zijn en de adrenaline vergroten. Wil je jouw hond echt voldaan en relaxed krijgen, dan kan echt 'zwemmen' samen met je hond enorm ontspannend werken. Laat je hond naast je zwemmen en trek echt een paar baantjes met je hond. Motiveer hem en prijs hem als hij achter je aan wil zwemmen. Let op: zwem in open water niet te ver van de kant, zorg dat je bij vermoeidheid snel weer uit het water kunt.

5. Kauwen

Honden die veel stress ervaren, zullen in veel gevallen iets zoeken om op te kauwen. Dat kunnen je meubels of je schoenen zijn. Dat is niet leuk maar neem het hem niet kwalijk: langdurig op iets kauwen kan enorm ontspannend werken en geeft je hond veel voldoening. Geef je hond daarom elke dag een kauwstaaf waar hij heerlijk bij weg kan dromen. Geschikt zijn bullepezen, rauw gedroogd vlees, hertengewei of rauwe botten van kleine dieren (kippenkarkas, eendennek, kippenvleugels, konijnkarkas etc). Kies geen botten van staande delen van grazers zoals poten, schenkel of knie: die zijn te hard voor het gebit van je hond.

hond kaut op botKauwen verlaagt het stressniveau van je hond

6. Speuren

Een speurtocht maakt elke 'gewone' wandeling tot een superactiviteit waar je hond veel plezier aan beleeft. Speuren vergt concentratie en inzet van je hond, en hij wordt echt aan het werk gezet. Speuren betekent: neus aan de grond en een spoor volgen. De meeste honden zijn er gek op! Je kunt speuren op twee manieren: loop een ingewikkelde route door het bos en laat je hond jouw zoeken. Bij de beginnende speurder kun je dit het beste met 2 baasjes doen, zodat de ene baas zich verstopt, en de andere baas bij de hond blijft. Een andere optie is door een spoort uit te zetten van bijvoorbeeld bloed dat je bij de slager haalt. Je hond zal dit enorm spannend vinden en de beloning van een lekkere snack (of het vinden van jou) vindt hij geweldig!

7. Massage 

Een massagebeurt kan je hond diepe ontspanning geven en hij zal het enorm waarderen. Begin rustig met aaien totdat de hond ontspannen is. Begin zachtjes te masseren onder zijn oren en in zijn nek, en ga dan verder naar de schouders, rug, borst en poten. Ga alleen verder als je hond het zichtbaar prettig vindt. Lees meer over hoe je een hond moet masseren

Tip: Ben je hondenoppas? Bied deze activiteiten aan als onderdeel van je hondenuitlaatservice of dagopvang voor honden. Zet in je beschrijving op je profiel wat je precies aanbiedt en welke ervaring je hebt met deze extra activiteiten. Dit soort speciale diensten kan het beslissende zetje geven voor baasjes om jou als dierenoppas te boeken!